Τελικά τά κύτταρα καί οἱ ὀργανισμοί ἐπικοινωνοῦν μέ ἠλεκτρομαγνητικές συχνότητες;

Για δεκαετίες οι επιστήμονες στην Ρωσσία από τον 18 αιώνα και στην δύση από το 1960 πίστευαν και είχαν ενδείξεις ότι τόσο σε ενδοκυτταρικό επίπεδο αλλά και μεταξύ τους τα κύτταρα  μέσω των κυτταρικών μεμβρανών επικοινωνούν με ηλεκτρομαγνητικά σήματα ακόμη και  στο φάσμα των συχνοτήτων μεγέθους terahertz (ΤΗz). Αλλά δεν είχαν την τεχνολογία και τα εργαλεία (στην δύση) για την πραγματοποίηση επαναληπτικών πειραμάτων που θα μπορούσαν να αποδείξουν εάν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα αποτελούν σκόπιμα σήματα για βιολογική λειτουργία –ή αυτές οι συχνότητες αναπτύσσονταν σαν θόρυβος φόντου.  Με τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία και την μοντελοποίηση, τώρα πλέον είναι δυνατόν να δοκιμασθούν αυτές οι υποθέσεις.

Αυτή είναι και η έρευνα που ανακοινώθηκε πρόσφατα, από την, Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αμύνης Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων το πρόγραμμα RadioBio.

Το πρόγραμμα RadioBio στοχεύει να διαπιστώσει εάν υπάρχει λειτουργική σηματοδότηση μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μεταξύ των βιολογικών κυττάρων και αν συμβαίνει αυτό, να καθορίσει τους μηχανισμούς που εμπλέκονται και ποιες πληροφορίες μεταφέρονται. Το πρόγραμμα επιδιώκει να προσδιορίσει την εγκυρότητα των ισχυρισμών ηλεκτρομαγνητικής βιολογικής σημάνσεως και όπου υπάρχουν στοιχεία, να κατανοήσει πώς η δομή και η λειτουργία αυτών των φυσικών «κεραιών» είναι ικανά να παράγουν και να λαμβάνουν πληροφορίες σε ένα θορυβώδες, χαοτικό ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο πρόκειται να ερευνήσουν το βιολογικό μυστήριο που δηλώνει ότι οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες για να εντοπίσουν το περιβάλλον τους. Ενώ οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων για να επικοινωνούν για περισσότερο από 100 χρόνια, ουδέποτε κάποιος ζωντανός οργανισμός έχει παρατηρηθεί να χρησιμοποιεί RF (ραδιοσυχνότητες) για να επικοινωνεί χωρίς τεχνολογία. Αλλά πρόσφατα υπήρξαν ενδείξεις ότι μπορεί στην πραγματικότητα να συμβεί.

Οι ερευνητές στην Ευρώπη μπόρεσαν να αποδείξουν ότι τα βιολογικά κύτταρα παράγουν ραδιοσυχνότητα στην περιοχή των GHz, στο φάσμα συχνοτήτων που λειτουργεί  ένα ραδιόφωνο ή ένα κινητό τηλέφωνο. Αυτές οι ανακαλύψεις έγιναν σε κύτταρα που καλλιεργούνται σε τρυβλία Πετρί και έτσι το μεγάλο ερώτημα που το πρόγραμμα RadioBio θέλει να αξιολογήσει και το οποίο θα προσπαθήσει να απαντήσει μέσω αυτής της επιχορηγήσεως είναι:

  • Είναι τέτοιες συχνότητες βιολογικά σχετικές;
  • Μπορούν να μετρηθούν από οργανισμούς;

Ο επί κεφαλής ερευνητής του έργου, Dimitri Deheyn του UC San Diego’s Scripps Institution of Oceanography  έχει λάβει επιχορήγηση ύψους 3,3 εκατομμυρίων δολλαρίων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αμύνης Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA). Η επιστημονική ομάδα περιλαμβάνει τον ερευνητή  Adrianus Kalmijn του Scripps, τον Καθηγητή ηλεκτρολόγο μηχανικό του UC San Diego, τον Daniel Sievenpiper και τον καθηγητή  Jeffrey Rinehart, ειδικό στον νανο- και μοριακό μαγνητισμό, και τον συνθετικό βιολόγο Neal Devaraj, και οι δύο από το τμήμα Χημείας και Βιοχημείας στο Τμήμα Φυσικών Επιστημών του UC San Diego.

Αλλά αν ο Deheyn και οι συνεργάτες του μπορούν να ανιχνεύσουν βιολογικές ενεργές RF (ραδιοσυχνότητες), οι ανταμοιβές για την βιολογία θα είναι τεράστιες. Εάν αυτό είναι αλήθεια, στο μέλλον, θα μπορούσε να είναι δυνατό για τον άνθρωπο να κατασκευάσει μια κεραία κυττάρων χρησιμοποιώντας μόνο μοριακές μονάδες ή ένα μαλακό, βιολογικό υλικό όπως ιστό.

Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα τόσο από άποψη μοντέλων όσο και από πλευράς μετρήσεως, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να καθορισθεί εάν τα ηλεκτρομαγνητικά αποτελέσματα που οι ερευνητές ανακαλύπτουν είναι σκόπιμα.

Αλλά αν διαπιστώσουν ότι τα ζώα, τα κύτταρα ή ακόμα και οι μικρότερες δομές μέσα στα κύτταρα μπορούν να αλληλεπιδράσουν μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, αυτό θα ανοίξει ένα νέο πεδίο έρευνας.

Υπάρχει μια σειρά ανεξήγητων «κρύων κρουσμάτων» στην βιολογία, όπου οι οργανισμοί παρουσιάζουν συμπεριφορές, μορφολογικές μεταβολές ή συνδυασμούς κυτταρικών χαρακτηριστικών που φαίνονται ανεξήγητα αν κάποιος προσπαθήσει να τα εξηγήσει χρησιμοποιώντας μόνο τις γνωστές μορφές επικοινωνίας – όραση, ήχο, επαφή, οσμή και τελικά ηλεκτρική μεταγωγή. Για παράδειγμα, τα καλαμάρια είναι σε θέση να αλλάξουν την υφή του δέρματός τους ώστε να ταιριάζουν με το περιβάλλον τους και έτσι να καμουφλάρουν το σώμα τους, ακόμα κι αν έχουν τυφλωθεί. Έτσι  πώς μπορούν να το κάνουν αυτό; Αν δεν χρησιμοποιούν την όραση, πώς αισθάνονται το τρισδιάστατο του περιβάλλοντός τους;

Μέλη του εργαστηρίου του Deheyn που μελετούν την βιοφωταύγεια σε εύθραυστα αστέρια ανακάλυψαν επίσης ότι τα φωτοκύτταρα των ευθραύστων αστεριών (τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα να παράγουν φως) έχουν δομές βλεφαρίδων σε όλη την κυτταρική τους μεμβράνη. Οι βλεφαρίδες είναι καλές για να βοηθήσουν ένα κύτταρο να κολυμπήσει και για να βοηθήσουν ένα κύτταρο να αντιδράσει στο δυναμισμό του περιβάλλοντος χώρου. Δεν έχει νόημα να υπάρχουν σε ένα κύτταρο που είναι ενσωματωμένο σε βαθύ ιστό, αλλά τα φωτοκύτταρα στο εύθραυστο αστέρι έχουν βλεφαρίδες. Γιατί;

Ο Deheyn πιστεύει ότι είναι πιθανόν οι μικροσωληνίσκοι – οι μοριακές μονάδες που ελέγχουν τις βλεφαρίδες για να τις κάνουν να επεκταθούν, να συρρικνωθούν ή να λυγίσουν – σχηματίζουν ένα ηλεκτρομαγνητικό δίπολο που εκπέμπει ή λαμβάνει ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Ουσιαστικά, τα κύτταρα μέσα στα εύθραυστα αστέρια μπορεί να καλύπτονται από μικροσκοπικές κεραίες ραδιοφώνου. Η διερεύνηση αυτής της ιδέας θα είναι ένα από τα πολλά πειράματα που θα πραγματοποιήσει ο Deheyn και οι συνεργάτες του υπό την αιγίδα του Προγράμματος RadioBio της DARPA. Θα ελέγξουν τους οργανισμούς σε ηλεκτρομαγνητικά απομονωμένες εγκαταστάσεις και θα μετρήσουν αν μπορούν να ανιχνεύσουν βιολογικές εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων και να τους εκθέσουν σε RF για να δουν αν επηρεάζουν την συμπεριφορά τους.

Για παράδειγμα, θα δουλέψουν με το να εκθέσουν τα εύθραυστα αστέρια στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία για να δουν αν μπορούν να ενεργοποιήσουν το φως από αυτά τα κύτταρα απλά εκθέτοντάς τα σε μια σειρά ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Αυτό θα αποδεικνύει ότι αυτά τα κύτταρα μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν στο ηλεκτρομαγνητικό σήμα και θα είναι η πρώτη απόδειξη ότι αυτά τα σήματα θα μπορούσαν να είναι βιολογικά σχετικά, αν ανταποκρίνονται σε μια συγκεκριμένη συχνότητα.

Τα πειράματα θα πραγματοποιηθούν στην Ηλεκτρομαγνητική Ερευνητική Μονάδα του Scripps, η οποία αναπτύχθηκε από τον συνεργαζόμενο ερευνητή Kalmijn το 1990, με κεφάλαια από το Ίδρυμα Keck και το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών. Η εγκατάσταση λειτουργεί σαν ένα υπόγειο ενυδρείο στο οποίο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια. Ορισμένες μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στο εργαστήριο του Sievenpiper, όπου χρησιμοποιούνται ηλεκτρομαγνητικά απομονωμένοι θάλαμοι για την διερεύνηση της τεχνολογίας κεραίας κινητών τηλεφώνων.

Η έρευνα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, και αυτή η εργασία παίρνει μια ακόμη νέα και ενδιαφέρουσα κατεύθυνση. Είναι μια συναρπαστική έρευνα  επειδή είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπισθεί ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα που θα μπορούσε να έχει βαθειές συνέπειες για την κατανόηση της αλληλεπιδράσεως μεταξύ των οργανισμών και των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί ευρίσκεται στην διασταύρωση δύο πολύ διαφορετικών πεδίων – της βιολογίας και του ηλεκτρομαγνητισμού. Εάν τα πειράματα ανακαλύψουν θετικά αποτελέσματα, όχι μόνον θα αποκαλύψουν έναν νέο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των οργανισμών, αλλά και θα ανοίξουν νέες κατευθύνσεις για την καινοτομία στην τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων.

Οι οργανισμοί μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την RF χρησιμοποιώντας βιολογικό υλικό, χρησιμοποιώντας μοριακές μονάδες, ενώ τώρα οι άνθρωποι μπορούν μόνο  να ανιχνεύσουν, να  συλλάβουν, ή να καταγράψουν ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες χρησιμοποιώντας αυτές τις κεραίες κινητού τηλεφώνου. Αυτό θα ήταν ένα απίστευτο βήμα για εφαρμογές που δεν μπορούν να προβλεφθούν ακόμη και τώρα, διότι αυτό είναι τόσο καινούργιο.

Το περιεχόμενο αυτής της εκδόσεως δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις και την πολιτική του DARPA ή της ομοσπονδιακής κυβερνήσεως.

Μετάφρασις ἐπιμέλεια
Εὐαγγέλου – Μπλάνα Μαριάννα

Bιοχημικὸς ΜSc

Ενώ στην χώρα μας οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις RF χωρίς καν επιχορήγηση στέλνονται στο πυρ το εξώτερο, είναι  Η…επιστημονική «Συμμορία κακούργων»!

Ἔρευνα κατὰ τοῦ καρκίνου μὲ ἐναλλακτικοὺς τρόπους

φύτρο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply