Εὔζωνοι ντυμένοι Πόντιοι στὸν ἄγνωστο στρατιώτη!!!

Τιμώντας τη θλιβερή επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας, για πρώτη φορά Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, εμφανίστηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ντυμένοι με ποντιακές στολές, έχοντας το Εθνόσημο στο χαρακτηριστικό μαύρο κεφαλόδεσμο (πασλούκ).

Οι Εύζωνοι απέσπασαν το χειροκρότημα και τα επιφωνήματα του συγκεντρωμένου πλήθους, τόσο από δήμους της Αττικής όσο και της υπόλοιπης νότιας Ελλάδας, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας από τα τουρκικά στίφη μετά το 1914.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο πρώην ομογενής βουλευτής στο σουηδικό κοινοβούλιο, κ.Νίκος Παπαδόπουλος, που  το 2010 πρωτοστάτησε για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από την Στοκχόλμη,  προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Μετά την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων, ακολούθησε πορεία προς την Πρεσβεία της Τουρκίας στην οδό Ρηγίλλης, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την είσοδο και να παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του πλήθους, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ, κ. Γεώργιο Βαρυθυμιάδη, να καταγγείλει δημόσια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, απο Πόντιους μουσικούς.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923.

Από το ειδεχθές έγκλημα υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους περίπου 353.000 Έλληνες. Ωστόσο, οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από την Ελλάδα, την Αυστραλία, την Κύπρο και την Σουηδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

πρῶτο θέμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply