Ξεφλουδισμένες ο πατάτες;

Τὸ γελοία περιττὸ ξεφλούδισμα τῆς πατάτας εἶναι αὐτὸ ποὺ κάνει τοὺς μαγαζάτορες νὰ προτιμοῦν τὶς προτηγανισμένες ἀηδίες Βελγίου, Ἰταλίας ἢ Γαλλίας, ποὺ εἶναι τίγκα στο (καρκινογόνο) ἀκρυλαμίδιον, ὅπως ἀνεκάλυψαν οἱ σοβαροὶ Σουηδοὶ ἐπιστήμονες. Ἐπειδὴ οἱ τηγανιτὲς πατάτες ἀποτελοῦν ἕνα τεράστιο μέρος τῶν τροφῶν ποὺ καταναλώνουμε, Ἕλληνες καὶ τουρίστες, ἀξίζει νὰ ποῦμε ὅτι:

1) Οὐδέποτε πρέπει νὰ ξανά-τηγανίσουμε στὸ ἰδιο λάδι ἀλλες–ἄλλην ὥρα ἢ ἡμέρα, ὄχι ἄλλη τηγανιά–,παράγεται Ἀκρολεΐνη, ποὺ εἶναι καρκινογόνος

2) τὸ λίγο λάδι—πάντα Ἐληᾶς—πρέπει νὰ τρώγεται μαζὺ μὲ αὐτές.

3) Μόνον ἀξεφλούδιστες–ἀλλὰ καλὰ πλυμμένες–θὰ σερβίρονται

Ἐὰν οἱ τουρίστες διαμαρτυρηθοῦν γιὰ ὑπερβάλλουσα λιπαρότητα,θὰ πρέπῃ νὰ τοὺς ἐξηγοῦμε ὅτι φέρνει σηκωμάρες.

Τὰ ὑπόλοιπα θὰ τὰ ποῦμε σὲ μίαν σχολὴ δημοκριτείου μαγειρικῆς, ἀφοῦ ἔζησε ὁ «Γελασίνος» ἔως τὰ 80!

Λιᾶρος Διονύσιος

(Visited 226 times, 1 visits today)




Leave a Reply