Τί κρύβεται πίσω ἀπὸ τὴν «δημοκρατικὴ» ἀπόφασι τοῦ Ὑπουργοῦ Ἐθνικῆς Ἀμύνης;

Τι κρύβεται πίσω από την «Δημοκρατική» ευαισθησία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας;

Η δράση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ο οποίος και στο παρελθόν έχει εκφράσει δημόσια «ιδιόρρυθμες» απόψεις (εφαρμογή του «αμυντικού δόγματος ΓΑΠ» με δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών, και ιδίως τη “συναντίληψη” με τον πρωθυπουργό για τον «ενδεδειγμένο» ρόλο της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας… Πηγή: http://www.enkripto.com/2011/06/blog-post_8628.html) συνεχίζεται με την πρόθεσή του για την ουσιαστική κατάργηση της ιεραρχίας, με την παροχή στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ένοπλων δυνάμεων –ανεξαρτήτως βαθμού- της δυνατότητας να επικοινωνούν απευθείας με την πολιτική ηγεσία, παρακάμπτοντας την θεσμοθετημένη ιεραρχία. 

«Σχετικά με την απόφαση για την απευθείας επικοινωνία του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Μπεγλίτης τη χαρακτήρισε ως «κατεξοχήν δημοκρατική παρέμβαση που ενισχύει το ηθικό και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων» και τόνισε πως «δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση την ιεραρχία και την πειθαρχία στο στράτευμα Πρέπει να ανοίξουμε τα παράθυρα των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη κοινωνία)» Πηγή: http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=8660

Κατά την εκτίμησή μου, οι  πραγματικοί λόγοι της εν λόγω απόφασης του Υπ.Ε.Α. συνδέονται με τις κινητοποιήσεις των αποστράτων αξιωματικών, εναντίον των οποίων ξιφούλκησε στην Βουλή με αφορμή την είσοδό τους στον περίβολο του Υπουργείου: «Τέτοιοι τραμπουκισμοί και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που αντιστρατεύονται τη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας και υβρίζουν θα παταχθούν άμεσα», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης και πρόσθεσε: “Δεν μπορεί οι απόστρατοι να είναι κράτος εν κράτει ούτε δικαιούνται να λειτουργούν με αντιδημοκρατικό τρόπο», ενώ τους προειδοποίησε να αποχωρήσουν από τον προαύλιο χώρο του υπουργείου γιατί διαφορετικά θα δώσει εντολή για βίαιη απομάκρυνσή τους. (Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=314338).

Η συμπεριφορά του  Υπ.Ε.Α. εκτιμάται ότι υποκρύπτει φόβο για δεσμούς των αποστράτων με εν ενεργεία αξιωματικούς οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες για τα τεκταινόμενα τόσο στις ένοπλες δυνάμεις όσο και στην ίδια την χώρα.

Εν κατακλείδι, δημιουργείται η εντύπωση, ότι, η πρόθεση του Υπουργού υπαγορεύεται από τον φόβο εκδήλωσης «κινήματος αγανακτισμένων στρατιωτικών» το οποίο επιθυμεί να καταστείλει εν τη γενέσει του, με την  δημιουργία ενός δικτύου πληροφοριοδοτών εντός του στρατεύματος και όχι ο εκδημοκρατισμός του.

Εάν η παραπάνω εκτίμηση ευσταθεί, τότε οι Υπουργικές προθέσεις αλλά και αυτή μόνον η ανακοίνωσή τους στην Ελληνική Βουλή, αποτελεί προσβολή για  το Δημοκρατικό αίσθημα των Ελλήνων Αξιωματικών και παράλληλα εκλαμβάνεται ως αναγνώριση της αντιδημοκρατικής ενδοτικότητας της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής,  η οποία προκαλεί αντιδράσεις γιατί ενδεχόμενα υποσκάπτει τις δυνατότητες και τα δικαιώματα της χώρας

Ιωάννης Δέμος

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply