Τὸ ὄργανον!

Γράφει : ο Θεόφιλος Αιγινήτης*

Το όργανο. Ακούμε τη λέξη όργανο και το μυαλό μας μια και δεν έχει πάρει καμία διευκρίνιση για τη λέξη, τρέχει σε ότι του είναι πιο οικείο.

Θα πάει πρώτα πρώτα στα κύρια βιολογικά μας όργανα, την καρδούλα μας, το στομαχάκι μας, τα νεφρά μας και γιατί όχι στο γεννητικό μας όργανο. Μη μου πείτε πως αυτό δεν είναι όργανο, ιδιαίτερα για τους άντρες, που το θεωρούν ως μεγίστη απόδειξη της ανδροπρέπειάς τους με την ικανοποιητική απόδοσή του;

Μετά δεν είναι λογικό να πάει ο νους μας στα μουσικά όργανα; Όργανο είναι και το βιολί και το πιάνο, η κιθάρα και το μπουζούκι; Να κι άλλα όργανα !

Έχουμε όμως και τα αστρονομικά όργανα, όπως ο θεοδόλιχος, ο εξάντας, ο γνώμονας τα τηλεσκόπια και ένα σωρό άλλα μετεωρολογικά όργανα όπως το βροχόμετρο, το ανεμόμετρο, το βαρόμετρο.

Αφού σας αράδιασα τα βιολογικά και επιστημονικά όργανα, καιρός είναι να μπούμε και στο θέμα των οργάνων, αυτών που μας απασχολούν ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, στα περίφημα όργανα της τάξεως.Τάξεως;

Εγώ είδα στην πλατεία Συντάγματος που ήταν συγκεντρωμένος ο αγανακτισμένος λαός, να υπάρχει τάξη, να υπάρχει καθαριότητα και μόλις πλησίασαν τα όργανα που είναι εντεταλμένα για την τάξη υπήρξε η απόλυτη αναρχία.

Θα μου πείτε τώρα πως υπεύθυνοι είναι μπαχαλάκηδες για ότι έγινε. Ναι ρε παιδιά, αλλά αυτοί πως βρεθήκανε δίπλα στους φιλειρηνικούς διαδηλωτές; Με αλεξίπτωτα πέσανε δίπλα τους; Δεν ήταν άυλοι, από κάποιους δρόμους περάσανε για να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος. Γιατί δεν τους σταματήσανε κάπου μακριά, αλλά τους επιτρέψανε να φτάσουν στην πλατεία και εκεί να επιχειρήσουν να τους αναχαιτίσουν; Δε φταίω εγώ που κάνω αυτές βέβηλες σκέψεις, αλλά η εξουσία που δίνει τέτοιες εντολές και αυτοί που διοικούν τα όργανα της τάξεως.

Εντολές ξεεντολές, εκείνο που είδα εγώ όπως και όλος ο κόσμος που βρισκόταν εκεί, αλλά και το φιλοθεάμων κοινό του καναπέ,ήταν μίσος. Πολύ μίσος κι’ από τις δυο πλευρές. Ντράπηκα από το θέαμα.

Από πού αντλείται ρε παιδιά αυτό το μίσος και ο ένας να θέλει να κάψει ή να σκοτώσει τον άλλο; Δεν πολεμάτε κανένα εχθρό,αδέρφια είσαστε, περιουσία όλων μας είναι αυτή που καταστρέφετε κι απ’ την τσέπη μας θα βγούνε τα λεφτά, που δεν έχουμε πια, για την αποκατάσταση όλων αυτών που με τόση κακία ρημάξατε .

Αλλά και σεις όργανα, που κατ’ ευφημισμόν λέγεστε της τάξεως, εχτές προχτές τελειώσατε τα σχολεία σας, χαιρετηθήκατε με τους συμμαθητές σας με χαμόγελα και υποσχέσεις όπως να μη χαθούμε ρε παιδιά, καταφέρατε και μπράβο σας να μπείτε στη σχολή αστυφυλάκων να βγάζετε το χαρτζιλίκι σας, σας ντύσανε σαν εξωγήινους, σας φορέσανε και ένα κράνος, σας δώσανε ένα κλομπ και εκτοξευτήρες αερίων, σας κατεβάσανε στην πλατεία, σας είπαν βαράτε όποιον βρείτε μπροστά σας ακόμα κι’ αυτούς που τρώνε ήσυχοι και αμέριμνοι τα σουβλάκια τους και σεις αρχίσατε να σπέρνετε τον τρόμο μεταξύ δικαίων και αδίκων και να ρίχνετε κατάμουτρα στους παλιούς σας συμμαθητές και συμμαθήτριες,τους παππούδες σας, τους συγγενείς σας,  τους φίλους σας τα καρκινογόνα αέρια. Ντροπή, αυτό μόνο σας λέω.

Όργανα,έ όργανα.

ἀπό Τόνοι καὶ Πνεύματα.

Δὲν θέλω νὰ συμπληρώσω κάτι περισσότερο. Τὰ λέει ὅλα ὁ Θεόφιλος. Μϊα μόνον λεπτομέρεια. Ἀπὸ τὸ κείμενον τοῦ ταξιάρχου ἐ.ἀ. ποὺ δημοσιεύσαμε μὲ τίτλο Τί ὑπηρετοῦσα τόσα χρόνια;  διαφαίνεται ξεκάθαρα τὸ πότε καὶ πῶς ξεκίνησαν τὰ ἐπεισόδια. Εἶμαι γενικῶς κατὰ κάθε καταστροφῆς. Σιχαίνομαι τοὺς μπαχαλάκηδες, τοὺς ἀναρχοκουκουλοφόρους, τοὺς καταστροφεῖς γενικῶς. Ὄχι φυσικὰ γιατί ἔχω κάποιαν διαφωνία ἰδεολογική. (Ἄλλως τε ἔχω πολὺ καλὸ φίλο ἀναρχικό καὶ δηλώνω πὼς εἶναι ἀπό τὰ πλέον ἀξιόλογα ἄτομα ποὺ γνωρίζω.) Καὶ φυσικὰ δὲν εἶναι θέμα ἰδεολογικό ἢ πνευματικό ἢ διαλεκτικό. Εἶναι μόνον διαφωνία μὲ τὴν πράξι.

Ἐὰν δὲν σὲ καλύπτῃ ἕνα σύστημα, νίκησέ το μὲ τὰ ἐπιχειρήματά σου. Ἡ βία δὲν εἶναι τὸ καθρέπτισμα τῆς βίας ποὺ πολεμᾶς; Κι ἐὰν εὑρισκόμεθα σὲ πόλεμο (ποὺ εὑρισκόμεθα), γιατὶ δὲν κτυπᾶς μόνον τὸν ἀντίπαλο καὶ κτυπᾶς τὸν ἀθῶο πολίτη καὶ τὴν περιουσία του; Αὐτὸ δὲν εἶναι ἰδεολογία. Εἶναι Ὕβρις.

Ὅταν  θὰ γίνῃ λήπτης τῆς τιμωρίας ὁ ἠλιθιος ποὺ ῥίχνει τὰ χημικὰ στὴν πλατεία, αὐτὸς ποὺ τὸν στηρίζει ἐμμέσως ἢ ἀμέσως, γιατί πιστεύει πὼς θὰ γλυτώσῃ;

Φιλονόη.

*o Θεόφιλος Αιγινήτης είναι Ζωγράφος-Συγγραφέας

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply