Χρεωκοπεῖ γερμανικὴ τράπεζα (Bremen Landesbank);

Πρόσφατα γράψαμε άρθρο σχετικά με την τελευταία ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση.
«Εχθές παρατηρήσαμε μία εκπληκτική εξέλιξη σχετικά με την Deutsche Bank, δηλαδή την απόφαση της τραπέζης να ρευστοποιήσει αθόρυβα μερικά από τα ναυτιλιακά δάνειά της. Όπως ανέφερε το Reuters, «η Deutsche Bank ψάχνει να πουλήσει ναυτιλιακά δάνεια αξίας τουλάχιστον 1 δις δολαρίων για να ελαφρύνει την έκθεσή της στον τομέα, στον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυστηρότερο έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Προσπαθούν να ελαφρώσουν το χαρτοφυλάκιο τους και αυτό περιλαμβάνει τοξικό χρέος. Έχει εμπορική αξία να προσπαθήσουν να πουλήσουν μερικό, αφαιρώντας το από τα βιβλία τους», δήλωσε μια τραπεζική πηγή.
Η Deutsche Bank, η οποία έχει περίπου 5 ή 6 δις δολάρια συνολική έκθεση στον τομέα της ναυτιλίας, αρνήθηκε να σχολιάσει.»

Αυτό επιβεβαιώνει αυτό, που από καιρό όλοι υπέθεταν, αν όχι επιβεβαίωναν, δηλαδή ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες με έκθεση στον τομέα της ναυτιλίας, έναν τομέα που αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα, σαν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιβραδύνσεως του παγκοσμίου εμπορίου.
Και τώρα, φαίνεται ότι ορισμένα ναυτιλιακά δάνεια, που εξυπηρετούνται πολύ άσχημα, θα μπορούσαν να είναι ο καταλύτης για να παραβιάσει τελικά η ευρωπαἱκή τραπεζική κρίση τα πιο αδιαπέραστα σύνορα απ’ όλα: της Γερμανίας.
Επειδή στην Γερμανία ευρίσκεται η τράπεζα, που μπορεί να είναι το επόμενο ντόμινο που θα πέσει, δίνοντας σάρκα στην τελευταία ευρωπαική τραπεζική κρίση: Η τράπεζα Bremen Landesbank.
Πριν από αρκετές εβδομάδες, οι Financial Times ανέφεραν ότι η γερμανική τράπεζα Landesbank NordLB σκέφτεται να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της μικρότερης θυγατρικής τραπέζης Bremer Landesbank (BLB), η οποία αγωνίζεται κάτω από το βάρος ενός χαρτοφυλακίου από επισφαλή ναυτιλιακά δάνεια.
Η BLB,  στην οποία η NordLB κατέχει ήδη 54,8%, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει να εμφανίσει μία ζημιά αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ στο χαρτοφυλάκιο των ναυτιλιακών δανείων της και ότι, ως αποτέλεσμα, θα αντιμετωπίσει μία «ζημιά περίπου στα 500 εκατομμυρία ευρώ» εφέτος.
Όπως προσέθεσαν οι FT, η παραδοχή αυτή δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση της τραπέζης με έδρα την Βρέμη, η οποία είχε 29 δισεκατομμύρια ευρώ σε ενεργητικό στο τέλος του 2015 και οι ιδιοκτήτες της BLB έχουν έκτοτε συνομιλίες σχετικά με το πώς να ενισχύσουν την κεφαλαιακή θέση της προβληματικής τραπέζης, που κατέχουν.
Σε μια δήλωση που έκανε πριν από έναν μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της NordLB, κος Gunter Dunkel και η υπουργός Οικονομικών της Βρέμης, κα Karoline Linnert, δήλωσαν ότι οι ιδιοκτήτες της BLB, δηλαδή η NordLB, η πόλη της Βρέμης και η ένωση ταμιευτηρίων στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας , είχαν συμφωνήσει να κρατήσουν το μετοχικό κεφάλαιο της BLB «ανέπαφο στο κατάλληλο επίπεδο.»
«Η μορφή και το μέγεθος της αυξήσεως κεφαλαίου συζητείται εντατικά», ανέφεραν η NordLB και η πόλεω της Βρέμης . «Οι αναγκαίες αποφάσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016.»
Η αγορά γρήγορα διάβασε και αφομοίωσε θετικά την είδηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα: Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό, αφού μετά από όλα αυτά υπάρχει μεγαλύτερη τράπεζα για να την διασώσει.
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: Αυτό πλέον δεν μπορεί να συμβεί.
Σε ένα άρθρο , που δημοσιεύθηκε πριν λίγο από την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Η αύξηση κεφαλαίου για την προβληματική Landesbank είναι αμφισβητήσιμη», η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι «τα ναυτιλιακά δάνεια έχουν φέρει την Bremer LB σε αγωνία και η τράπεζα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την βοήθεια της κυβερνήσεως, αλλά μια άμεση εισφορά κεφαλαίου από την Κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας μοιάζει τώρα απίθανη.»
Το βαθύτερο νόημα, όπου η αφήγηση διαφέρει δραματικά από το σενάριο για ομαλή εξέλιξη, που παρουσίασαν τον περασμένο μήνα οι FT, είναι ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Κάτω Σαξονίας», κο Stephen Weil, μια αύξηση του κεφαλαίου από το κράτος και από την πόλη της Βρέμης για την προβληματική τράπεζα, δεν είναι επί του παρόντος ρεαλιστική.
«Η κλασική μέθοδος, δηλαδή ότι οι εταίροι παρέχουν τα απαραίτητα κεφάλαια, δεν φαίνεται να λειτουργεί», είπε ο Πρωθυπουργός στην «Weser-Kurier».
Αλλά, προσέθεσε, «εμείς θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε την Bremer Landesbank».
Η ξαφνική πτώση της Bremer LB από την δυνατότητα εξωτερικής διασώσεως φαίνεται να είναι το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα των πολιτικών συγκρούσεων, διότι, όπως σημειώνει η Handelsblatt, ο κος Weil απαντούσε σε σχόλια από τον συνάδελφό του στο σοσιαλιστικό κόμμα (SPD) κο Carsten Sieling , ο οποίος απέκλειε την κεφαλαιακή ενίσχυση για την BLB. Σε ένα σενάριο, με το οποίο είναι πολύ εξοικειωμένοι στην Ιταλία, ο κος Sieling δήλωσε ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα ήταν σύμφωνη με τις απαιτήσεις της ΕΕ.
Με άλλα λόγια, η Γερμανία μπορεί πλέον να βρει τον εαυτό της στην ειρωνική κατάσταση, που η αδιαλλαξία της σχετικά με την δυνατότητα εξωτερικής διασώσεως θα την αναγκάσει να κάνει bail-in σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζές της.
Μπορούμε με σιγουριά να υποθέσουμε ότι είναι πιθανό να έχει βρεθεί μία λύση και η Μέρκελ θα μπορούσε να παραχωρήσει όχι μόνον ένα σχέδιο διασώσεως για την τράπεζα Bremen LB, αλλά και ένα ίδιο σχέδιο για την Ιταλία, καθώς και τα δύο θα εξελιχθούν συγχρόνως.
Σε ένα διαφορετικό ενδεχόμενο όμως, μπορεί ακριβώς να είναι η περίπτωση, που η Γερμανία αρνείται να σώσει έστω και μία δική της τράπεζα.
Και ενώ το τελικό αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο, η αγορά γρήγορα κατάλαβε το νόημα και απήντησε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την χειρότερη περίπτωση.
Το αποτέλεσμα: Κατά την διάρκεια ενδοημερήσιων συναλλαγών, η αξία των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων της τραπέζης με επιτόκιο 9,5%, που λήγουν το 2049, μειώθηκε κατά το ήμισυ σχεδόν από 120 σε 73 λεπτά, μια κίνηση, η οποία επίσης τρόμαξε τις ευρύτερες παγκόσμιες αγορές.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 9,5% ΚΑΙ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 33 ΧΡΟΝΙΑ...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 9,5% ΚΑΙ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 33 ΧΡΟΝΙΑ…

ΠΗΓΗ 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Διαβάζοντας το άρθρο μπορεί να σκεφθείτε:
Tι με ενδιαφέρει εμένα αν χρεωκοπήσει μία μικρομεσαία τράπεζα της Γερμανίας;
Ή ακόμα,  μπορείτε να πείτε: «Aς χρεωκοπήσουν και οι γερμαναράδες, μπας και δούμε και εμείς μίαν άσπρη ημέρα.»
Και στις δύο περιπτώσεις όμως δεν έχετε καταλάβει την σπουδαιότητα της ειδήσεως.
Στο άρθρο αναφέρονται δύο τράπεζες με σοβαρή σχέση εξαρτήσεως.
Η μία είναι μικρή και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια αξίας 29,97 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η τράπεζα αυτή έχει δώσει δάνεια σε πελάτες της αξίας 22,78 δισεκατομμύρια ευρώ και σε άλλες τράπεζες 3,48 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα ίδια κεφάλαιά της είναι μόλις 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ .
Διαχειρίζεται καταθέσεις πελατών της αξίας 9,89 δισεκατομμύρια ευρώ, καταθέσεις άλλων τραπεζών αξίας 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και έχει και άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους αξίας 5,29 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ BREMER LANDESBANK. KATAΘΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 10.603 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ BREMER LANDESBANK. KATAΘΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 10.603 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

 

Η τράπεζα αυτή λέγεται Bremer Landesbank και έχει προβλήματα , γιατί θα εμφανίσει εφέτος μία ζημιά μόλις 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Aπό τα παραπάνω κεφάλαια, εγγυημένα από το γερμανικό σύστημα εγγυήσεως καταθέσεων είναι το πολύ 9,89 δισεκατομμύρια ευρώ, που ανήκουν σε απλούς καταθέτες.
Με βάση την μεθολογία του bail-in, τα κεφάλαια, που κινδυνεύουν, είναι κατά σειρά τα ίδια κεφάλαια αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι άλλες υποχρεώσεις αξίας 5,29 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι καθαρές καταθέσεις των τραπεζών αξίας 7,12 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την προϋπόθεση ότι τα δάνεια προς τράπεζες εδόθησαν στις ίδιες τράπεζες, που τηρούν τις καταθέσεις.
Η ζημιά των 400 εκατομμυρίων ευρώ είναι το 21% των ιδίων κεφαλαίων της τραπέζης Bremer Landesbank.
Αν τα ναυτιλιακά δάνεια που έχουν δοθεί είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ, η ζημιά αποτελεί μόλις το 8% των δανείων.
Πού ευρίσκεται λοιπόν το πρόβλημα;
Δεν υπάρχουν 400 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί από τους κύριους μετόχους της;
To πρόβλημα είναι μάλλον ότι ο κύριος μέτοχος αυτής της μικρής τράπεζας είναι ήδη η μεγαλύτερη τράπεζα Nord LB με 54,8% του καταβλημένου κεφαλαίου της.
Το 54,8% του 1,9 δισεκατομμυρίου ευρώ είναι 1,04 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αν καλύψει η ίδια την ζημιά των 400 εκατομμυρίων ευρώ, η συμμετοχή της θα φθάσει στο 62,6% και θα αυξήσει τον κίνδυνο της συμμετοχής της.
Η τράπεζα Nord LB έχει ίδια κεφάλαια 10,62 δισεκατομμύρια ευρώ και αξία ισολογισμού 181,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Διαχειρίζεται καταθέσεις πελατών 58 δισεκατομμυρίων και έχει δώσει δάνεια 106 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟRD/LB. ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 10.628 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟRD/LB. ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 10.628 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ.

 

Παρατηρούμε λοιπόν ότι κατά «σύμπτωση» οι καταθέσεις τραπεζών στην Bremer Landesbank ταυτίζονται αριθμητικά με τα ίδια κεφάλαια της Nord LB (!).
Καθώς η Nord LB έχει δώσει δάνεια αξίας 106 δισεκατομμύρια ευρώ με καταθέσεις μόνο 58 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η μητρική τράπεζα τοποθετεί τα ίδια κεφάλαιά της σε κατάθεση στην θυγατρική τράπεζα.
Με τον τρόπο αυτό διπλασιάζεται η αξία του ισoλογισμού της θυγατρικής Bremer Landesbank και χορηγεί δάνεια αξίας 25,26 δισεκατομμυρίων ευρώ με καταθέσεις πελατών μόνο 9,89 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η υπερβολή γίνεται εμφανής, αν προσέξουμε ότι η μικρή τράπεζα γίνεται τόσο ριψοκίνδυνη, που εμφανίζει στον ισολογισμό της και δάνεια προς άλλες τράπεζες αξίας 3,48 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αξίας ίσης με το 183% των ιδίων κεφαλαίων της.
Ποιός τραπεζίτης μικρής τραπέζης θα έπαιρνε τόσο μεγάλο ρίσκο, αν δεν πίστευε ότι είναι πιστωτικά καλυμμένος, επειδή δανείζει μόνο την μητρική του τράπεζα;
Αν η τράπεζα Bremer Landesbank αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον και συγχωνευθεί αναγκαστικά με την Nord LB, οι καταθέσεις της μητρικής στην θυγατρική τράπεζα θα εξαφανισθούν με συμψηφισμό.
Τό ίδιο θα συμβεί και με τα ίδια κεφάλαια της θυγατρικής , που αντιστοιχούν στην μητρική τράπεζα, που θα αφαιρεθούν από τα συνολικά πάλι με συμψηφισμό.
Σε περίπτωση συγχωνεύσεως τραπεζών πάντα οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις μεταξύ τους συμψηφίζονται και εμφανίζονται λογιστικά μόνον ως διαφορές.
Η ζημιά που θα προκύψει τότε θα είναι ξαφνική και μεγάλη.
Το μέγιστο ύψος της θα είναι 12,ο4 δισεκατομμύρια ευρώ (=10,6+1,04+0,4).
Το ποσό αυτό υπερβαίνει το καταβεβλημένο σήμερα κεφάλαιο της Nord LB, που είναι μόλις 10,62 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέραμε παραπάνω.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα οδηγήσει στην χρεωκοπία και τις δύο, γι’ αυτό δεν είναι λύση.
Αν αυτό συμβεί, μπορεί το γερμανικό κράτος να κάνει bail-out και να γίνει μεγαλομέτοχος μίας ιδιωτικής τραπέζης με ενεργητικό 211,87 δισεκατομμύρια ευρώ, καταβάλλοντας 12,04 δισεκατομμύρια ευρώ, παραβιάζοντας προκλητικά τα οριζόμενα από την ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις.
Μπορεί εναλλακτικά να αποφασισθεί οι δύο τράπεζες θα πουληθούν σε κάποια άλλην, μη γερμανική τράπεζα, με το ίδιο τίμημα για να μην κινδυνεύει ο ανταγωνισμός στην Γερμανία, αλλά με καταβαράθρωση της εθνικής υπερηφάνειας των Γερμανών.
Σαν τελευταία λύση θα μπορούσε να προκύψει bail-in σε βάρος των ιδιωτών καταθετών τους κατά μέσον όρο σε ποσοστό 17,73%.
Οι καταθέσεις των πελατών και των δύο τραπεζών, αν εξαιρεθούν οι καταθέσεις των ιδίων των τραπεζών, είναι μόνον 67,89 δισεκατομμύρια ευρώ (=9,89+58)
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση οι καταθέσεις τραπεζών ύψους 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ να μην ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Nord LB.
Aν αυτό συμβαίνει πραγματικά, με παρόμοιο τρόπο θα σκάσουν συγχρόνως και άλλες γερμανικές τράπεζες με την μορφή ντόμινο…
Δεν θα είναι πραγματικά παράλογο για 400 εκατομμύρια ευρώ να κινδυνεύσει να καταστραφεί ο τραπεζικός τομέας της Γερμανίας από τα πείσματα του Σόιμπλε και της Μέρκελ;
Η όποια απόφαση είναι εφικτό να ληφθεί στο τέλος του 2016, δηλαδή πριν τις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας το 2017;
Στο σημείο αυτό ίσως θα έπρεπε να θυμηθούμε το βιβλικό: «Mωραίνει ὁ Κύριος οὗς βούλεται ἀπωλέσαι.»
Aλλά οφείλουμε κυρίως να αναρωτηθούμε, αν από την ανοησία της ηγεσίας της Γερμανίας θα απωλεσθεί η Μέρκελ και οι σύμμαχοί της, ο τραπεζικός τομέας της Γερμανίας, οι Γερμανοί καταθέτες ή όλοι οι παραπάνω μαζί με την γερμανοκρατουμένη E.E….

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply