Ἡ λέπρα εἶναι ἐδῶ!!!!!

Πάλι! 

Μετὰ ἀπὸ 60 χρόνια ἐπέστρεψε!!! 

Εἶπε τὸ καϋμένο τὸ νόσημα νὰ μὴν μᾶς ἀφήσῃ παραπονεμένους!   Μαζί μὲ τὴν φυματίωσι καὶ κάτι ἄλλα ἐξαφανισμένα νοσήματα, ἔχει μπεῖ γιὰ τὰ καλά στὴν ζωή μας!

Διαβάζουμε στὸν παιδίατρο:

«….Το 1903, μια εποχή που η ασθένεια ήταν ανίατη, ιδρύεται στην Κρήτη το Λεπροκομείο στη Σπιναλόγκα για την απομόνωση όσων έπασχαν από τη νόσο του Hansen από τον υγιή πληθυσμό.

Δεν είχε βρεθεί ακόμα το φάρμακο για τη λέπρα και η κολλητική νόσος ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ανθρώπων. Οι χανσενικοί ήταν απομονωμένοι σε περιοχές (μεσκινιές) έξω από τις πόλεις περιμένοντας να ζήσουν από την φιλευσπλαχνία των διαβατών….»

Καὶ στὴνβικιπαίδεια διαβάζουμε:

«….Οπως γράφει η επίσημη Ιστοσελίδα του Παγκόμιου Οργανισμού Υγείας γιά τη Λέπρα, “Ο μηχανισμός μετάδοσης της Λέπρας είναι η παρατεταμένη στενή επαφή με πάσχοντα και η μετάδοση γίνεται κυρίως με τα ρινικά σταγονίδια” (Αγγλικά: “The mechanism of transmission of leprosy is prolonged close contact and transmission by nasal droplet”).…..»

Συνεπῶς ἡ λέπρα, ἐξακολουθεῖ νὰ εἶναι μεταδοτική. Ἡ μόνη διαφορά εἶναι ἡ δυνατότης θεραπείας. 

Πράγματι, ὑπάρχει θεραπεία πλέον. Ἀλλά… Θεραπεία γιὰ κάτι ποὺ δὲν γνωρίζαμε τὴν ὕπαρξί του; Ποὺ ἔχει ἐξαφανιστεῖ; Ποὺ τοὐλάχιστον στὴν Εὐρώπη οἱ ἰατροὶ  ἔχουν ξεχάσει ἀκόμη καὶ τὸν τρόπο θεραπείας; 

Κι ὅμως…. Μᾶς τὴν ἔφεραν πάλι… Ἔτσι γιὰ νὰ μὴν μένουμε στιγμὴ σὲ ἡσυχία! 400 νέα κρούσματα στὴν Ἑλλάδα!!! 400!!! 

Μᾶς λένε βέβαια κάποιοι ἰατροί νὰ μὴν ἀνησυχουμε διότι:

«……ο ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η νόσος από Mycobacterium leprae μεταδίδεται εξαιρετικά δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθίσταται μη μεταδοτική αμέσως μετά την έναρξη ειδικής θεραπείας» (newsbeast)

Ἀλλὰ λίγο πιὸ κάτω θὰ διαβάσετε ἄλλα….

Τελικῶς, εἶτε ἀνησυχοῦμε, εἶτε δὲν ἀνησυχοῦμε, ἡ λέπρα εἶναι ἐδῶ! Ἂς τὸ πάρουμε ἀπόφασι! Καὶ ἡ θεραπεία της εἶναι πολύχρονος καὶ ἐπίπονος. Καὶ εἶναι μεταδοτική. Καὶ ὑπάρχουν παιδιά ποὺ νοσοῦν, τὰ ὁποῖα συναναστρέφονταν μὲ ἄλλα παιδιά. Κι αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι κυκλοφοροῦν ἀνάμεσά μας. Καὶ μαζί τους κυκλοφορεῖ καὶ ἡ λέπρα!

Η εξαφανισμένη από την Ελλάδα ασθένεια της λέπρας επιστρέφει δριμύτερη μέσω των λαθρομεταναστών και ήδη η χώρα “μετράει” 400 κρούσματα. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση εδώ τέσσερα κρούσματα λέπρας έχουν κινητοποιήσει την τελευταία εβδομάδα τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Δεδομένου ότι στη χώρα μας ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατέγραφε  ένα κρούσμα ανά πενταετία, ο… μαζικός αριθμός των κρουσμάτων που ανέκυψαν έχει σημάνει συναγερμό. 

Ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωσαν αμέσως μόλις πιστοποίησαν την μολυσματική μεταδοτική ασθένεια το περιβάλλον, συγγενικό και φιλικό, της οικογένειας καθώς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου όπου φοιτούν τα παιδιά. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί η διενέργεια ειδικής εξέτασης στους μαθητές του σχολείου ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν άλλα κρούσματα.

Στο μικροσκόπιο οι ασθενείς και το περιβάλλον τους

Οι τέσσερις περιπτώσεις λέπρας εντοπίστηκαν από τους δερματολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, αφορούν δε κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας. Οι ειδικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους ασθενείς, αφενός διότι πρόκειται για μέλη μιας οικογένειας, αφετέρου επειδή τα δύο εξ αυτών αφορούν μικρά παιδιά. 
Μάλιστα, όπως πληροφορείται το protothema.gr, η οικογένεια,  που κατάγεται από αλλοδαπή χώρα, αλλά διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 10 ετία, ταλαιπωρείτο επί μήνες με δερματολογικά συμπτώματα και λανθασμένες ιατρικές διαγνώσεις. Η διάγνωση της λέπρας έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κι εφόσον είχαν «εξαντληθεί» οι γιατροί της περιοχής τους. 

Επί του παρόντος οι γονείς και τα δύο παιδιά νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Ρίου, ωστόσο αναμένεται να λάβουν εξιτήριο καθώς η ολοκλήρωση της θεραπείας της νόσου είναι πολύμηνη και δεν απαιτείται να γίνεται σε νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο θα επιστρέφουν για να επαναλαμβάνονται οι σχετικές εξετάσεις που θα δείχνουν την πορεία του βάκιλλου στον οργανισμό τους. 

Πολύμηνη θεραπεία, πολυετής η παρακολούθηση

Η θεραπεία των λεπρών περιλαμβάνει διάφορα αντιβιοτικά που πρέπει να λαμβάνονται για μερικά χρόνια όπως η δαψόνη, η ριφαμπικίνη και η κλοφαιμίνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τον τρόπο ζωής τους, χωρίς περιορισμό. Απαιτείται όμως εξέταση των ιδίων καθώς και των οικείων τους κάθε πέντε χρόνια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χανσενικών, σήμερα  στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 400 χανσενικοί ασθενείς (έπασχαν από λέπρα ), οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αποθεραπευτεί. Την τελευταία 20ετία καταγράφηκαν μόνο μεμονωμένα κρούσματα που αφορούσαν αλλοδαπούς, και κυρίως στην Αττική. 

Κίνδυνος εξ Ανατολών

Η νόσος του Χάνσεν έχει εξαλειφθεί μεν στην Ελλάδα αλλά συνεχίζει να απειλεί την χώρα… εξ ανατολών. Η συχνότητα εμφάνισης της στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και την Αίγυπτο, αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους υγειονομικούς φορείς της Γηραιάς ηπείρου. Σε αυτές τις περιοχές καταγράφονται τέσσερα κρούσματα λέπρας ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός που θεωρείται υψηλός δεδομένου ότι σήμερα το φαρμακευτικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της λέπρας είναι εξαιρετικά ενισχυμένο και  οδηγεί πάντοτε στην αντιμετώπισή της. 

Τα συμπτώματα της ασθένειας

Η λέπρα προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας (έχει πολλές ομοιότητες με εκείνο που προκαλεί τη φυματίωση)  το οποίο απομονώθηκε από τον Νορβηγό επιστήμονα  Γκέρχαρντ Χάνσεν  το 1871. Εκατόν σαράντα χρόνια μετά οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η λοίμωξη εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό, ότι μεταδίδεται με τις ρινικές εκκρίσεις και ότι ο χρόνος επώασης της νόσου μπορεί να διαρκέσει 10 ή και 20 χρόνια. Το πρώτο ορατό σύμπτωμα της νόσου είναι η εμφάνιση ανεπαίσθητων κηλίδων στο δέρμα. Το μυκοβακτηρίδιο προσβάλλει κυρίως το δέρμα, το πρόσωπο, τα νεύρα στα άκρα, προκαλώντας εφόσον δεν αντιμετωπιστεί με φάρμακα σταδιακή σήψη των ιστών.
ἐγκληματικότητα

Δὲν θέλω νὰ τρομάξω κανέναν. Θέλω μόνον νὰ συνειδητοποιήσουμε τὸ μέγεθος τῶν ἀκραίων συνθηκῶν ἐντὸς τῶν ὁποίων διαβιοῦμε. Διότι πλέον δὲν ζοῦμε. Διαβιοῦμε μετὰ κόπων καὶ βασάνων. Μετὰ φόβου καὶ τρόμου. Μετὰ ἠλιθιότητος καὶ ἀπερισκεψίας! Ἐντός μίας ἐν τελῶς ἀνευθύνου πολιτείας κι ἑνὸς πλήρως ἀνευθύνου κυβερνητικοῦ σχήματος. Πιστὸ ἀντίγραφο τοῦ προηγουμένου, τοῦ ἐπομένου καὶ τοῦ κάθε κουδουνίστρα ποὺ τάζει λαγοὺς μὲ πετραχήλια σὲ πολίτες ποὺ ἀρκοῦνται στὰ ταξίματα…  Κι ὅσο ἐμεῖς τὸ ἐπιτρέπουμε, τόσο περισσότερα ἐγκλήματα θὰ διαπράττουν ὅλοι αὐτοὶ  εἰς βᾶρος μας.

Φιλονόη.

Υ.Γ. Τελικῶς εἶχαν μεγάλο δίκαιο οἱ Γερμανοὶ, ὅταν καλοῦσαν ἐργᾶτες στὴν χώρα τους πρὸ 50 κι 60 ἐτῶν,  ποὺ ἀκόμη καὶ τὰ δόντια τοῦ μετανάστου ἔπρεπε νὰ εἶναι σὲ ἀρίστη κατάστασι, γιὰ νὰ τὸν δεκτοῦν. Τώρα τρέχουμε…. Ὅσο γίνεται πιὸ γρήγορα! Κι ἔχω πάρα πολλὲς ἀμφιβολίες γιὰ τὸ ἐὰν θὰ φθάσουμε.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

3 thoughts on “Ἡ λέπρα εἶναι ἐδῶ!!!!!

  1. Αγαπητοί φίλοι,
    Εγώ το βλέπω συμβολικά: η λέπρα είναι η σφραγίδα της παγκοσμοποίησης. Μια προειδοποίηση προς την κομματοτρομοκρατια, σαν να λέει: σταματήστε αυτό το παιχνίδι, φτάνει πια. Ας φύγετε από την Ελλάδα, αφού προτιμάτε τις ξένες τράπεζες, τα ξένα προϊόντα, τα ξένα ήθη. Αφήστε μας ήσυχους και πάψτε να μας τραυματίζετε. Η λέπρα είσαστε εσείς!

Leave a Reply