Κι ὅμως, ἡ φτώχεια ἐξαπλώνεται παντοῦ… Ἀκόμη καὶ στὴν Γερμανία.

 

Κι _μως, _ φτώχεια _ξαπλώνεται παντο_... _κόμη κα_ στ_ν Γερμανία.

Σὲ ὅλην τὴν Εὐρώπη…
Ἄς μὴν βλέπουμε μόνον τὰ δικά μας προβλήματα…
Ὅλη ἡ Εὐρώπη, ἀκόμη καὶ ἡ Γερμανία, ποὺ ὑποτίθεται πὼς ἀναπτύσσεται μὲ μοναδικοὺς ῥυθμούς, ἔχει πλέον πρόβλημα.
Ὅμως ἡ φτώχεια, ἐὰν ἐξαιρέσουμε τὴν μεγάλη ἀγωνία αὐτῶν ποὺ τὴν βιώνουν, ἔχει νὰ προσφέρῃ μεγάλα ὅπλα σὲ αὐτοὺς ποὺ τὴν ἐπιβάλουν.
Διότι, ἀφ’ ἑνὸς καταδικάζουν ὅλο καὶ μεγαλύτερες πληθυσμιακὲς ὁμάδες στὸν ἀφανισμό, κι ἀφ’ ἑτέρου ἀφαιρῶντας τους στοιχειώδεις παροχές, γιὰ τὶς ὁποῖες πλήρωναν σὲ ὅλην τὴν διάρκεια τῆς ζωῆς τους, τοὺς  ἐκτοξεύουν σὲ ἐκτὸς κοινωνικῶν ἱστῶν χώρους.
Οὐσιαστικῶς ὅμως αὐτὴ ἡ περιθωριοποίησις συντελεῖ δραστικότατα στὴν μείωσιν τῶν πληθυσμῶν.

Ποῦ θά καταλήξουμε;
Νομίζω πὼς τώρα πιὰ εἶναι ὀρατὸν ἀπὸ ὅλο καὶ περισσοτέρους.
Στὴν …ἀνυπαρξία μας.

Θά τά καταφέρουν;
Ἴσως ἔως ἑνὸς σημείου… Ἀλλὰ κρατᾶ ἄμυνες ὁ πλανήτης γερές!

Φιλονόη.

 Υ.Γ. Ἀλήθεια, ποῦ πηγαίνουν ὅλα μας τά χρήματα; Γιατί ἡ φτώχεια πλέον εἶναι σάν τό μεταδοτικόν νόσημα; Ποιός μᾶς ὁδηγεῖ σέ μή ἀναστρέψιμα οἰκονομικά ἐπίπεδα;

Αυξάνεται η φτώχεια σε Γερμανία και Ιταλία

Το 15,8% των Γερμανών ζει με χαμηλούς μισθούς παρά την ανάπτυξη της χώρας

 

Νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη δείχνουν ότι 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να ολισθήσουν στη φτώχεια, παρά τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει η χώρα τους. Παρόλο που μέχρι τώρα η ύφεση δεν έχει αγγίξει, σε μεγάλο βαθμό, τη Γερμανία, όπως έχει συμβεί με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 15,8% των Γερμανών ζει με χαμηλούς μισθούς που σημαίνει ότι νοικιάζει φθηνά διαμερίσματα και επιβιώνει με στοιχειώδη τρόφιμα. 

Τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι για τα εισοδήματα των πολιτών το 2010 και δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας. 

Βάσει των ευρωπαϊκών στατιστικών, ένας εργαζόμενος κινδυνεύει να ολισθήσει στη φτώχεια όταν κερδίζει το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Για ένα Γερμανό αυτό μεταφράζεται σε 952 ευρώ το μήνα, επίπεδο που εμποδίζει τους ανθρώπους να αποταμιεύουν χρήματα για τα γεράματά τους, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από την κοινωνική πρόνοια. 

Το 2005, όταν άρχισαν οι μελέτες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής, το ποσοστό ήταν 12,2% και το 2008 έφθασε το 15,6%. 

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατό όλο και περισσότεροι Γερμανοί να είναι φτωχοί σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Βόλφγναγκ Στάντλερ, πρόεδρος της ΑWO μια γερμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης. 

Η φτώχεια αυξάνεται και στην Ιταλία και πλήττει και νέα κοινωνικά στρώματα, κυρίως συνταξιούχους και γυναίκες, σύμφωνα με την καθολική ανθρωπιστική οργάνωση Caritas, η οποία κάνει λόγο για ελλιπή κοινωνική πολιτική. 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της οργάνωσης για την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, την οποία παρουσίασε ο διευθυντής της Caritas, Φραντσέσκο Σόντου, «οι σημερινές κοινωνικές πολιτικές είναι σαφώς ανίκανες να διαχειριστούν νέες μορφές φτώχειας και τις νέες κοινωνικές ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί εξαιτίας της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης». 

Η οργάνωση τονίζει ότι αύξησε κατά 44,5% την υλική βοήθειά της προς τους πιο φτωχούς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011 και τόνισε ότι ο αριθμός των Ιταλών που ζήτησαν βοήθεια κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 15,2%. 

Σε σύγκριση με το 2009, οι νοικοκυρές που ζήτησαν βοήθεια ήσαν κατά 177,8% περισσότερες, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 65,6%. 

Οι αλλοδαποί εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των φτωχών, ωστόσο το ποσοστό των Ιταλών από 23,1% το 2009, έφθασε το 28,9% το 2011 και το 33,3% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2012. 

Η Caritas διένειμε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ζεστά πιάτα το 2011 σε 449 καντίνες σ΄ολόκληρη την Ιταλία.

(Visited 16 times, 1 visits today)
One thought on “Κι ὅμως, ἡ φτώχεια ἐξαπλώνεται παντοῦ… Ἀκόμη καὶ στὴν Γερμανία.

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Κι ὅμως, ἡ φτώχεια ἐξαπλώνεται παντοῦ… Ἀκόμη καὶ στὴν Γερμανία. « Φιλονόη καὶ φίλοι……

Leave a Reply