Προφητεῖες;

Προφητεῖες;Aυτές οι «προφητείες των γερόντων του Αγίου Όρους», βιβλία που πουλάνε με το κιλό οι τηλεπλασιέδες, είναι γραμμένα από τους ίδιους τους τηλεπλασιέδες ή, στην πιο καλή περίπτωσι, αποτελούν συλλογές από όσα θυμούνται οι πιστοί που συνάντησαν και άκουσαν τους γέροντες, όσα θυμούνται ή, στις περισσότερες των περιπτώσεων, όσα ήθελαν να ακούσουν, ή όσα νόμισαν ότι άκουσαν.

Αφήνω κατά μέρος το ερώτημα το σχετικό με τον Σωκράτη. Πόσο κοντά στον αληθινό Σωκράτη και την διδασκαλία του είναι ο Σωκράτης του Πλάτωνος; Άλλο θέλω να πω.

Ότι δεν έχει σημασία η αυθεντικότητά τους, η ακρίβεια, οι «προφητείες», αφού τα βιβλία αυτά συλλαμβάνουν όχι τα γεγονότα όπως τα αντιλαμβάνεται η αναλυτική σκέψη του ορθολογισμού, αλλά κάτι από το πνεύμα της εποχής, την σκοτεινή ύλη της ιστορίας, έναν κυματισμό στον αιθέρα των ημερών και των ανθρώπων, αυτό που δεν μετριέται και δεν ζυγίζεται και αποτελεί το υλικό της ποίησης και των ονείρων και του διάχυτου φόβου μας για το επερχόμενο μέλλον.

Για να ακούσης αυτό που αλήθεια συμβαίνει διαβάζεις Λιακόπουλο· όχι Πάσχο, Αρίστο και Βαρουφάκη.

(Παλαιὸ σχόλιο τοῦ φίλου Ἀνδρέα Φαρμάκη. Τὸ ἀναδημοσιεύω ἐδῶ, ἐπ᾿ ἀφορμῇ τὴς δευτέρας ἑορτῆς, σήμερα, 12 Ἰουλίου 2015, τοῦ Γέροντος Παϊσίου – τὴν χάρι του νὰ ἔχουμε.)

Φειδίας Μπουρλᾶς

(Visited 135 times, 1 visits today)
Leave a Reply