Τό τέλος τῆς μεσαίας τάξεως;

Τό τέλος τῆς μεσαίας τάξεως;Συμφώνως μὲ ἔρευνες ξένων εἰδησεογραφικῶν πρακτορείων, ἡ ἑλληνικὴ μεσαία τάξις ἔχει πάρει τὴν ἄγουσα πρὸς τὴν …ἐξαφάνισι!

Βέβαια, αὐτὸ μᾶς εἶναι γνωστό.
Συντάξεις, μισθοί, θέσεις ἐργασίας συρρικνώνονται διαρκῶς, μὲ ἀποτέλεσμα φυσικὰ νὰ μὴν μπορῇ κανεῖς μας νὰ προβλέψῃ τὸ ἄμεσο μέλλον. Πολλῷ δὲ μᾶλλον τὸ ἔμμεσον.
Ἡ μεσαία τάξις τείνει νὰ ἐξαφανιστῇ, ἀδυνατῶντας πλέον νὰ ἐπιβιώσῃ, πτωχοποιουμένη ὅλο καὶ περισσότερο, δίχως νὰ ὑπάρχῃ γιὰ τὴν ὥρα περιθώριον ἀντιδράσεως.
Ὅλοι μας περιμένουμε… 
Αὐτὴ ὅμως ἡ κατάστασις ἔχει ἀντίκτυπο παντοῦ.
Οἱ πτωχοὶ σιγὰ σιγὰ σβήνουν, γίνονται ἄστεγοι κι ἐπαίτες, περνῶντας οὐσιαστικῶς στὸ ἐπίπεδον τῆς ἀνυπαρξίας ἔν ᾦ οἱ εὔποροι βλέπουν τὴν οἰκονομική τους δύναμι νὰ περιορίζεται μὲ ἀνύπαρκτες προοπτικὲς ἀλλαγῆς τοῦ σκηνικοῦ.

Ἐδῶ

βλέπετε ἕναν περίπατο δημοσιογράφου τοῦ CNN σὲ κάποιες γειτονιὲς τῶν Ἀθηνῶν. Τὶς ἀναγνωρίσαμε…
Ἀπό ἐδῶ καί πέρα λοιπόν τί;

Φιλονόη.  Τό τέλος τῆς μεσαίας τάξεως; ψυγεῖο

 CNN: “Το τέλος της ελληνικής μεσαίας τάξης”

 

Το ρεπορτάζ του CNN για την ελληνική μεσαία τάξη (Greece’s disappearing middle class) κάνει τον γύρο του κόσμου τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με το μεγάλο ειδησεογραφικό δίκτυο, η ελληνική μεσαία τάξη μετατρέπεται πλέον σε τάξη νεόπτωχων μέσα στη δύνη της οικονομικής κρίσης και υπό το βάρος των νέων μέτρων λιτότητας.
Το συγκεκριμένο βίντεο είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή της ιστοσελίδας και εξακολουθεί να συγκεντρώνει χιλιάδες “κλικ” (views) κάθε μέρα κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Το ρεπορτάζ παρακολουθεί την καθημερινότητα πρώην ευκατάστατων Ελλήνων, οι οποίοι είδαν μέσα σε μόλις δύο χρόνια τη ζωή τους να καταρρέει και να αλλάζει άρδην.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που συναντά ο ρεπόρτερ του CNN στην Αθήνα, είναι μία γυναίκα χήρα, πρώην νοσοκόμα, η οποία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με ένα επίδομα 200 ευρώ.

Ο ανταποκριτής επισκέπτεται ακόμη το σπίτι μιας επταμελούς οικογένειας που αγωνίζεται να επιβιώσει.

Άδειο ψυγείο και ντουλάπια κουζίνας μαζί με την καθημερινή αγωνία για το τραπέζι και τα άδεια πιάτα των παιδιών συνθέτουν το σκηνικό μιας ακόμα οικογένειας που δυσκολεύεται να επιβιώσει εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Παρόμοιο το σκηνικό και στους γείτονες καθώς οι περισσότεροι είναι άνεργοι και χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Προσωρινή λύση και “καταφύγιο” για τους νεόπτωχους της Αθήνας η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία.

Το ρεπορτάζ εστιάζει στις πολυάριθμες δράσεις αλληλοβοήθειας που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, σε μία προσπάθεια στήριξης ανθρώπων που έχουν μεγάλη ανάγκη.

“Οργανώσεις, εκκλησία και μεμονωμένοι πολίτες βοηθούν καθημερινά προσφέροντας σχολικά είδη και ρούχα σε παιδιά, τρόφιμα σε χιλιάδες άπορες οικογένειες και άστεγους”, καθώς όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ η μεσαία τάξη στην Ελλάδα εξαφανίζεται με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. πάνω από 900.000 νοικοκυριά, δηλαδή το 21.4% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα της φτώχειας. Πρόκειται συνολικά για 2.341.400 άτομα, αριθμός που κατατάσσει την Ελλάδα στη 2η θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη, αμέσως μετά τη Βουλγαρία.

ταχυδρόμος

(Visited 26 times, 1 visits today)
Leave a Reply