Καταῤῥέει ἡ συμφωνία μεταναστευτικοῦ Ε.Ε. – Τουρκίας καί ἀνταλλάσσεται μέ βίζα;

Άγκυρα. Ο ανώτατος απεσταλμένος της Ευρωπαικής Ενώσεως στην Τουρκία, κος Hansjoerg Haber, παραιτήθηκε, δήλωσε την Τρίτη ένας υπάλληλος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα , χωρίς να αναφέρει τους λόγους.

Ο Haber είχε επικρίνει το χειρισμό από την Τουρκία μιας συμφωνίας-ορόσημο με την ΕΕ για την μετανάστευση και εκλήθη τον περασμένο μήνα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τα σχόλιά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Για να καταλάβουμε το βαθύτερο νόημα του άρθρου, χρειαζόμαστε βοήθεια από το παρελθόν.
Ο κος Ηaber είναι Γερμανός διπλωμάτης, αλλά τα τρέχοντα καθήκοντά του επέβαλαν να ενεργεί ως εκπρόσωπος της ΕΕ στην Τουρκία.
Οπότε η παραίτησή του χωρίς εξήγηση είναι σίγουρα δείγμα κάποιας συγκρούσεως, που δεν μπορούσε να επιλυθεί διαφορετικά, ή κάποιας πιέσεως από την μεριά της Τουρκίας.
Αν δεχθούμε την πρώτη εκδοχή, ο κος Haber αντιμετώπισε το σύνδρομο των δύο αφεντάδων.
Παίρνοντας δύο αντικρουόμενες εντολές, από ΕΕ και Γερμανία για το μέλλον της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, δεν μπορούσε να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά του και επέλεξε να παραιτηθεί.
Η άποψη αυτή στηρίζεται από την κλήση του για «εξηγήσεις» από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τα σχόλια και τις επικρίσεις του για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Αλλά ο κος Haber δεν είναι τυχαίο πρόσωπο.
Είναι σύζυγος της Γερμανίδας Υπουργού Εσωτερικών κας Emily Haber.
H παραίτησή του, αν υπήρξε αποτέλεσμα πιέσεων, συμβολικά είναι πλήγμα κατά της Γερμανίας.
Σύμφωνα με πηγές, εξόργισε τους Τούρκους, γιατί δήλωσε: «Στην πατρίδα μου έχουμε ένα ρητό: Ξεκινήστε (την διαπραγμάτευση) όπως κάνει ένας Τούρκος και τελειώστε με τον τρόπο του Γερμανού. Στην περίπτωσή μας η κατάσταση αντιστράφηκε.»

Δηλαδή υπενθύμισε στους Τούρκους ότι οι Γερμανοί έκαναν ανατολίτικα παζάρια με σκοπό μόνο να τους δεσμεύσουν με μία συμφωνία, που δεν θα μπορούσαν ποτέ να εφαρμόσουν οι Τούρκοι, αλλά θα ωφελούσε μόνον τους Γερμανούς.

Der Deutsche Botschafter in Ägypten, Hansjörg Haber, geht am 04.05.2015 nach dem Besuch beim Großscheich der Al-Azhar-Moschee, Ahmed al-Tajib, in Kairo ( Ägypten) zu einer Limousine. Der deutsche Außenminister ist für zwei Tage zu politischen Gesprächen in der ägyptischen Hauptstadt. Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa (zu: "BND soll rechtswidrig deutschen Diplomaten abgehört haben" vom 11.11.2015) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Der Deutsche Botschafter in Ägypten, Hansjörg Haber, geht am 04.05.2015 nach dem Besuch beim Großscheich der Al-Azhar-Moschee, Ahmed al-Tajib, in Kairo ( Ägypten) zu einer Limousine. Der deutsche Außenminister ist für zwei Tage zu politischen Gesprächen in der ägyptischen Hauptstadt. Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa (zu: “BND soll rechtswidrig deutschen Diplomaten abgehört haben” vom 11.11.2015) +++(c) dpa – Bildfunk+++

Αλλά υπάρχουν σοβαρότεροι λόγοι, που οι Τούρκοι επιθυμούσαν την απομάκρυνση του Haber από την Τουρκία.
Για να το εξηγήσουμε καλλίτερα, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι o κος Haber ήταν πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αίγυπτο τα έτη 2014 και 2015, δηλαδή το επόμενα έτη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αμπντέλ Σίσι.
O ίδιος ήταν πολιτικός σύμβουλος στην πρεσβεία της Γερμανίας από το 1992 έως το 1996.
Ο κος Ερντογάν δεν μπορεί να μην πρόσεξε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο προηγείται ή έπεται καταστάσεων σχετικών με στρατιωτικές δικτατορίες.
Aλλά ακόμα και αν αγνοούσε αυτή την λεπτομέρεια, θα γνώριζε ότι η σύζυγος του Emily Ηaber υπήρξε πρεσβευτής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία και γνωρίζει πολύ καλά τους πολιτικούς και των δύο χωρών.
Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην τους γνωρίζει τόσο καλά, αφού ο πατέρας της Dirk Oncken ήταν και αυτός πρεσβευτής στην Ελλάδα την περίοδο 1972 έως το 1977 και στην Τουρκία από το 1979 έως το 1984;
Η ίδια μάλιστα αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1975 και είχε διάσημη πολιτικό ως συμμαθήτρια.
Yπενθυμίζω ότι το 1974 έπεσε η δικτατορία στην Ελλάδα και είχαμε τα γεγονότα της Κύπρου, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου 1980 είχαμε πραξικόπημα στην Τουρκία.
Αν η παρουσία όλων αυτών σε περιόδους δικτατορίας στα επίμαχα μέρη είναι σύμπτωση, φαίνεται ότι ο κος Ερντογάν πήρε τα μέτρα του και «απομάκρυνε» τον κο Haber δια της παραιτήσεως, έστω και αν δεν ανακοινώθηκαν οι λόγοι…
Μήπως θα πρέπει και τώρα να περιμένουμε κάπου μία «κρίση» με πρόσχημα την ασυμφωνία της τουρκικής και γερμανικής λύσεως για το προσφυγικό;
Πάντως η συμφωνία για παραχώρηση ταξιδιών χωρίς βίζα στην ΕΕ στους Τούρκους, με αντάλλαγμα το σταμάτημα των προσφυγικών ροών είναι μία φάρσα.
Απλά αντί για Συρίους πρόσφυγες η ΕΕ θα αντιμετώπιζε επιπλέον την εισβολή 13 έως 22,5 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας…

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply