Οἱ Εὐρωπαῖοι σχεδιάζουν νὰ μὴ μᾶς δοθοῦν τὰ 2,8 δισεκατομμύρια

Η ζώνη του ευρώ δεν θα απελευθερώσει επιπλέον χρήματα διασώσεως για την Ελλάδα σε μια συνάντηση στην Μπρατισλάβα αυτό τον μήνα, ανέφερε την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt Global, επικαλούμενη διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Η δικτυακή έκδοση της γερμανικής καθημερινής επιχειρηματικής εφημερίδας ανέφερε ότι οι διπλωμάτες είπαν ότι η Αθήνα είχε εφαρμόσει μόνο δύο από τις 15 πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι προϋποθέσεις για να δοθούν τα χρήματα της διασώσεως. Επιπλέον από αυτό, είπαν, η Ελλάδα είχε αργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με μια συμφωνία, που υπεγράφη τον περασμένο χρόνο με τις χώρες της ζώνης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΕΜΣ θα παρείχαν οικονομική βοήθεια μέχρι και 86 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα έως το 2018, σε αντάλλαγμα για τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Η ελάφρυνση του χρέους πρόκειται να χορηγηθεί σε δόσεις, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την επέκταση της διάρκειας του χρέους της Ελλάδας, με περαιτέρω μείωση να προβλέπεται μετά το 2018, συμπεριλαμβανομένων των αναβολών τόκων και των προβλέψεων για σταθερά χαμηλά επιτόκια.
Η Handelsblatt Global είπε ότι το Eurogroup είχε εγκρίνει μια δόση 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα τον Μάιο από το συνολικό πακέτο. Ένα αρχικό ποσό 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ποσό αυτό είχε μεταβιβασθεί στην Αθήνα με το υπόλοιπο να είναι προγραμματισμένο να δοθεί το φθινόπωρο.
Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι το Eurogroup θα συζητήσει μόνο μια έκθεση προόδου για την Ελλάδα στην συνεδρίαση της Μπρατισλάβα.
Τα σχόλια προέκυψαν λίγες μόλις ημέρες μετά την δήλωση το Σάββατο του επικεφαλής του ταμείου διασώσεως της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελαφρύνσεως του χρέους «πολύ σύντομα», αν εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διασώσεώς της.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Μετά την φάπα, που εδέχθη το κόμμα CDU της κας Μέρκελ στις εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο Μecklenburg – δυτική Pomerania, όπου ήλθε τρίτο κόμμα με 19%, μετά το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD, ο ελεγχόμενος γερμανικός τύπος κάνει προβλέψεις ότι δεν θα δοθούν τα υπόλοιπα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ του δανείου διασώσεως τον Σεπτέμβριο.
Οι προβλέψεις μάλιστα δεν αποδίδονται σε υπουργούς, αλλά σε «διπλωμάτες» της Ε.Ε.
Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται όσοι διακινούν την «σίγουρη» πληροφορία μέσω του τύπου, γιατί ενδέχεται τελικά τα χρήματα να δοθούν, παρά τις διαδόσεις.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2016 θα γίνουν εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου, όπου θα εκλεγούν 149 τοπικοί βουλευτές.
Φαντασθείτε τι φάπα θα πέσει στην κα Μέρκελ και το κόμμα της, αν ο ΣΥΡΙΖΑ του κου Τσίπρα αρχίσει τις τσιριμόνιες στην συνάντηση της Μπρατισλάβα, ή, ακόμα χειρότερα, αν υπονοήσει σοβαρά ότι θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Οι ψηφοφόροι του Βερολίνου θα μπορούσαν να θεωρήσουν τότε ότι η κα Μέρκελ και ο κος Σόιμπλε έκαναν λάθος, που δέχθηκαν να δώσουν τα αρχικά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου, χωρίς να εξασφαλίσουν την υπακοή της Αθήνας.
Για τον λόγο αυτό αναμένουμε ότι στην συνάντηση της Μπρατισλάβα είναι προτιμότερος ένας συμβιβασμός Ελλάδας και Eurogroup.
Συμβιβασμός όμως σημαίνει ότι κάτι θα πρέπει να δώσουν και οι δύο πλευρές.
Ο ESM προανήγγειλε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελαφρύνσεως «πολύ σύντομα» χωρίς να τα προσδιορίζει με ακρίβεια το Σάββατο, δηλαδή πριν τις εκλογές της Κυριακής.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αν έχει την ίδια άποψη και σήμερα, αλλά λογικά οι τεχνοκράτες είναι πιό προβλέψιμοι από τους πολιτικούς.
Θα μπορούσαν να προσφέρουν μία επιμήκυνση του βραχυπρόθεσμου χρέους, αναλαμβάνοντας και εξοφλώντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ από την Ελλάδα.
Αυτή η ενέργεια θα ξεμπλόκαρε κάπως τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και κουαρτέτου, απομακρύνοντας σε συμβουλευτικό ρόλο το ΔΝΤ, που φαίνεται να πιέζει για διαγραφές χρέους από τώρα.
Ένας δεύτερος τρόπος χειρισμού θα μπορούσε να είναι η χρήση του προγράμματος πιστωτικής επεκτάσεως της ΕΚΤ με αγορά από την ΕΚΤ τίτλων εκδόσεως του ESM.
Mε τα χρήματα αυτής της πωλήσεως ο ESM θα μπορούσε να προεξοφλήσει τμήμα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας με λήξεις έως το 2024, επιτυγχάνοντας κάποια έκπτωση-διαγραφή.
Θα μπορούσε βέβαια να μην γίνει κάποια τακτική κίνηση και απλά τα 2,8 δισεκατομμύρα ευρώ να μην δοθούν στην Ελλάδα ούτε το φθινόπωρο εφέτος.
Αν κάποιοι εισηγούνται μία παρόμοια λύση, θα πρέπει να το ξανασκεφθούν πολύ σοβαρά.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πνέει το λοίσθια και στηρίζεται σε 3 ψήφους, που από «σύμπτωση» μπορεί να ανήκουν σε μουσουλμάνους της Θράκης.
Καθώς η Μέρκελ αποδυναμώνεται συνεχώς στην Γερμανία, είναι φυσικό ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία για την ρύθμιση των προσφυγικών ροών και ιδιαίτερα δεν θα πληρώσει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, που υποσχέθη στους Τούρκους.
Η Τουρκία τότε, για να εκβιάσει την Γερμανία, θα απελευθερώσει τις ροές προσφύγων προς την Ελλάδα για να της προκαλέσει οικονομική αιμορραγία, αλλά συγχρόνως μπορεί να δελεασθεί και να ζητήσει από τους τρεις βουλευτές να ρίξουν την Ελληνική κυβέρνηση, για να επιτείνει το κυβερνητικό χάος στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, οι βουλευτές εκλέγονται με σταυρό.
Φαντάζομαι ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα ψηφίσουν σ’ αυτές όσους αποδεδειγμένα είναι ανίκανοι και τους κοροϊδεύουν ασύστολα.
Το φάσμα μίας καταστάσεως αδυναμίας συγκροτήσεως κυβερνήσεως θα είναι άμεσα ορατό, καθώς οι πρόθυμοι ευρωσωτήρες όλων των παρατάξεων θα έχουν μαυρισθεί από τους πολίτες και δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση «σωτηρίας».
Στο ερώτημα Τσίπρας ή Μητσοτάκης, η απάντηση θα είναι: Ουδείς από τους δύο.
Αλλά μία παρόμοια απάντηση μπορεί να οδηγήσει και στην ανάδειξη νέων πολιτικών ή ακόμα και στην στήριξη «απεχθών» λύσεων.
Η κατάσταση στα μέσα μαζικής ενημερώσεως, μετά την αδειοδότησή τους, είναι χαοτική και η προπαγάνδα πλέον δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Ο ψηφοφόρος είναι αηδιασμένος με το σύνολο του πολιτικού φάσματος και έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται πλέον κάποιον.
Η αντίδρασή του θα είναι μάλλον είτε η εκτεταμένη αποχή ή η εκδικητική ψήφος.
Τα περιθώρια ανοχής των πολιτών έχουν στενέψει και οι θυσίες, που ζητώνται, κρίνονται ήδη υπερβολικές από όλους.
Θα γίνει σύντομα το λάθος της προκηρύξεως προώρων εκλογών;
Η πρόβλεψη μου είναι ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα αργήσει και από τον Οκτώβριο θα αφορά σε τουλάχιστον τέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την Ελλάδα.
Τότε θα μάθετε έμπρακτα τι σημαίνουν τα παρακάτω λόγια (δεν είναι δικά μου) :
«…Θα έχετε κυβέρνηση και θα είναι σα να μην έχετε» (υπηρεσιακή κυβέρνηση διαρκείας),
«…θα σας δώσουν πολλά λεφτά και μετά θα σας βάλουν δυσβάστακτους φόρους, αλλά δεν θα προλάβουν να τους πάρουν» (τέλη Σεπτεμβρίου: β’ δόση εισοδήματος, πρώτη ΕΝΦΙΑ),
«…ο κόσμος θα σιχαθεί τους πολιτικούς και θα τους πάρει με τις πέτρες…» (πρόωρες εκλογές με μαύρισμα Τσίπρα, αλλά και Μητσοτάκη)
«…θα γίνει κάτι και θα φανεί πως φταίει η Ελλάδα, τότε η Τουρκία θα το εκμεταλλευθεί…» (στάση πληρωμών, επειδή δεν θα δοθούν τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ESM)

Τα γεγονότα εξελίσσονται και οι «άπιστοι» βαδίζουν χαρωποί προς την καταστροφή τους…

ΟΙ ΓΕΛΑΣΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ;;

ΟΙ ΓΕΛΑΣΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ;;

O ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΝΟΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

O ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΝΟΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

John Drake

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply