Οἱ ἡλιόσποροι γνωρίζουν ἀπό …μαθηματικά;


Οἱ ἡλιόσποροι γνωρίζουν ἀπό ...μαθηματικά;1 Ἤ μήπως μαθηματικά γνωρίζουν αὐτοί πού τούς ἔφτιαξαν…

Κάτι πράγματα ὅμως ποὺ συμβαίνουν στὸν πλανήτη…
Θαυμαστά!
Κι ὄχι μόνον θαυμαστά, ἀλλὰ εἴμαστε κι ἀνίκανοι νὰ τὰ ἐξηγήσουμε…
Καὶ μετὰ πιστεύουμε πὼς ἔχουμε ἐπιστήμη…
Χὶ χὶ χί… Μέ τόσην ἐξειδίκευσιν; 

Φιλονόη.

Υ.Γ. Ἐξαιρετικὴ πάντως ἡ παρατήρησις! Πρέπει νὰ τοὺς τὸ ἀναγνωρίσουμε!

Ο Άλαν Τιούρινγκ είχε δίκιο για τους ηλιόσπορους

Ο «πατέρας» της πληροφορικής φαίνεται ότι είχε διατυπώσει σωστά τη μαθηματική περιγραφή για τους σπόρους του

 

Tα περισσότερα ηλιοτρόπια ακολουθούν έναν μαθηματικό κανόνα που ονομάζεται ακολουθία Φιμπονάτσι
Ο Άλαν Τιούρινγκ, ο ιδιοφυής πατέρας της πληροφορικής με την άτυχη προσωπική ζωή, φαίνεται ότι είχε διατυπώσει σωστά τη μαθηματική περιγραφή για τους σπόρους του ηλιοτρόπιου -αυτό τουλάχιστον δείχνει ένα πείραμα με τη συμμετοχή εκατοντάδων υπομονετικών εθελοντών.Όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του πειράματος στο Φεστιβάλ Επιστήμης του Μάντσεστερ, οι σπείρες που σχηματίζουν οι ηλιόσποροι πάνω στο φυτό ακολουθούν το λεγόμενο κώδικα Φιμπονάτσι: μια αριθμητική ακολουθία στην οποία κάθε αριθμός ισούται με το άθροισμα των δύο προηγούμενων: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 κ.ο.κ.

Το πείραμα

Εκατοντάδες εθελοντές δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Τα Ηλιοτρόπια του Τιούρινγκ», του οποίου ο δικτυακός τόπος ζητά από το κοινό να καλλιεργήσει ηλιοτρόπια και να μετρήσει τις σπείρες που σχηματίζουν οι σπόροι δεξιόστροφα και αριστερόστροφα.Οἱ ἡλιόσποροι γνωρίζουν ἀπό ...μαθηματικά;2

 

Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα υποβληθεί για έλεγχο και επιστημονική δημοσίευση, δείχνουν όμως να επιβεβαιώνουν τον Τιούρινγκ.Όπως αναφέρει από το φεστιβάλ στο Μάντσεστερ η Έιμι Φρίμπορν του Yahoo UK!, η ανάλυση των μετρήσεων σε 557 ηλιοτρόπια σε επτά χώρες δείχνει ότι ο κώδικας Φιμπονάτσι εμφανίζεται στο 82% των περιπτώσεων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε 26 ηλιοτρόπια παρατηρήθηκαν διπλές αλληλουχίες Φιμπονάτσι, και 33 άλλες περιπτώσεις εμφάνιζαν την αλληλουχία Λούκας. Η αλληλουχία αυτή είναι παρόμοια με του Φιμπονάτσι,  με την έννοια ότι κάθε αριθμός είναι άθροισμα των δύο προηγούμενων, ωστόσο ξεκινάει ως 2, 1, 3, 4, 7, 11, 18, 29 κ.ο.κ. Το ανορθόδοξο ανοιχτό πείραμα διοργανώθηκε από το Φεστιβάλ Επιστήμης του Μάντσεστερ και το Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ, προκειμένου να τιμήσουν τον ένα αιώνα από τη γέννηση του Τιούρινγκ.

Παρεξηγμένη ιδιοφυΐα

Ως ο κρυπτογράφος που έσπασε τον κώδικα των μηχανών Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για τις επικοινωνίες τους, ο Τιούρινγκ πιθανότατα βοήθησε να τελειώσει νωρίτερα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Θεωρείται επίσης πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και επινόησε το λεγόμενο τεστ του Τιούρινγκ, με βάση το οποίο θα μπορούσε κανείς να κρίνει αν ένας υπολογιστής διαθέτει ανθρώπινη νοημοσύνη.

Η ζωή του όμως πήρε τραγική τροπή όταν κατηγορήθηκε για προσβολή της δημόσιας αιδούς, λόγω της ομοφυλοφιλίας του, και υπέμεινε μια αγωγή «χημικού ευνουχισμού». Δύο χρόνια αργότερα, το 1954, έθεσε μόνος του τέρμα στη ζωή του. Τώρα, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βοηθούν να αποκατασταθεί η τιμή του και να αναγνωριστεί η ιδιοφυΐα που εντόπισε τη μαθηματική αρμονία της φύσης.

«Αποδείξαμε αυτό που ο Άλαν Τιούρινγκ παρατήρησε καθώς κοιτούσε μερικά ηλιοτρόπια στον κήπο του στο Ουίλμσλοου» σχολίασε ο Tζον Σουίντον, καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας στο Μάντσεστερ. Ο τελευταίος επιστήμονας που είχε μελετήσει τη φυλλοταξία του ηλιοτρόπιου, δηλαδή τη μαθηματική περιγραφή του άνθους του, ήταν ο Ολλανδός ακαδημαϊκός Τζ. Σουτ το 1938.

(Visited 14 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Οἱ ἡλιόσποροι γνωρίζουν ἀπό …μαθηματικά;

  1. Μὲ θέματα τοῦ εἴδους αὐτοῦ ἔχει ἀσχοληθεῖ ὁ “περίεργος” νοτιοαφρικανὸς βιολόγος Lyall Watson εἰς μίαν σειρὰν βιβλίων του ἐκλαϊκευμένης βιολογίας. Ὅσοι ἐκ τῶν φίλων ἐνδιαφέρονται εἰς αὐτὰ τὰ θέματα συνιστῶ ἐνθέρμως νὰ τὰ ἀναζητήσουν.

Leave a Reply