Ῥωσσικὰ βομβαρδιστικὰ κτυποῦν στόχους τοῦ ISIS στὴν Συρία

 Ῥωσσικὰ βομβαρδιστικὰ τύπου ΤU-22M3, μεγάλης ἐμβελείας, πλήττουν στόχους τοῦ ISIS στὴν Συρία., ἀπὸ τὸ ἀεροδρόμιο Hamadan τοῦ Ἰράν.

Tα ρωσσικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας τύπου Tu-22M3 πραγματοποίησαν τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές τους ενάντια σε στόχους τρομοκρατών στην Συρία, επιχειρώντας από μία ιρανική αεροπορική βάση. Η συνεργασία ανάμεσα στην Μόσχα και στην Τεχεράνη στην Συρία είναι «στρατηγική», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν. Τα μεγάλα βομβαρδιστικά με πλήρες ωφέλιμο φορτίο βομβών απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Χαμαντάν για να επιτεθούν σε εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS / ISIL) και του μετώπου Αλ Νούσρα στις επαρχίες στο Χαλέπι, στο Ντειρ εζ-Ζορ και στο Ιντλίμπ.

Τα πλήγματα κατέστρεψαν ολοσχερώς πέντε μεγάλες αποθήκες όπλων των τρομοκρατών και στρατόπεδα εκπαιδεύσεως στην περιοχή, καθώς και τρεις θέσεις διοικήσεως και έναν σημαντικό αριθμό τρομοκρατών, δήλωσε το ρωσσικό Υπουργείο Αμύνης.
Τα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς είχαν κάλυψη από μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30ΤΜ και Su-35S , που απογειώθηκαν από την ρωσσική αεροπορική βάση Khmeimim στην Συρία. Ο αριθμός των στρατιωτικών αεροσκαφών, που αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση του Χαμαντάν δεν αποκαλύφθηκε.
Η Ρωσσία ενημέρωσε τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την επιχείρησή της, που περιελάμβανε την χρήση ενός ιρανικού αεροδρομίου και την διέλευση από τον χώρο, που ελέγχει ο συνασπισμός σε χρόνο, που ήταν «αρκετός» για να διατηρηθεί η ασφάλεια του αεροπορικού χώρου επάνω από το Ιράκ και την Συρία, σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου αμύνης των ΗΠΑ, που ακολούθησε μετά τις ρωσσικές αερπορικές επιθέσεις.

Η ιστοσελίδα Al-Masdar ήταν η πρώτη, που δημοσίευσε φωτογραφίες από τουλάχιστον τρία βομβαρδιστικά τύπου Tu-22M3 και στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο τύπου IL-76 στο Ιράν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Η Μόσχα και η Τεχεράνη υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία, που επιτρέπει στα ρωσσικά αεροσκάφη να σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Χαμαντάν στο δυτικό Ιράν.
Η Τεχεράνη έχει συμφωνήσει να μοιράζεται τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις ικανότητές της με την Μόσχα, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή της στην στρατηγική συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Συρία, είπε ο Γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν κος Ali Shamkhani στο Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων της δημοκρατίας του Ιράν (IRNA), σε μια αποκλειστική συνέντευξη την Τρίτη.
Το βασικό όφελος για την ρωσσική πολεμική αεροπορία είναι η δραστική μείωση στον χρόνο πτήσεως προς τους στόχους των τρομοκρατών στην Συρία.
Τα ρωσσικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς πραγματοποιούσαν αεροπορικές επιδρομές στην Συρία από μια βάση στο Mοζντόκ της Ρωσσίας και έπρεπε να διανύουν μια απόσταση περίπου 2.000 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Τώρα η απόσταση έχει μειωθεί σε περίπου 700 χιλιόμετρα, έτσι ώστε χρονικά ευαίσθητες αεροπορικές επιδρομές να μπορούν να γίνουν άμεσα και πιο φθηνά.
TO AΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ HAMADAN ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

TO AΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ HAMADAN ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Όσο αφορά στην αεροπορική βάση Khmeimim στην επαρχία Λατάκια της Συρίας, η οποία χρησιμοποιείται από την ρωσσική εκστρατευτική ομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2015 για να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ισλαμικού κράτους (IS, πρώην ISIS / ISIL), ο αεροδιάδρομός της δεν είναι κατάλληλος για το βαρύ Tu-22M3. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς η Δαμασκός χορήγησε άδεια στην Μόσχα για μόνιμη στάθμευση στην στρατιωτική αεροπορική βάση Khmeimim και η Ρωσσική Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να ανακαινίσει και να εκσυγχρονίσει το αεροδρόμιο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει όλους τους τύπους των στρατιωτικών αεροσκαφών στο εγγύς μέλλον.

 

Έξι ρωσσικά Tu-22M3 βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς έπληξαν θέσεις των ισλαμιστών έξω από την συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, καταστρέφοντας κέντρα διοικήσεως, αποθήκες πυρομαχικών και πολλά τεθωρακισμένα, ενώ αποδεκάτισαν τους τρομοκράτες.
Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσσίας αναπτύσσεται ραγδαία.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Μόσχα και η Τεχεράνη υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας ,που συνεπάγεται ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της εκπαιδεύσεως του προσωπικού και στις δραστηριότητες καταπολεμἠσεως της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Αμύνης της Ρωσσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Ιρανός ομόλογός του, Ταξίαρχος Hossein Dehghan υπέγραψαν το έγγραφο κατά την διάρκεια επισκέψεως της ανωτάτης στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσσίας στην ιρανική πρωτεύουσα. Την Δευτέρα, τα ρωσσικά μέσα ενημερώσεως ανέφεραν ότι η Μόσχα ζήτησε για άλλη μια φορά από το Ιράν και το Ιράκ να επιτρέψουν σε πυραύλους cruise να πετούν μέσω των αντιστοίχων εναερίων χώρων τους για να πραγματοποιήσουν πλήγματα σε στόχους των τρομοκρατών στην Συρία.
Επίσης την Δευτέρα, η Ρωσσία ξεκίνησε τακτικές ναυτικές ασκήσεις στην Μεσόγειο θάλασσα και στην Κασπία. Τα πολεμικά πλοία, που συμμετέχουν στην άσκηση θα εξασκηθούν με πραγματικά πυρά πυροβολικού και πυραύλων «σε προσομοίωση συνθηκών μάχης».
Η δύναμη στην Μεσόγειο περιλαμβάνει δύο σκάφη κατευθυνομένων βλημάτων ταχείας επιθέσεως και τα δύο εξοπλισμένα με συστοιχίες πυραύλων τύπου cruise Kalibr-ΝΚ, με οκτώ πυραύλους το κάθε ένα. Ταυτόχρονα, μια ομάδα τεσσάρων επιθετικών σκαφών με κατευθυνόμενα βλήματα (το κάθε ένα οπλισμένο με 8 πυραύλους cruise τύπου Kalibr-ΝΚ) θα έχει αναπτυχθεί στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κασπίας Θάλασσας και θα εκτελεί ζωντανά πυρά πυροβολικού και πυραύλων .
Στις 7 Οκτωβρίου 2015, τέσσερα ρωσσικά πολεμικά πλοία του ναυτικού στην Κασπία θάλασσα εξαπέλυσαν συνολικά 26 πυραύλους σε θέσεις στην Συρία που κατέχονται από IS, ανακοίνωσε ο Σοϊγκού. Οι πύραυλοι ταξίδεψαν 1.500 χιλιόμετρα περίπου, αλλάζοντας διαδρομή αρκετές φορές και εξάλειψαν τους 11 στόχους. Στις 20 Νοεμβρίου, πολεμικά πλοία του ρωσσικού στόλου της Κασπίας εκτόξευσαν 18 πυραύλους cruise σε επτά στόχους στις συριακές επαρχίες της Ράκκα, του Ιντλίμπ και στο Χαλέπι. Όλοι οι στόχοι αναφέρθηκε ότι έχουν πληγεί με επιτυχία.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται τα τρία αεροδρόμια, που χρησιμοποιεί η Ρωσσία στην εκστρατεία της εναντίον του ISIS. Βρίσκονται παραδόξως σχεδόν επάνω σ’ ένα ισόπλευρο τρίγωνο. H δικαιολογία ότι χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Χαμαντάν για να μικρύνουν την απόσταση από τους στόχους τους δεν ευσταθεί. Απλά θέλουν να παρακάμψουν την Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, που ενδεχομένως προειδοποιούν τους τρομοκράτες για τις ρωσσικές πτήσεις.
TA TΡΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΣΑΠΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

TA TΡΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΣΑΠΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

Η Ρωσσία εκμεταλλεύεται την κρίση στην Συρία και βρήκε τρόπο να διασπάσει την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ.
Στο άρθρο αναφέρονται οι αντίστοιχες ασκήσεις του 2015 και του 2016 στην Κασπία και την Μεσόγειο.
Το 2015 είχαν εκτοξευθεί συνολικά 44 πύραυλοι Kalibr-NK εναντίον 18 στόχων από 7 πλοία.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αποστολή του αεροσκάφους Tu22M3 μπορεί να μην είναι τυχαία, καθώς αυτός ο τύπος αεροσκάφους μπορεί να μεταφέρει μέχρι 3 βλήματα αέρος-εδάφους τύπου Κh-22N με βεληνεκές 600 χιλιόμετρα και εφοδιασμένα με πυρηνικές κεφαλές ισχύος 350-100ο κιλοτόνων.
Η κεφαλή του πυραύλου έχει βάρος το πολύ 500 χιλιόγραμμα.
Μπορούν να πετάξουν σε ελάχιστο ύψος 4,6 έως 15 μέτρα από το έδαφος και όταν πλησιάζουν το στόχο τους γίνονται υπερηχητικά βλήματα με ταχύτητα, που μπορεί να φθάσει τα 2,9 mach.
Ἐνα παρόμοιο όπλο είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί, ιδιαίτερα εάν φέρει πυρηνική κεφαλή.
Οι Ρώσσοι, όπως φαίνεται από τις ασκήσεις τους, εκτοξεύουν τουλάχιστον δύο πυραύλους για κάθε στόχο. Αυτό με δεδομένες τις επιδόσεις του βλήματος φαίνεται παράλογο, εκτός αν το ένα από αυτά προορίζεται για να μπερδέψει την άμυνα του αντιπάλου και είναι δόλωμα ή αν το δεύτερο κατευθύνεται με βάση τις επιδόσεις του πρώτου βλήματος.
Η χρήση δύο βλήματων ανά στόχο υποδηλώνει υψηλή αξία στόχου ή χρήση πυρηνικής κεφαλής.
Οι Ρώσσοι δεν κρύβονται και δηλώνουν ότι οι ασκήσεις του 2016 θα γίνουν με ρεαλιστικές συνθήκες και πραγματικά πυρά.
Αυτή την φορά θα χρησιμοποιήσουν 6 σκάφη με συνολικά 48 πυραύλους, δύο από αυτά θα βρίσκονται στην Μεσόγειο και 4 στην Κασπία.
Με αναλογία 2 πυραύλους ανά στόχο, αναμένεται να πλήξουν 24 στόχους.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το ΝΑΤΟ, όταν δημιουργήθηκε είχε 12 κράτη-μέλη, ενώ σήμερα έχει 28. Αν αφαιρέσουμε τα πολύ μακρινά μέλη και τα ασήμαντα μέλη (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισλανδία, Λουξεμβούργο) απομένουν 24 μέλη, όσα δηλαδή και οι αναμενόμενοι στόχοι της προσεχούς ασκήσεως.
Το γεγονός ότι στις ασκήσεις στην Μεσόγειο τον Οκτώβριο εφέτος θα συμμετέχει και το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσσίας, ίσως κάτι να λέει για την στοχοθεσία της ασκήσεως.
Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι αυτή την φορά τα κτυπήματα θα γίνουν συντονισμένα και όχι σε δύο φάσεις, όπως πέρυσι.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αποστολή του αεροσκάφους Tu22M3 στο Χαμαντάν μπορεί να μην είναι τυχαία, καθώς αυτός ο τύπος αεροσκάφους μπορεί να μεταφέρει μέχρι 3 βλήματα αέρος-εδάφους τύπου Κh-22N με βεληνεκές 600 χιλιόμετρα και εφοδιασμένα με πυρηνικές κεφαλές ισχύος 350-100ο κιλοτόνων.
Το όπλο αυτό είναι υπερηχητικό (4,6 mach) και προορίζεται για καταστροφή αεροπλανοφόρων.
Η παρουσία 3 αεροσκαφών αυτού του τύπου στο αεροδρόμιο Χαμαντάν ισοδυναμεί με δυνατότητα ταυτόχρονης καταστροφής 9 αεροπλανοφόρων.
Oι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 10 αεροπλανοφόρα και 9 ελικοπτεροφόρα.
Αν συνδυάσουμε δημιουργικά όλες τις παραπάνω πληροφορίες, ίσως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι ρωσσικές ασκήσεις του εφετεινού Οκτωβρίου μοιάζουν τρομακτικά με πρόβα τζενεράλε για περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τουλάχιστον.
Ας ελπίσουμε ότι τα ρεαλιστικά πυρά θα αποκαλύψουν αδυναμίες στα σχέδια και ότι αυτά δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ…
Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται πολύ τρομακτικά για να είναι αληθινά, σας έχω μία έκπληξη.
Από το βίντεο, που παίχτηκε πέρυσι για τις ασκήσεις της Ρωσσίας υπάρχει μία εικόνα, που δείχνει την ακτίνα δράσεως τριών κτυπημάτων με Kalibr-NK με φόντο την υδρόγειο.
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2015 (μετά το 1:42)

Το ένα πλήγμα ξεκινάει από το Καλίνιγκραντ, το δεύτερο από την Κριμαία και το τρίτο από το Χαμαντάν. Δεν καλύπτει η ακτίνα δράσεως του όπλου τα 24 μέλη του ΝΑΤΟ, που σας ανέφερα παραπάνω;

H ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015

H ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015

 

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply