Ζωντανὴ ἀπειλὴ ἡ φυματίωσις!

Ὁ βάκιλος τῆς φυματιώσεως στὴν Ἑλλάδα ἐθέρισε. Ἰδίως τὴν ἐποχὴ τοῦ μεσοπολέμου καὶ τὴν περίοδο τῆς κατοχῆς. Ἕνα πρόβλημα ποὺ εἴχαμε ξεπεράσει ὅμως ἐπέστρεψε, ἐνισχυμένο καὶ ἀπειλητικό. Μάλιστα, ὑπὸ τὶς ὑπάρχουσες συνθῆκες, τὸ θέμα καταντᾶ ἀκραῖα ἐπικίνδυνον. 

Διότι τὸ ἰατροφαρμακευτικόν μας σύστημα ἔχει …ἐξαϋλωθεῖ, τὸ σύστημα ὑγείας ἔχει …πριονισθεῖ κανονικότατα καὶ ὁ ὑπουργὸς …καμαρώνει!

Τὰ νοσοκομεῖα μας, αὐτὰ τὰ κτίρια ποὺ στεγαζόταν ἡ περίθαλψις, καταρρέουν, ἐὰν δὲν ἔχουν κλείσει ἤδη. Κάποια ἄλλα ὑπολειτουργοῦν καὶ ἀναρωτιόμαστε ὅλοι μας γιὰ τὸ ἐὰν θὰ ἔχουμε στοιχειώδη περίθαλψι σὲ λίγο… 

Ξέρετε τί πιστεύω; Δὲν θὰ ἔχουμε. Ὄχι τοὐλάχιστον μὲ τὸν τρόπο ποὺ πορευόμαστε.

Φιλονόη.

Ἀπὸ τὸν φίλο τοῦ ἱστολογίου Μιχάλη τὸ παρακάτω:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Ζωντανή απειλή η φυματίωση

Από: Ελένη Φουντουλάκη

Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνονται στην Ευρώπη μορφές της φυματίωσης, οι οποίες παραμένουν πολυανθεκτικές στα φάρμακα, όπως επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια του ιατρικού πανευρωπαϊκού συνεδρίου, με θέμα τη φυματίωση στην Ευρώπη, που ολοκληρώθηκε χθες στο Νεώριο του Μόρο, στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων. 

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η έρευνα τριάντα γιατρών από όλη την Ε.Ε. που αφορά την παρακολούθηση του μοριακά μεταλλαγμένου βακτηρίου της φυματίωσης, το οποίο πλέον ανθίσταται στη φαρμακευτική αγωγή.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι συγκεκριμένες μορφές της φυματίωσης, οι οποίες είναι πολυανθεκτικές στα φάρμακα, αναμένεται ότι θα προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους, αν οι εθνικές Υπηρεσίες Υγείας δεν λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 
Η φυματίωση είναι σήμερα πανδημία από την οποία κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 2 – 3 εκατ. άνθρωποι, όπως επεσήμανε στα «Χ.Ν.» ο κ. Ντικ Βαν Σόλινγκεν από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μικροβακτιριδίων και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος. Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για τη δεύτερη πιο σημαντική ασθένεια που εξαπλώνεται πιο γρήγορα μετά το AIDS. «Παρόλο που οι άνθρωποι σκέφτονται ότι πρόκειται για μια ασθένεια παλαιότερων εποχών και πλέον βρισκόμαστε σε καλύτερες συνθήκες, δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στη δυτική Ευρώπη υπάρχει μια μείωση της νόσου στους πληθυσμούς, σε άλλες χώρες, επειδή υπάρχουν πολλοί μετανάστες, παρατηρήται αύξηση των περιστατικών. Ερευνούμε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η νόσος σε διαφορετικές χώρες μέσω μιας εξελιγμένης τεχνικής στο DNA», ανέφερε ο κ. Σόλινγκεν.
Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Ιωαννίδης, βιολόγος από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μικροβακτιριδίων του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» τόνισε ότι στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο διαγιγνώσκεται ετησίως περίπου το 80% των περιστατικών (φυματίωσης) στην Ελλάδα.
Οσον αφορά τις ηλικίες στις οποίες παρατηρείται περισσότερο η νόσος, ο ίδιος ανέφερε: «Στους γηγενείς Ελληνες οι ηλικίες είναι άνω των 64 ετών. Πρόκειται για ενεργοποίηση μιας ομάδας ασθενών που είχαν μολυνθεί πριν χρόνια από τον βάκιλο της νόσου και έμενε ανενεργός, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε την ικανότητα να το ελέγξει. Ομως με το πέρασμα του χρόνου το ανοσοποιητικό εξασθενεί».
«Αντίθετα όσον αφορά τους πληθυσμούς των μεταναστών, όπως και πληθυσμό Ελλήνων που έχουν επαναπατριστεί, εκεί  παρουσιάζεται έξαρση της φυματίωσης σε πολύ νεότερες ηλικίες, οι οποίες κυμαίνονται από 25 – 34 ετών», επεσήμανε. 
«Η φυματίωση είναι μια ιάσιμη νόσος. Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι μια πολύμηνη φαρμακευτική θεραπεία από έναν συνδυασμό φαρμάκων μέχρι να εξαλειφθεί ο βάκιλος. Ομως τα τελευταία χρόνια, σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη, έχουν εμφανισθεί μορφές της νόσου, οι οποίες είναι δύσκολα ιάσιμες, όπως η λεγόμενη πολυανθεκτική και η υπερανθεκτική φυματίωση», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.
Και πρόσθεσε: «Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η μελέτη του γενετικού αποτυπώματος των πολυανθεκτικών περιστατικών. Η διασπορά της νόσου  δεν μπορεί να περιοριστεί εύκολα με τεχνικά μέσα καθώς η φυματίωση είναι μια νόσος που μεταφέρεται αερογενώς. Γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα ενίσχυσης, θεραπείας των ασθενών και ελέγχου της διασποράς της νόσου». (χανιώτικα νέα)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Ἀπαντῆστε

Ἡ ἠλεκτρονική σας διεύθυνση δὲν θὰ δημοσιευθεῖ. Τὰ ὑποχρεωτικὰ πεδία σημειώνονται μὲ *