Παραλήρημα ἐθνικισμοῦ στήν ἐπέτειο ἀνεξαρτησίας τῶν Σκοπίων

Κάποιος νά τούς μαζέψῃ. Ποιός πληρώνει γιά ὅλες αὐτά; Ἔχουν οἱ σκοπιανοί χρῆμα νά ξοδεύουν γιά πανηγυράκια τέτοιου τύπου; Ἕνας ἀπό τούς χρηματοδότες τους εἶναι οἱ τουρκαλάδες. Ὑποθέτω, ὅτι κάποτε θά διεκδικήσουν τήν ἐπιστροφή τους. Μέχρι πότε θά ἀντέξουν; Ἤδη ἔχουν ἀρχίσει νά ἔχουν οἰκονομικό πρόβλημα οἱ ψευτομακεδόνες. Ἄντε. Μέ τό καλό καί στό ΔΝΤ. Ἡ σειρά σας.

Παραλήρημα ἐθνικισμοῦ στήν ἐπέτειο ἀνεξαρτησίας

Με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου, ακόμα και του Ιουστινιανού ετοιμάζονται να γιορτάσουν στις 8 Σεπτεμβρίου τη δημιουργία του κράτους τουςΤο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ήδη στηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων

Με μια βουτιά στην αρχαία Μακεδονία, εγκαινιάζοντας αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και αρχαίων Μακεδόνων στρατιωτών της Λοξής Φάλαγγας, καθώς και μία τεράστια “Μακεδονική Αρχαϊκή Αψίδα”, αλλάζοντας συγχρόνως τις προσόψεις των κεντρικών δημόσιων κτιρίων και κτίζοντας νέα -περίπου 15- σε αρχαϊκό αρχιτεκτονικό στυλ της κλασικής αρχαιότητας, στο πλαίσιο ενός πολυδάπανου και αμφιλεγόμενου σχεδίου που φέρει τον τίτλο “Σκόπια 2014”, έχει σχεδιάσει να γιορτάσει στις 8 Σεπτεμβρίου την επέτειο των 20 χρόνων της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ ο εθνικιστής πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφκι, και η κυβέρνησή του.

Ακόμη και “Μακεδονική Φρουρά” που δημιουργήθηκε ως ξεχωριστό τμήμα από τον στρατό και φέρει μάλιστα ειδική ενδυμασία, θα παρελάσει μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου θα έχουν πάρει θέση ο Νίκολας Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Επικεφαλής της Φρουράς θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βεγιάνοσκι, που θα μεταφέρει το κείμενο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από το κτίριο της Βουλής στο νέο κτίριο-μουσείο της “Μακεδονικής Ανεξαρτησίας”.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα αποτελέσουν τα αποκαλυπτήρια του φαραωνικών διαστάσεων αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου -ύψους 24 μέτρων μαζί με τη βάση- στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων που έχει μετονομαστεί ήδη σε πλατεία “Μακεδονίας”. Στη βάση του έχουν τοποθετηθεί αρχαίοι Μακεδόνες στρατιώτες σε διάταξη Λοξής Φάλαγγας, πλαισιωμένοι από αγάλματα λιονταριών.

Το άγαλμα του Ιουστινιανού και στο βάθος τα νέα κτίρια σε αρχαιοελληνικό στυλ

Πιστό αντίγραφο
Και μπορεί όλοι στα Σκόπια, ΜΜΕ και πολίτες, να αποκαλούν το άγαλμα αυτό που ακριβώς είναι, δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού αποτελεί πιστό αντίγραφο της γνωστής μορφής του έφιππου βασιλιά των Αρχαίων Μακεδόνων, όμως η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι το αποκαλεί επίσημα ως το άγαλμα του… Εφιππου Πολεμιστή.

Βέβαια, το ίδιο άγαλμα σε μικρότερη μορφή, ύψους ενάμιση μέτρου, που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του νέου κτιρίου του αεροδρομίου των Σκοπίων, αποκαλείται επίσημα ως άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οπως είναι γνωστό, το αεροδρόμιο των Σκοπίων έχει μετονομαστεί από το 2006 και φέρει το όνομα “Μέγας Αλέξανδρος”, ενώ χρόνια πριν μέσα στο παλιό κτίριο είχε τοποθετηθεί μια τεράστια κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί “δώρο” της τουρκικής εταιρείας TAV, που έχει κατασκευάσει το νέο κτίριο του αεροδρομίου και έχει αναλάβει από τον περασμένο χρόνο την διαχείρισή του.

Η «Μακεδονική Αψίδα», η οποία θυμίζει την Καμάρα της Θεσσαλονίκης

Τόσο τα εγκαίνια του νέου κτιρίου όσο και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος τις επόμενες ημέρες εντάσσονται στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ.

Αποθέωση του κιτς
Η “Μακεδονική Φρουρά” και η… Καμάρα

Στις 8 Σεπ­τεμ­βρί­ου ο Ν. Γκρού­εφσκι θα εγκαινιάσει τη “Μακεδονική Αψίδα” (η οποία θυμίζει την Καμάρα της Θεσσαλονίκης) στο κέντρο των Σκοπίων, ενώ κάτω από αυτή θα διέρχεται παρελαύνοντας η νεοδημιουρ­γη­θεί­σα “Μακεδονική Φρουρά”. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και το τραγούδι σε παρόμοια εκδοχή. Εγινε διαγωνισμός και επιλέχθηκε ένα τραγούδι με τον τίτλο “Μακεδονία” του Κίρε Κόστοφ, που θα σηματοδοτήσει όπως υποστηρίζεται το τελε-τουργικό. Να σημειωθεί ότι στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και στο ευρύτερο κέντρο προβλέπεται στο πλαίσιο της “βουτιάς” στην αρχαία Μακεδονία η τοποθέτηση δεκάδων αγαλμάτων, ενώ ήδη έχει πάρει θέση και ένα άγαλμα του Ιουστινιανού. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την τοποθέτηση μελλοντικά και ενός τεράστιου αγάλματος του Φιλίππου, που θα είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερο από αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ακόμη και της… Κλεοπάτρας, αφού τα Σκόπια διεκδικούν την καταγωγή της.

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ομώνυμο αεροδρόμιο, δώρο της τουρκικής TAV

Για τα αγάλματα
Αντιδράσεις από Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και στα Σκόπια

Παρά το εντυπωσιακό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η κυβέρνηση, όπως γράφουν ΜΜΕ των Σκοπίων, έχει επιλέξει να μην καλέσει ξένους ηγέτες να πάρουν θέση δίπλα στον Νίκολα Γκρούεφσκι. Οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί -εκτός βέβαια από την Ελλάδα- τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα μακεδονικά αγάλματα είναι έντονες, ενώ και γνωστά ΜΜΕ στο εξωτερικό επικρίνουν τις ενέργειες της εθνικιστικής, όπως την αποκαλούν συχνά, κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του η βρετανική εφημερίδα “Γκάρντιαν” αποκαλεί τον Νίκολα Γκρούεφσκι ως σκληροπυρηνικό εθνικιστή ηγέτη και κάνει λόγο για εθνικιστικό κιτς με τα αγάλματα και το αμφιλεγόμενο και πολυδάπανο σχέδιο “Σκόπια 2014”.

Δημοσκοπήσεις
Οπως έγραψε η εφημερίδα, η αρχαιοποίηση προκαλεί έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίς της Μακεδονίας και οι περισσότεροι πολίτες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θεωρούν πως η όλη επιχείρηση είναι πολύ κακόγουστη.

“Αυτό το σχέδιο είναι η ενσάρκωση ενός καθυστερημένου εθνικισμού από μια συντηρητική κυβέρνηση που προσπαθεί να αλλάξει την όψη της πρωτεύουσας και να τροποποιήσει την ιστορία του έθνους.

Δεν είναι μόνο κιτς, αλλά καταστρέφεται και η κοινωνική οργάνωση” λέει ο Σάσο Ορντανόφσκι, γνωστός πολιτικός αναλυτής. “Αυτό που βλέπουμε είναι ένα τυπικό λαϊκίστικο εθνικιστικό καθεστώς, που κτίζει συνεχώς και προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την εθνική μας ταυτότητα. Να πούμε δηλαδή ότι δεν είμαστε Σλάβοι, αλλά να επιστρέψουμε σε μια παλαιότερη εποχή μέσω της διαδικασίας της αρχαιοποίησης” συμπληρώνει ο κ. Σάσο Ορντανόφσκι.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ (ἔθνος)  

Ἴσως, μόνο μέ αὐτόν τόν τρόπο – δηλαδή, τῆς καλλιέργειας τοῦ φανατισμοῦ καί τῆς ἀντιπαραθέσεως τους μέ τούς Ἕληνες – νά μποροῦν νά ἀποκοιμίζουν τόν λαό τους, ἀποσπόντας τον ἀπό τά ὑπαρκτά προβλήματα πού τόν  ἀπασχολοῦν – οἱ κυβερνῶντες στά σκόπια – διατηροῦνται ἀκόμη στήν ἐξουσία. Κάποιος ἤ κάποιοι, βεβαίως, ὑποδαυλίζουν καί εὑρίσκονται πίσω ἀπό ὅλην αὐτήν τήν κατάστασιν.

Μινώταυρος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply