Πέφτει ἡ τιμὴ τῆς μετοχῆς τῆς Deutsche Bank

Ἡ τιμὴ τῆς μετοχῆς τῆς Deutsche Bank ξαναπέφτει μετὰ τὶς εἰδήσεις γιὰ ἐπικείμενη αὔξηση κεφαλαίου, ἀξίας δέκα δισεκατομμυρίων δολλαρίων

Σε συνέχεια προειδοποιήσεων από ανεπιβεβαίωτες πηγές νωρίτερα για μια σημαντική αύξηση κεφαλαίου στην πιο συστημικά επικίνδυνη τράπεζα του κόσμου, το Bloomberg αναφέρει ότι η Deutsche Bank AG επισπεύδει ένα σχέδιο για την ενίσχυση του κεφαλαίου της κατά περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10,6 δισεκατομμύρια δολλάρια) μέσω προσφοράς μετοχών και με μερική πώληση μίας μονάδας διαχειρίσεως περιουσιακών στοιχείων της, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Τα μέτρα, τα οποία θα μπορέσουν να εξετάσουν τα στελέχη το συντομότερο αυτό το Σαββατοκύριακο, θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος για την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεματικών ασφαλείας αντί για την πώληση της μονάδας Postbank, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατανομασθούν, επειδή τα σχέδια δεν έχουν ανακοινωθεί. Η Deutsche Bank πλέον προσανατολίζεται προς την απόφαση για συγχώνευση των καταναλωτικών δραστηριοτήτων της, δήλωσαν οι πηγές.

Εξετάζει επίσης αλλαγές στην διοίκηση, συμπεριλαμβάνοντας ένα νέο ρόλο για τον επικεφαλής χρηματοικονομικού ελέγχου κο Marcus Schenck, αναφέρουν μερικές από τις πηγές.

Η εταιρεία σταθμίζει τον ανασυνδυασμό των δραστηριοτήτων στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής και στο εμπορικό της τμήμα, με τον Schenck να αποκτά κάποιαν εποπτεία των συνδυασμένων τμημάτων, δήλωσαν μερικές από τις πηγές.

Το εποπτικό συμβούλιο έχει προγραμματίσει να συναντηθεί για δύο ημέρες, αρχίζοντας στις 16 Μαρτίου, για να συζητήσει πιθανά μέτρα, δήλωσαν τρία άτομα νωρίτερα την Παρασκευή.

Η απότομη άνοδος μετά την προηγουμένη πτώση σβήσθηκε.

Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ EΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΧΕΙ ΣΒΗΣΘΕΙ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως είχα προειδοποιήσει σε άρθρο μου από τις 29 Σεπτεμβρίου 2016, στις 28.2.2017 έληξαν πενταετή ομόλογα της Deutsche Bank αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων με τοκομερίδιο επιτοκίου 9,5%.

Πηγή:

Γερμανικό σχέδιον διασώσεως τῆς Deutsche Bank καὶ πώλησις θυγατρικῆς της

Είναι προφανές από τις σημερινές διαρροές ότι τα ομόλογα αυτά δεν ανανεώθηκαν και πιθανόν ούτε και να πληρώθηκαν.

Mε χθεσινή ανακοίνωσή της η τράπεζα επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το σχέδιο περιλαμβάνει πιθανή αύξηση κεφαλαίου κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ, συγχώνευση της Postbank με τα γερμανικά τμήματα λιανικής και εμπορίου και την πώληση μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς μειοψηφικού πακέτου της θυγατρικής Deutsche Asset Management.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

 

Η χθεσινή ανακοίνωση καταλήγει με την δήλωση ότι στο παρόν στάδιο δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση.

Η Deutsche Asset Management διαχειρίζεται παγκοσμίως κεφάλαια αξίας 715 δις ευρώ, εκ των οποίων 279 δις ευρώ έχουν επενδυθεί στην Γερμανία, 207 δις ευρώ έχουν επενδυθεί στην Αμερική και 43 δις ευρώ στην Ασία ή στην Αυστραλία.

 

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΗΣ DEUTSCHE ASSET MANAGEMENT.

Η αναφορά σε δημόσια προσφορά δεν μπορεί να απευθύνεται σε Αμερικανούς επενδυτές, λόγω υφισταμένων νομικών απαγορεύσεων.

Η εταιρεία ευρίσκεται παγκοσμίως ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες τραπεζικές εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων, έχει την δεύτερη θέση στην διαχείριση αμοιβαίων τύπου EFT στην Ευρώπη και την δεύτερη θέση στην λιανική διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αξία της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων Deutsche Asset Management υπολογίζεται σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ, άρα μιλάμε για μία πώληση ενός μειοψηφικού πακέτου της τάξεως του 25%.

ΠΗΓΗ

Σύμφωνα με την παραπάνω πηγή η μονάδα αυτή είχε πέρυσι μεγάλη συνεισφορά σε καθαρά κέρδη της τάξεως του 28,5% σε σχέση με το κεφάλαιό της.

H πώληση του μειοψηφικού πακέτου θα δημιουργήσει μελλοντικά μείωση των κερδών του ομίλου της Deutsche Bank.

Για τον λόγο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της John Cryan είχε αποκλείσει κατηγορηματικά στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 το ενδεχόμενο αυτό, σε ανακοίνωσή του προς τους εργαζομένους του ομίλου.

ΠΗΓΗ

Η ενδεχόμενη αλλαγή γνώμης δείχνει ότι τα σημερινά προβλήματα της Deutsche Bank οξύνονται και έχει μάλλον προκύψει πρόσθετη ζημία στο τελευταίο πεντάμηνο ως και 570 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει ως ετήσια απώλεια καθαρών κερδών του ομίλου, εάν θεωρήσουμε την αξία της εταιρείας σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ, την ετήσια απόδοσή τους στο περυσινό ιστορικό ποσοστό 28,5% και με αναγωγή στο 25 %, που αναμένεται να πωληθεί.

Αν ο παραπάνω υπολογισμός είναι σωστός, ο όμιλος της Deutsche Bank πρόκειται να ανακοινώσει ζημίες τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2016.

Oι τόκοι των ομολόγων που έληξαν στις 28.2.2017 έχουν αξία 939 εκατομμύρια ευρώ.

Οι τόκοι αυτοί εξασφαλίσθηκαν πέρυσι από την πώληση της θυγατρικής της Abey Life στην Phoenix Group Holdings.

ΠΗΓΗ

Για την ώρα οριστικές αποφάσεις για το πλάνο σωτηρίας της τράπεζας δεν έχουν ληφθεί, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι κινήσεις, που διαψεύδονταν στο παρελθόν, υλοποιούνται με γερμανική συνέπεια.

Πώς λέγεται μία τράπεζα, που παρουσιάζει συνεχώς ζημίες και αναγκάζεται να πουλά κερδοφόρες δραστηριότητες;

Eπιτυχημένη δεν την λες.

Ο όμιλος της Deutsche Bank διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια 1,63 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις 16 Μαρτίου φέρεται ότι θα λάβει μίαν απόφαση, που μπορεί να επηρεάσει κεφάλαια αξίας 715 δισεκατομμυρίων ευρώ, επενδεδυμένα σε αμοιβαία κεφάλαια, πουλώντας την συμμετοχή της στο κεφάλαιο της εταιρείας αμοιβαίων κατά 25%.

Πόσο απίθανο φαίνεται να χρειασθεί το γερμανικό κράτος να συμμετάσχει μελλοντικά στα κεφάλαιά της κατά 12,75%, εάν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτύχει;

Aν εξετάσουμε πάντως τις εναλλακτικές λογιστικές δυνατότητες, στον ισολογισμό του 2015 η τράπεζα εμφάνιζε Τrust Preferred Securities αξίας 7,02 δισεκατομμυρίων ευρώ.

TA TRUST PREFERRED SECURITIES EINAI OMOΛΟΓΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΑ ΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ.

 

Με δεδομένο ότι ο τύπος αυτός ομολόγων είναι μετατρέψιμος σε μετοχές, το γερμανικό δημόσιο δεν χρειάζεται να προβεί σε bail-out της τραπέζης μέχρι το ποσό αυτό.

Αρκεί η ρυθμιστική αρχή των γερμανικών αρχών να οδηγηθεί έντεχνα από την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας για να αποφασίσει την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητος.

Αυτός είναι και ο λόγος, που προαναγγέλεται στην εχθεσινή ανακοίνωση μελλοντική αύξηση κεφαλαίου ως τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι αύξηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η διοίκηση της Deutsche Bank δεν φοβάται το ενδεχόμενο αποτυχίας, καθώς γνωρίζει ότι πάντα υπάρχει αυτή η λογιστική δυνατότητα καλύψεως της αυξήσεως κεφαλαίου ως και 7,02 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει να πληροφορηθούν ότι η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, για να αποφευχθεί προεκλογικά ένα bail-out της τραπέζης από το κράτος, θα έχει τεράστιο κόστος.

Μπορεί να αλλάξει την πιστοληπτική αξιολόγηση της τραπέζης προς το χειρότερο και να οδηγήσει σε κατάρρευση το γερμανικό χρηματιστήριο στις παραμονές των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στην Ευρώπη.

Αν διαπράξουν αυτό το λάθος, το ντόμινο καταρρεύσεων τραπεζών στην Ευρώπη θα ξεκινήσει από την Γερμανία, θα μεταδοθεί στην Ιταλία, στην Γαλλία και από εκεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Με σωριασμένο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είναι αναπόφευκτο να καταρρεύσει και η ευρωζώνη, αλλά και η αξία του ευρώ.

Αξίζει μία τέτοια θυσία για να επιβιώσoυν πολιτικά η Μέρκελ και οι συνεργάτες της;

Μάλλον όχι.

Σημειώστε επίσης ότι στις 16 Μαρτίου 2017 θα έχει ήδη ανακοινωθεί το δυσμενές αποτέλεσμα για τους ευρωλάγνους στις βουλευτικές εκλογές της Oλλανδίας.

Αν επιδιώκουν το χάος, καλλίτερη ημερομηνία δεν μπορούσαν να βρουν…

John Drake

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply