Τὰ λάθη τοῦ Βενιζέλου.

Ἕνα ἄκρως ἐνδιαφέρον κείμενον, ποὺ καταγράφει μὲ λίγα λόγια τὰ μεγάλα ἢ μικρὰ λάθη τοῦ Ἐλευθερίου Βενιζέλου. Κρατῶ  ἐπίσης μίαν μελέτη καλοῦ μου φίλου, τὴν ὁποίαν θὰ δημοσιεύσω ἐν καιρῷ, διότι «εἶναι κάπως σκληρή»…. 

Πάντως τὸ παρακάτω κείμενον καλύπτει ἕνα μεγάλο τμῆμα τῶν σχετικῶν πληροφοριῶν. 

Φιλονόη.

Υ.Γ. Ἀπὸ τὸν Ἀνδρέα.

Φωτογραφία ἀπό ἐδῶ

Επειδή κάθε μεγάλος της Ιστορίας- και ο Βενιζέλος υπήρξε μεγάλος- υπόκειται σε κρίσι, έτσι και εγώ θα καταγράψω ωρισμένες κρίσεις μου, για τον εθνικό αυτόν ηγέτη, ο οποίος κατά την γνώμη μου, έχει υποπέσει σε σφάλματα, που πληρώνει ακόμη η Ελλάς.
1. Συμμετείχε με εκστρατευτικό στρατιωτικό σώμα, στην καταστολή της Οκτωβριανής επαναστάσεως το 1918, κατ΄εντολήν των Γάλλων, με επιχειρήσεις στην Κριμαία και στην Ουκρανία. Αυτή η συμμετοχή, είχε σαν αποτέλεσμα, ο Λένιν να υποστηρίξει τον Κεμάλ Ατατούρκ, όταν η χώρα μας έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα στην Μικρα Ασία.
2. Ξεκίνησε την Μικρασιατική εκστρατεία, με επισφαλείς όρους και χωρίς να λάβη μέτρα σε πιθανή αλλαγή της στάσεως των συμμάχων.
3. Διόρισε ως ύπατο αρμοστή Ιωνίας, τον προσωπικό του φίλο Αριστείδη Στεργιάδη, ο οποίος έγινε διαβόητος για την ανθελληνική του στάσι, για την καταρράκωσι του ηθικού των Ιώνων, για τα προνόμια που παρείχε στους Τούρκους κλπ. Ο Στεργιάδης είναι το σύμβολο προδοσίας όλων των αιώνων Ελληνικής ιστορίας.
4. Δέχθηκε σαν τετελεσμένους, παράλογους όρους που επέβαλλαν οι Σύμμαχοι, στην Ελληνική Διοίκησι Ιωνίας, όπως την αρχή της ετεροδικίας ( δηλαδή όποιος Ιταλός ή άλλος κατάσκοπος ή δολιοφθορεύς συλλαμβάνετο στην Σμύρνη, αντί να δικασθή από Ελληνικό δικαστήριο, να παραδίδεται στην χώρα που ανήκει- έτσι πολλοί Ιταλοί κυρίως υπονόμευσαν συστηματικά, την ελληνική διοίκησι της Ιωνίας), και την αρχή της αποζημιώσεως ( είχαν δικαίωμα οι Τούρκοι, να απαιτούν από το ελληνικό κράτος αποζημιώσεις για κάθε ζημιά που πάθαιναν επί ελληνικής διοικήσεως. Οι ΄Ελληνες αποζημίωναν χωρίς εξέτασι τα αιτήματα τους, με αποτέλεσμα να καταστραφή η ελληνική οικονομία από τα δήθεν αιτήματα των τούρκων της Ιωνίας. Ο Χόρτον αναφέρει περιπτώσεις τούρκων που αποζημιώθηκαν για κοπάδια τους έως και δέκα φορές)
5. Διέταξε την επίθεσι κατά της Αγκύρας, μέ διέλευσι μέσω της Αλμυράς ερήμου, η οποία διέλευσις αποδεκάτισε τον ελληνικό στρατό, ενώ θα μπορούσε να ρίξει το κέντρο βάρους στον Σαγγάριο, και να επιτεθή από βορειοδυτικά.
6. Διεξήγαγε εκλογές, εν μέσω πολέμου, ενώ θα μπορούσε να τις είχε αποφύγει, και ενώ ήξερε ότι θα ηττάτο στις εκλογές, γιατί τότε ψήφισαν εναντίνον του, οι 100.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, οι 800.000 μουσουλμάνοι της Ελλάδος και οι Σλάβοι-Βούλγαροι της Μακεδονίας που δεν είχαν ακόμη εγκαταλείψει το Μακεδονικό έδαφος.
7. Δεν αποδέχθηκε την πρότασι των Ποντίων, να εξοπλίσει Ποντιακό στρατό, από το λιμάνι της Μήδειας στην Ανατολική Θράκη, που ήτο υπό Ελληνική Διοίκησι, και έτσι δεν έγινε η αναμενόμενη επίθεσις των Ποντίων από Βορειοανατολικά που θα επέφερε την συντριβή του Κεμάλ.
8. Αρνήθηκε να περιλάβη τους Ιωνες στον ελληνικό στρατό, και αρνήθηκε την ίδρυσι της Μικρασιατικής Άμυνας.
9. Δέχθηκε την ανταλλαγή των πληθυσμών, και έτσι έθεσε την ταφόπλακα στην τρισχιλιετή ιστορία του Μικρασιατικού ελληνισμού.
10. Διεκδίκησε ελάχιστες αποζημιώσεις για τις περιουσίες των ανταλλάξιμων.
11. Εξαίρεσε από την ανταλλαγή τους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, που είχαν τουρκική συνείδησι, και τους Τσάμηδες της Θεσπρωτίας, που ήταν ανθέλληνες, ενώ του είχε δοθεί το δικαίωμα να κρατήσει όποιους μουσουλμάνους ήθελε. Θα μπορούσε να κρατήσει τους Τουρκοκρητικούς, που μιλούσαν ελληνικά και είχαν ελληνικά επώνυμα, όπως Αγιωργινάκης, Αγριολίδης, Μακρυδάκης κλπ. ή τους Βαλαχάδες της Κοζάνης που οι παππούδες τους ήταν Έλληνες, και μιλούσαν και αυτοί ελληνικά, και είχαν ελληνικά επώνυμα. Με τους Δυτικοθρακιώτες μουσουλμάνους που κράτησε, έχουμε το γνωστό πρόβλημα της μειονότητος, στα σύνορα μας,
12. Διεξήγαγε τις συνομιλίες της Ελληνοτουρκικής φιλίας, και χάρισε σαν δώρο στον Κεμάλ, την μέση απόστασι μεταξύ νήσων και μικρασιατικής παραλίας, ενώ οι Τούρκοι αν και νικητές, δεν εδικαιούντο, παρά μόνον μερικά μίλια αιγιαλίτιδος ζώνης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανοίξει η όρεξις των Τούρκων και να ζητούν υφαλοκρηπίδες, γκρίζες ζώνες κλπ.
ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΆ; Και μόνο αυτά που έγραψα, φανερώνουν το ΜΕΓΕΘΟΣ των λαθών του Βενιζέλου, που ακόμη πληρώνουμε τα λάθη του.
Τρίσμικρος
πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Τὰ λάθη τοῦ Βενιζέλου.

  1. O METAXAS TON PROEIDOPOIHSE GIA THN SMYRNH OTI DEN EXEI FYSIKO SYNORO
    H APANTHSH HTANE

    AISTHANOMAI TYXEROS !!!!

    O METAXAS TON SYMBOULEUSE NA MHN DOSEI
    THN ANDRIANOUPOLH AFOU EXEI FYSIKO SYNORO ALLA THN EDOSE

    XEKINHSE THN EKSTRATEIA GIA TH SMYRNH
    KAI META EKANE DHMOPSHFISMA GIA NA BGALEI EXO THN OURA TOU

    MEGALOS POLITIKOS GIA THN ELLADA ALLA KAI TERASTIA SFALMATA POU DEN GNORIZEI SCEDON KANENAS

    • Πρῶτα πρῶτα, ἐφ΄ ὅσον μιλᾶς, γράφεις καὶ ἀντιλαμβάνεσαι ἑλληνικά, γρᾶφε κι ἑλληνικά.
      Δεύτερον. Μεγάλος θὰ ἦταν ἐὰν δὲν ἔκανε σφάλματα. Τὰ σφάλματα ἀποδεικνύουν πὼς δὲν ἦταν καὶ τόσο μεγάλος.

Leave a Reply