Ἰνδικὸ σενάριο

Το ινδικό σενάριο

Ἰνδικὸ σενάριο

Ο ηγέτης της Ινδίας ανακοίνωσε ότι, καταργούνται αμέσως τα χαρτονομίσματα των 500 και χιλίων ρουπιών (7,5 $  και 15 $) – ενώ στα ΑΤΜ οι Πολίτες μπορούν να παίρνουν μόνο έως 3.000 ρουπίες (30 $). Τα παραπάνω χαρτονομίσματα χάνουν από σήμερα την αξία τους, όπου οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές – δηλαδή από αμέσως.

Μετά από λίγες ημέρες η Ινδία θα εκδόσει νέα χαρτονομίσματα αξίας 2.000 και 500 ρουπιών – οπότε οι Ινδοί θα έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τα χρήματά τους, δηλώνοντας υποχρεωτικά αυτά που δεν έχουν φορολογήσει.

Ως αιτία ο Ινδός ανέφερε την διαφθορά, την φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας – αν και φαίνεται καθαρά πως η χώρα έχει μεγάλα τραπεζικά προβλήματα και φοβήθηκε τις επιθέσεις των καταθετών της (Bank run).

Ο πρωθυπουργός πάντως ισχυρίσθηκε πως η οικονομία της Ινδίας υποφέρει, λόγω των απατεώνων και φοροφυγάδων – ζητώντας από τους Πολίτες συγγνώμη για τις δραστικές ενέργειές του. Πόσο μακρυά αλήθεια είναι ένα τέτοιο σενάριο από την Ελλάδα;

Βιλιάρδος Βασίλης

εἰκὼν

(Visited 227 times, 1 visits today)
Leave a Reply