Τὰ ΑΤΜ τῆς Deutsce Bank δὲν κάνουν ἀναλήψεις λόγῳ «τεχνικοῦ προβλήματος».

Kαθώς φαίνεται ότι είναι ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα, ο γερμανικός Spiegel αναφέρει ότι οι πελάτες της Deutsche Bank δεν μπορούν να αποσύρουν μετρητά από τα ΑΤΜ, λόγω ενός  «τεχνικού προβλήματος».

ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΩΝ, ΕΠΕΙΓΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΩΝ, ΕΠΕΙΓΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

 

Η εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας αρχικά αρνήθηκε να σχολιάσει το πρόβλημα.
Όμως, η τράπεζα παραδέχθηκε επιτέλους ένα τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα on line. Οι καταθέσεις και οι αναλήψεις εμφανίζονταν εν μέρει δύο φορές ή δεν ήταν διαθέσιμες, είπε η τράπεζα. «Καμμία από αυτές τις πληρωμές, που εμφανίζονται δύο φορές, δεν έχει πραγματοποιηθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.
Προφανώς κάποιοι λογαριασμοί, λόγω της υποτιθέμενης διπλής χρεώσεως, γλύστρησαν στο κόκκινο.
«Δεν μπορούσα να πληρώσω με πιστωτική κάρτα. Με την διπλή χρέωση, ο λογαριασμός μου έχει αρνητικό υπόλοιπο. Επίσης δεν μπορούσα να αποσύρω χρήματα, γιατί το πιστωτικό όριό μου δεν είναι επαρκές», έγραψε ένας χρήστης στο Facebook.
Με όλα αυτά που συμβαίνουν, μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, αν οι δύσκολοι καιροί έχουν οδηγήσει σε απεγνωσμένα μέτρα…

Ή, φυσικά, αυτό θα μπορούσε απλώς να είναι ένα «τεχνικό πρόβλημα», που απλά έτυχε να συμβεί ένα βράδυ της Παρασκευής, στην πιο έντονη περίοδο για αναλήψεις μετρητών.

LEHMAN KAI DEUTSCHE BANK ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ;

LEHMAN KAI DEUTSCHE BANK ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ;

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Το εξηγούσαμε στις 16 Μαίου σε άρθρο μας:
Οι διπλές χρεώσεις και πιστώσεις είναι πραγματικό τεχνικό πρόβλημα, όταν γίνονται σε συναλλαγές στα ATM.
Γιατί το πρόβλημα ρευστότητας διπλασιάζεται με τις αναλήψεις και οι λογιστικές εγγραφές μπορούν να αμφισβητηθούν από τους πελάτες, ιδιαίτερα οι καταθέσεις.
Ο λόγος δημιουργίας του προβλήματος δεν διευκρινίζεται και αυτό δημιουργεί πολλές υποψίες.
Χάκαραν κάποιοι το on line σύστημα καταθέσεων της Deutsche Bank;
Ή μήπως οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ παρακολουθούνται λογιστικά από άλλο σύστημα πριν χρεωθούν στους λογαριασμούς;
H τεχνολογία των ATM είναι δοκιμασμένη και παρόμοια τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζονται σπάνια.
Οι τράπεζες μπορούν να γνωρίζουν πότε το ATM δίνει πραγματικά λεφτά, καθώς υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία των συστημάτων.
Η διπλή χρέωση μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο, αν μεσολαβεί κάποιο ενδιάμεσο απορυθμισμένο σύστημα, όπως πχ το σύστημα DIAS των Ελληνικών τραπεζών…
Προφανώς η Deutsche Bank εκμεταλλεύεται ένα παρόμοιο σύστημα για να εμφανίζει τις αυξημένες εκροές της με καθυστέρηση μίας έως τριών ημερών, στην περίπτωση αναλήψεων της Παρασκευής.
Με το πρόσχημα της τεχνικής βλάβης, θα μπορούσαν να προστεθούν μερικές ακόμα ημέρες στην εκκαθάριση των αναλήψεων, μέχρι αυτές να «ελεγχθούν».
Οι διορθώσεις θα απαιτήσουν «λογιστική» πίστωση στο διπλάσιο ποσό.
Με δεδομένο ότι όλα τα bail-in ανακοινώνονται Παρασκευή, είναι πιθανό κάθε Παρασκευή να γίνονται μεγάλες αναλήψεις για προληπτικούς λόγους και τα χρήματα να επιστρέφουν την Δευτέρα.
Μήπως λοιπόν η Deutsche Bank ξεπέρασε σήμερα τα όρια αναλήψεων της στη Bundesbank και βρήκε αυτό τον «έξυπνο» τρόπο για να καλύψει την υπέρβαση και να μην χρειασθεί να δανεισθεί διατραπεζικά;
Στην Γερμανία δεν υπάρχουν ακόμα capital controls.
Ο Γερμανός πελάτης μπορεί να σηκώσει λεφτά και από το πιστωτικό του όριο (δανεισμός) και όχι μόνο από το υπόλοιπο του λογαριασμού του (αποταμίευση).
Εξάλλου οι περισσότεροι μέσοι Γερμανοί δεν έχουν σημαντικού ύψους καταθέσεις.
Τους έχει ταράξει στην λιτότητα η κα Μέρκελ και ο αντιπαθής κος Σόιμπλε.
Αν είχαν, δεν θα τις διατηρούσαν στην Deutsche Bank, αλλά κάτω από τα στρώματά τους.
Γνωρίζουν καλά την τραπεζική ιστορία τους και θυμούνται τα bank run στις τράπεζές τους την περίοδο του μεσοπολέμου, που κατέστρεψαν οικονομικά την τότε μεσαία τάξη, πριν ανέβει ο Χίτλερ στην εξουσία.
Επίσης γνωρίζουν ότι το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς βλέπουν ήδη τα αρνητικά επιτόκια των ομολόγων τους για διάρκειες ως 9 χρόνια στο μέλλον.
Ένα νόμισμα με αρνητικά επιτόκια αποθαρρύνει την αποταμίευση, δείχνοντας ότι το χρήμα που κυκλοφορεί είναι άφθονο σε ποσότητα και υπερβαίνει την ζήτησή του.
Τι συμβαίνει όμως όταν πέφτει η ζήτηση για ένα «εμπόρευμα» και υπάρχει τεράστια προσφορά;
Oποιοσδήποτε οικονομολόγος θα σας απαντήσει ότι τότε η τιμή του πέφτει κατακόρυφα.
Η τιμή του χρήματος μπορεί να εκφρασθεί από το επιτόκιο, καθώς το επιτόκιο είναι μαθηματικά η παράγωγος του κεφαλαίου σε σχέση με τον χρόνο.
Η παράγωγος στα μαθηματικά εκφράζει την μεταβολή κάποιου μεγέθους, όταν κάποιο άλλο μεταβληθεί ελάχιστα.
Αντίθετα, το επιτόκιο εκφράζει σήμερα την κοινά αποδεκτή μεταβολή του κεφαλαίου κατά την διάρκεια ενός χρόνου.
Αν η παράγωγος είναι αρνητική για χρονική περίοδο 9 χρόνων, τότε το «ολοκλήρωμα» (=κεφάλαιο ή συνολική αποταμίευση) προβλέπεται να μειωθεί σε ονομαστική αξία στην διάρκεια του χρόνου ή ακόμα χειρότερα να χάσει την συναλλακτική του αξία…
Τότε απλά οι τράπεζες θα χρεωκοπήσουν, καθώς δανείζουν πολλαπλάσια από τις καταθέσεις τους και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από την διάρκεια μίας τυπικής καταθέσεως πελάτη τους.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο καταθέτης θα περάσει από το ταμείο για ανάληψη νωρίτερα από την εξόφληση των δανείων τους.
Aν διαχειριζόσασταν κεφάλαια αξίας 1,74 τρισεκατομμυρίων ευρώ, θα ήσασταν ικανοποιημένοι, αν κερδίζατε στο πρώτο τρίμηνο εφέτος 236 εκατομμύρια ευρώ μόνον;
Το ετήσιο επιτόκιο υπολογίζεται μόλις σε 0,054%…
Αυτή ήταν η απόδοση του πρώτου τριμήνου εφέτος της «πανίσχυρης» Deutsche Bank.
Αν υπολογίσετε και τις ζημίες του τελευταίου τριμήνου του 2015 (2,7 δισεκατομμύρια ευρώ), με αυτή την απόδοση θα χρειασθείτε περίπου τρία χρόνια για να ισοφαρίσετε την ζημία ενός κακού τριμήνου, δηλαδή πιθανότατα με κέρδη δώδεκα χρόνων θα ισοφαρίζατε μία «αρχική» κακιά χρονιά…
Μετά από αυτή την ανάλυση, θα αφήνατε τις καταθέσεις σας στην Deutsche Bank;
Και βέβαια θα τις αφήνατε, γιατί απλά δεν μπορεί να σας τις επιστρέψει .
Τα ΑΤΜ της μπορεί προσεχώς να μην λειτουργούν για άλλον «τεχνικό» λόγο: Nα μην έχουν εφοδιασθεί με χρήματα, εν όψει κάποιου bail-in κάποια μελλοντική Παρασκευή…
Πάντως, το τεχνικό πρόβλημα των ATM μπορεί να οφείλεται στην υπερβάλλουσα προστασία της EKT προς τις τράπεζες.
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα από την ΤτΕ κάποιες τεχνικές οδηγίες προς τις τράπεζες, που προβλέπουν κάποια «απίθανα» πράγματα.
Ανάμεσα σ’ αυτά πώς αποκόπτεται τεχνικά μία τράπεζα από την χρήση του DIAS, πώς λειτουργεί ένα σύστημα συμψηφισμού από έναν άλλο χώρο (ίσως και από μία άλλη χώρα) σε περίπτωση κρίσεως, πώς εκκαθαρίζονται απαιτήσεις τραπεζών μεταξύ τους, αν προκύψει «τεχνικό» πρόβλημα και άλλα σχετικά.
Αν λοιπόν η Deutsche Bank κατασκεύασε και διατηρεί παρόμοιο σύστημα, πιθανώς κάποιος από λάθος το έθεσε σε «δοκιμαστική» λειτουργία…
Τα ΑΤΜ όμως δεν είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με δύο «αφεντάδες» και συμπεριφέρθηκαν παλαβά, επιτρέποντας διπλές αναλήψεις, καθώς έπαιρναν με καθυστέρηση διπλές εγκρίσεις από δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους συστήματα.
Αν δεν γινόταν αυτό, πώς αλλοιώς μπορεί να εξηγηθεί η δημιουργία αρνητικών υπολοίπων σε λογαριασμούς χωρίς όριο υπεραναλήψεως, που αναφέρει σαφώς η πελάτης στο παραπάνω άρθρο;

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply