Γερμανικό σχέδιον διασώσεως τῆς Deutsche Bank καὶ πώλησις θυγατρικῆς της

Ἡ Γερμανία ἑτοιμάζει σχέδιο σωτηρίας τῆς Deutsche Bank, ἐνᾦ ἡ τράπεζα πουλᾶ θυγατρική της, γιὰ «αὔξηση ῥευστότητος».

 

Πρόσφατη ενημέρωση:
Με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε στο Bloomberg ότι το δημοσίευμα για την Deutsche Bank της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit «είναι εσφαλμένο», προσθέτοντας ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ετοιμάζει κάποια σχέδια διασώσεως. Δεν υπάρχουν λόγοι για μία παρόμοια υπόθεση».
ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ Die Zeit ΓΙΑ ΤΗΝ DEUTSCHE BANK
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΕΨΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Πρόκειται μόνο για δύο διαψεύσεις μέχρι να επιβεβαιωθούν ανεπίσημα.
* * *
Ξανάρχισε και πάλι το πρωί η συζήτηση για την Deutsche Bank, καθώς μετά την έντονη άρνηση εχθές το βράδυ από τον CEO της κο John Cryan, που είπε στην Bild ότι η προβληματική γερμανική τράπεζα δεν επιδιώκει ένα σχέδιο διασὠσεως από την κυβέρνηση και ότι ο ισολογισμός της είναι είναι σε καλή κατάσταση, νωρίτερα σήμερα το πρωί η γερμανική Zeit ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την Deutsche Bank.
Το γερμανικό δημοσιογραφικό πρακτορείο γράφει ότι υπάρχουν πιθανά σενάρια για την περίπτωση, που για την Deutsche Bank AG απαιτηθεί αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει τα δικαστικά έξοδά της και περιλαμβάνουν και το σενάριο, όπου η γερμανική κυβέρνηση θα αποκτήσει μερίδιο στην DB. To σχέδιο εκτάκτου ανάγκης προβλέπει πιθανές πωλήσεις μονάδων της Deutsche Bank, με την επιλογή των κρατικών εγγυήσεων για να υποστηριχθούν οι συναλλαγές, αν χρειασθεί.
Ένα σενάριο για την χειρότερη περίπτωση, όπου η κυβέρνηση θα έχει συμμετοχή, λαμβάνοντας μερίδιο 25%, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μόνο σε ακραία έκτακτη ανάγκη.
Όλες οι επιλογές αποτελούν σχεδιασμούς εκτάκτου ανάγκης και η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η Deutsche Bank δεν θα χρειασθεί κάποια κρατική ενίσχυση. Όταν ερωτήθη από το Reuters, ο εκπρόσωπος της Deutsche Bank ανεφέρθη σε μια συνέντευξη, που ο διευθύνων σύμβουλος John Cryan έδωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild την Τετάρτη και διέψευσε το δημοσίευμα.
«Ουδεμία χρονική στιγμή ζήτησα υποστήριξη από την καγκελάριο. Ούτε πρότεινα κάτι τέτοιο», είπε ο Cryan στην Bild απαντώντας σε ένα διαφορετικό δημοσίευμα, που ανέφερε ότι ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την υποστήριξή της για το πρόστιμο των 14 δις δολαρίων από τις ΗΠΑ για τον διακανονισμό αξιώσεων, που προέκυψαν από τὶς κακές πρακτικές πωλήσεως ενυποθήκων τίτλων.
Ένα τέτοιο αίτημα θα ήταν «εκτός συζητήσεως για εμάς», είπε ο Cryan, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να καταλάβει πώς «κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάτι παρόμοιο». Παρά την προκαταβολική άρνηση της ειδήσεως, η Zeit, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει πως η Deutsche Bank δεν θα χρειασθεί κρατική στήριξη και ότι μόνο σενάρια για μια πιθανή διάσωση συζητώνται μέχρι τώρα.
Φυσικά, συνειδητοποιώντας ότι ένα παρόμοιο δημοσίευμα θα μπορούσε να προκαλέσει αμέσως φόβο για κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, αν όχι και την επιδρομή των καταθετών στην τράπεζα με μαζικές αναλήψεις, στιγμές αργότερα η γερμανική ρυθμιστική αρχή Bafin δήλωσε στο Reuters ότι δεν εργάζεται επάνω σε ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την Deutsche Bank, δήλωσαν την Τετάρτη δύο πηγές, που γνωρίζουν την κατάσταση.
Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας την σοβαρότητα της καταστάσεως, νωρίτερα σήμερα η Deutsche Bank ανεκοίνωσε επίσης ότι πούλησε την θυγατρική ασφαλιστική μονάδα της Abbey Life στην Phoenix Group Holdings για 935 εκατομμύρια λίρες στερλίνες (1,22 δις δολλάρια) με μία συμφωνία, που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της γερμανικής τραπέζης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank κος John Cryan είπε σε μια δήλωση ότι η πώληση θα επιτρέψει στην διεύθυνση διαχειρίσεως κεφαλαίων της τραπέζης να επικεντρωθεί στις βασικές δραστηριότητές της και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση. Όπως προσθέτει η WSJ, η πώληση, ενώ σχετικά είναι μικρή, είναι μια καλή είδηση για την τράπεζα, σε μια εποχή ανανεωμένων ανησυχιών των επενδυτών για το μικρό απόθεμα συμπληρωματικών κεφαλαίων της, μπροστά σε μια πιθανή διευθέτηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις αρχές των ΗΠΑ, σε σχέση με την έρευνα για τους ενυποθήκους τίτλους.
Η διαφαινομένη επιβάρυνση έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η τράπεζα μπορεί να χρειασθεί να αντλήσει νέα κεφάλαια και ερωτηματικά για το εάν το Βερολίνο θα μπορούσε να αναγκασθεί να υποστηρίξει την τράπεζα.
Η τράπεζα είπε ότι η πώληση της Abbey Life θα προσθέσει περίπου 0,1 εκατοστιαία μονάδα στον δείκτη κεφαλαιακής επαρκείας της κατηγορίας κεφαλαίων Τier 1.
Ωστόσο, με βάση εξέταση της καταστάσεως αποτελεσμάτων, η συναλλαγή, που υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, θα οδηγήσει σε αναμενόμενες ζημίες προ φόρων περίπου 800 εκατομμυρίων στερλίνων (897,2 εκατομμύρια δολάρια), λόγω της απομειώσεως της υπεραξίας. Στην εταιρεία Phoenix, η συμφωνία θα προσθέσει 10 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες στην αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, θα προσθέσει 735.000 νέους ασφαλισμένους και θα αυξήσει τις ταμειακές ροές για την στήριξη της προγραμματισμένης αυξήσεως του μερίσματος.
Η εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρηματοδοτήσει εν μέρει την συμφωνία μέσω μιας εκδόσεως δικαιωμάτων αξίας 735 εκατομμυρίων λιρών. Ως μέρος της συναλλαγής, η Deutsche Bank συμφώνησε να αποζημιώσει την Phoenix για να καλύψει μια πιθανή αρνητική έκβαση από μια έρευνα , που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με την δίκαιη μεταχείριση των πελατών της ασφαλιστικής εταιρείας Abbey και τις πρακτικές πωλήσεων εσόδων.
Η περίληψη : Το αν υπάρχει στον ορίζοντα ένα σχέδιο διασώσεως της Deutsche Bank εξακολουθεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας, ως επί το πλείστον στην αγορά, όπου , αν οι πιέσεις στην μετοχή της εταιρείας και στα CDS συνεχισθούν, η Deutsche Bank μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή παρά να ενεργοποιήσει το «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.»
Σε κάθε περίπτωση, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπληρώσεως για ίδια κεφάλαια στις ΗΠΑ, τα οποία μέχρι το δημοσίευμα ανέβαιναν, κινήθηκαν αμέσως πτωτικά σε σχέση με την αμετάβλητη γραμμή, καθώς οι ειδήσεις ακούστηκαν σαν ηχώ μίας χρηματοπιστωτικής κρίσεως , που γίνεται ανησυχητικά πολύ γνώριμη.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
‘Oπως είχα αποκαλύψει σε προγενέστερο άρθρο μου, στις 28.2.2017 λήγουν ομόλογα της Deutsche Bank αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων με επιτόκιο 9,5%.
Αν κάνουμε τον σχετικό υπολογισμό με το παραπάνω επιτόκιο και κεφάλαιο, οι τόκοι αυτών των ομολόγων θα είναι 997,5 εκατομμύρια δολλάρια.
‘Οπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό, η πώληση της Abbey με τίμημα 1,22 δισεκατομμύρια δολλάρια γίνεται μόνο για να πεισθούν οι αγορές ότι θα μπορέσει η Deutsche Bank να πληρώσει τους τόκους αυτού του ομολόγου.
Η αποπληρωμή του κεφαλαίου των ομολόγων για την ώρα δεν είναι γνωστό πώς θα πραγματοποιηθεί, ούτε γνωρίζουμε σε ποιούς θεσμικούς επενδυτές ανήκουν.
Από την συναλλαγή αποπληρωμής των τόκων θα περισσέψουν μόνο 223 εκατομμύρια δολλάρια (=1,22-ο,997).
Πώς θα γίνει η κάλυψη του τιμήματος από την αγοράστρια Phoenix;
Σχεδιάζεται ήδη μία αύξηση κεφαλαίου στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αξίας 735 εκατομμυρίων λιρών.
‘Ισως να διατεθούν και μετρητά αξίας 200 εκατομμυρίων λιρών για να συμπληρωθεί το τίμημα 935 εκατομμυρίων λιρών.
Πόσο αξίζουν σε δολάρια τα 200 εκατομμύρια λίρες;
Mε μία απλή μαθηματική πράξη προκύπτει ότι η αξία τους είναι περίπου 260 εκατομμύρια δολλάρια (=1,22Χ2οο/935)
Πρόκειται προφανώς για «σατανική» σύμπτωση, που μπορεί να εξηγηθεί με λίγη γερμανική πονηριά.
Επειδή η Deutsche Bank δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα την θυγατρική της Abbey, μάλλον έχει συμφωνήσει με την Phoenix να κάνει αυτή αύξηση κεφαλαίου στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, να συγκεντρώσει το απαραίτητο «τίμημα» από νέους επενδυτές και να το παραδώσει στην DB εγκαίρως για τη πληρωμή των τόκων των ομολόγων της DB, που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2017.
Μόνο το υπόλοιπο του τιμήματος αγοράς θα δοθεί από την Phoenix στην DB σε μετρητά.
Είναι σχεδόν προφανές ότι από το ποσό αυτό 223 εκατ δολάρια θα επενδυθούν και πάλι από την Deutsche Bank στο μετοχικό κεφάλαιο της Phoenix .
Έτσι όλοι θα βγουν κερδισμένοι και ευχαριστημένοι και τον κίνδυνο της «επενδύσεως» θα τον αναλάβουν οι νέοι επενδυτές (=κορόιδα)
‘Oλη η συναλλαγή σε βάρος των «έξυπνων» επενδυτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει από τα «συνεταιράκια» με μόλις 37 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά (=260-223).
Επιπλέον από την πώληση ίσως η Deutsche Bank να αποφύγει ακόμα ένα πρόστιμο από τις εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, που σίγουρα δεν θα ήθελαν να τιμωρήσουν αυστηρά μία «δική» τους ασφαλιστική εταιρεία για την «δίκαιη» μεταχείριση των πελατών της ασφαλιστικής εταιρείας Abbey και τις πρακτικές πωλήσεων εσόδων (με τις γνωστές και δοκιμασμένες τεχνικές της Deutsche Bank).
Το τέχνασμα μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό με την βοήθεια της κοινής λογικής.
Βρισκόμαστε σήμερα σε περιβάλλον τεχνητά διαμορφωμένων επιτοκίων από τις πολιτικές ποσοτικής χαλαρώσεως των Κεντρικών τραπεζών.
Τα περισσότερα παρεμβατικά επιτόκια είναι πολύ μικρά και ορισμένα από αυτά είναι μηδενικά ή και αρνητικά.
Στην Αμερική συζητούν ήδη για την ανάγκη αυξήσεως των επιτοκίων, αλλά διστάζουν για να μην καταρρεύσουν απότομα τα διεθνή χρηματιστήρια και οι υπόλοιπες αγορές.
‘Οταν αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως θα υποστούν τεράστιες ζημιές, καθώς έχουν επενδύσει ήδη σε μεγάλο βαθμό σε ομόλογα, που έχουν εκδοθεί με χαμηλότερα επιτόκια.
Με την αύξηση των επιτοκίων η παρούσα αξία τους θα πέσει σημαντικά, δημιουργώντας σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες έντονα προβλήματα ρευστότητας.
Είναι κατάλληλο αυτό το περιβάλλον για αυξήσεις κεφαλαίου ασφαλιστικών επιχειρήσεων;
Τι θα κάνουν τα νέα κεφάλαια;
Φαίνεται οικονομικά λογικό να τα επενδύσουν σε αγορά ομολόγων με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια ή μήπως σκέφτονται να τα επενδύσουν στα παραφουσκωμένα διεθνή χρηματιστήρια?
H απάντηση είναι μάλλον ότι στην παρούσα συγκυρία δεν ενδείκνυνται αυξήσεις κεφαλαίων ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Η Deutsche Bank ήδη άρχισε να πουλά περιουσιακά της στοιχεία για να μειώσει την αξία του ισολογισμού της και τις ανάγκες κεφαλαίων της, που υπολογίζονται ως γνωστό με βάση την αξία του σταθμισμένου ενεργητικού της.
Αυτή η κίνηση από μόνη της δείχνει ότι εφαρμόζεται ήδη βασικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης…
Επιπλέον μαθαίνουμε ότι από την πώληση της Abbey προκύπτει μία ασήμαντη αύξηση των κεφαλαίων Tier 1 κατά 0,1%, άρα τα κεφάλαιαάτης αυξήθηκαν ελάχιστα σε ονομαστικούς όρους.
Ταυτόχρονα όμως σημειώνεται ήδη λογιστική ζημία 897,2 εκατομμυρίων δολλαρίων, που προέκυψε από πώληση περιουσιακών στοιχείων ονομαστικής αξίας 2,11 δισεκατομμυρίων δολλαρίων (=1,22+0,897), έναντι τμήματος 1,22 δισεκατομμυρίου δολλαρίων.
Η πώληση ήταν τόσο επιβεβλημένη από την άθλια οικονομική κατάσταση της Deutsche Bank, που έγινε με έκπτωση τιμήματος 42,2% σε σχέση με την εμφανιζομένη αξία στον ισολογισμό (!).
Μαθαίνουμε επίσης ότι ένα χαρτοφυλάκιο ασφαλειών αξίας 10 δισεκατομμυρίων λιρών, πουλήθηκε μόλις 935 εκατομμύρια λίρες. Πουλήθηκε δηλαδή ένα περιουσιακό στοιχείο με μόχλευση ιδίων κεφαλαίων 10,69 φορές, από μία τράπεζα με μόχλευση 24 φορές τα ίδια κεφάλαιάα της (στοιχεία 31.12.2015).
Η DEUTSCHE BANK EIXE MΟΧΛΕΥΣΗ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ 24 ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ 31.12.2015

Η DEUTSCHE BANK EIXE MΟΧΛΕΥΣΗ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ 24 ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ 31.12.2015

Πόσο λογικό φαίνεται μία τράπεζα, που θέλει να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της να προτιμά να πουλά περιουσιακά στοιχεία με μόχλευση ιδίων κεφαλαίων μεγαλυτέρα κατά 2,4 φορές του μέσου όρου μοχλεύσεώς της, δημιουργώντας μάλιστα με την κίνηση αυτή «λογιστικές» ζημίες;
Με βάση την κοινή λογική θα έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο…
‘Ολα τα παραπάνω μπορούν να μας οδηγήσουν σε δύο λογικά συμπεράσματα:
  1.  ‘H το αφεντικό τρελλάθηκε και πουλά όσο-όσο, αδιαφορώντας για το συμφέρον των μετόχων και την κοινή λογική
    ή
  2. η οικονομική κατάσταση της τραπέζης  Deutsche Bank είναι τόσο απελπιστική, που το αφεντικό κάνει ό,τι του λέν οι εποπτικές αρχές (ή/και έμμεσα οι πολιτικοί) χωρίς αντιρρήσεις.
Διαλέγετε και παίρνετε.
Προσωπικά, αυτό που με φοβίζει είναι ότι η Deutsche Bank διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,63 τρισεκατομμυρίου ευρώ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο σχέδιο σωτηρίας της Deutsche Bank το γερμανικό κράτος θα συμμετάσχει στο κεφάλαιό της ως και 25%.
To συνολικό σημερινό κεφάλαιό της είναι μόλις 62,7 δισεκατομμύρια ευρώ, οπότε το 25% είναι μόλις 15,67 δισεκατομμύρια ευρώ .
Το ποσό αυτό καλύπτει οριακά μόνον τα πρόστιμα, που της έχουν επιβληθεί έως σήμερα.
Κάνουν οι γερμανικές αρχές τόσο θόρυβο μόνο για 15,67 δισεκατομμύρια ευρώ ή γνωρίζουν ότι η αναμενομένη ζημία για την οικονομία τους ξεπερνά τα 376 δισεκατομμύρια ευρώ;
Mε βάση πάντως τον ισολογισμό τους με 31.12.2015 η διαφορά στην «δίκαιη» αξία ανάμεσα στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και στις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις τους ήταν ήδη 221 δισεκατομμύρια ευρώ. (=820-599)
ΔΙΚΑΙΗ ΑΞΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 820,88 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

ΔΙΚΑΙΗ ΑΞΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 820,88 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

ΑΞΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ 599,75 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

ΑΞΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ 599,75 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Μήπως τελικά αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε αέρα «κοπανιστό» ή σε κάποια κρυφή ζημία, που θα αποκαλυφθεί αναγκαστικά, όταν εκκαθαρισθούν τα παράγωγά της, αξίας 42 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ή, εναλλακτικά, όταν η Deutsche Bank πτωχεύσει εξαιτίας τους;
H DEUTSCHE BANK EΓΓΥΑΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΞΙΑΣ 42 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΟΝΟ 62,7 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!

H DEUTSCHE BANK EΓΓΥΑΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΞΙΑΣ 42 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΟΝΟ 62,7 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!

Μάλλον οι Γερμανοί θα το μάθουν συντομότερα από τις κοινοβουλευτικές εκλογές τους τον Σεπτέμβριο του 2017…
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply