Ὅταν χάνεται ἕνα ΤΑΝΚΕΡ…

 

Ὅταν χάνεται ἕνα ΤΑΝΚΕΡ...πηγή

Δὲν τὸ ἀναζητοῦμε στὸ Αἰγαῖον ἀλλὰ κάπου στὸ …πουθενά!
Κάπως ἔτσι λειτούργησαν ἐδῶ καὶ δεκαετίες κάποιοι, πρὸ κειμένου νὰ μποροῦν νὰ εἰσαγάγουν ἀπὸ λαθραῖα τσιγάρα καὶ πετρέλαια, ἔως ΛΑΘΡΟμετανᾶστες καὶ ὅπλα. Διότι ἀπὸ ὅλα ἔχουμε…
Καὶ μάλλιστα τὰ ἔχουμε ἐν ἀφθονίᾳ!
Τόση, ποὺ τελικῶς θὰ ἀρχίσω νὰ ἀναρωτιέμαι γιὰ τὸ πόσο κάποιοι ποὺ κρατοῦν νευραλγικὲς θέσεις σὲ ὑπουργεῖα, σὲ τελωνεῖα, σὲ ἁπλὲς δημόσιες ὑπηρεσίες, ἔχουν μικρὴ ἤ μεγάλη μερίδα τοῦ λέοντος στὴν ἀπόλυτη κατάντια…. 
Διότι δὲν μποροῦμε νὰ ἰσχυριζόμαστε πὼς ἕνα ΤΑΝΚΕΡ 250 μέτρων χάνεται ἀπὸ τὰ μάτια τοῦ Πολεμικοῦ Ναυτικοῦ,τοῦ Ἐμπορικοῦ Ναυτικοῦ καὶ τῶν Εἰσαγγελέων. Ὅταν θέλουν ξετρυπώνουν βελόνα μέσα ἀπὸ τὰ ἄχυρα. Ἀλλά τώρα θέλουν;

Φιλονόη.

Υ.Γ. Τὸν φουκαρὰ ποὺ δὲν ἔχει νὰ ταΐσῃ τὰ παιδιά του ξέρετε νὰ τὸν ἀνακαλύπτετε καὶ νὰ τὸν χώνετε στὴν φυλακή. Τὸν ἀλητήριο (ἤ ὀρθότερα τοὺς ἀλητηρίους) πού κατακλέβουν ἀκόμη καί τώρα, ποιός θά τούς ἀγγίξῃ; Πόσα πολλά εἶναι πιά αὐτά τά λεφτά βρέ Ἄρη;

ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ Ή ΑΝΙΚΑΝΟΙ;

“Έχασαν” λαθρεμπορικό ιρανικό τάνκερ με 146.000 τ. πετρελαίου μεταξύ Σύρου & Μυκόνου

Θα μπορούσε να είναι και τίτλος φαρσοκωμωδίας από αυτές που γυρίζονται κατά δεκάδες στο Χόλιγουντ: “Πως να χάσετε σε μία κλειστή θάλασσα ένα mega-tanker με 146.000 τόνους πετρελαίου”!Απίστευτο; Για όσους γνωρίζουν τα χάλια ή για την ακρίβεια την ανυπαρξία του συστήματος διαχείρισης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Πως νομίζετε ότι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες περνάνε κάθε χρόνο και φτάνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα ή και στην Ιταλία και δεν τους αντιλαμβάνεται κανείς;

Ας δούμε λοιπόν την απίθανη περίπτωση του ιρανικού τάνκερ «Baical», το οποίο είναι ηλίου φαεινότερο, το τι έκανε ή το τι επιχειρούσε να κάνει: Λαθρεμπόριο πετρελαίου! Το «Baical» ναυπηγήθηκε το 2008 για λογαριασμό του ιρανικού Δημοσίου. Από τις 20/1/12 έχει αλλάξει τρεις φορές όνομα προκειμένου να καθίσταται δυσκολότερος ο εντοπισμός και η ταυτοποίησή του από ξένες διωκτικές αρχές.Έχει μετονομαστεί από «Sima» σε «Blossom» και τελευταία «Baical» με σημαία Τανζανίας.

Το τάνκερ (σχετικό δημοσίευμα που διασταυρώνει τις πληροφορίες του defencenet.gr υπήρξε και στην “Καθημερινή”)  εντοπίστηκε το βράδυ της Τρίτης ανοιχτά της Σύρου όπου προσέγγισε για ανεφοδιασμό.

Προσέγγισε την Τρίτη τη Σύρο προκειμένου να ανεφοδιαστεί με καύσιμα. Οπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις μεγάλων δεξαμενόπλοιων (έχει μήκος 240 μ.), αγκυροβόλησε στα ανοιχτά και η τροφοδοσία του θα γίνονταν με ειδικό πλοιάριο-banker της εταιρείας Sekavin που διατηρεί εγκαταστάσεις σε Πειραιά και Σύρο.

Με βάση τη συνήθη πρακτική, η εταιρεία και το Τελωνείο Σύρου επικοινώνησαν με το πλοίο ζητώντας να ελέγξουν, μεταξύ άλλων, τα συνοδευτικά έγγραφα για το φορτίο του, 146.000 τόνους αργού πετρελαίου.

Οπως όμως αποκαλύπτει πηγή που μετείχε στην έρευνα, στα παραστατικά δεν αναγραφόταν το όνομα του παραλήπτη, κάτι που ξεφεύγει από τη συνήθη πρακτική και κίνησε τις υποψίες των Aρχών.

Στις 8 το βράδυ της Τρίτης, το πλήρωμα του «Baical» αντιλαμβανόμενο πιθανόν ότι έχει κινήσει τις υποψίες των ελληνικών αρχών, απέπλευσε προς … άγνωστη κατεύθυνση. Έτσι λένε από το υπουργείο.

Τώρα, αν μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει πως είναι δυνατόν να φεύγει από την … Σύρο, προς άγνωστη κατεύθυνση ένα τέτοιο “τέρας” το οποίο γίνεται αντιληπτό από δεκάδες μίλια και εν πάση περιπτώσει δεν απέπλευσε από την … Μπόρα-Μπόρα στον Ειρηνικό, κάπου 50 μίλια νότια από το Σούνιο ήταν!

Μάλιστα στις 20.57, ενώ έπλεε μεταξύ Σύρου και Μυκόνου, απενεργοποίησε το σύστημα AIS και όπως λένε “χάθηκε από τα ραντάρ”! Το πρώτο stealth-tanker του πλανήτη! Αν λοιπόν απενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματου εντοπισμού (Automatic Identifi-cation System, AIS) ένα τάνκερ που μεταφέρει 146.000 τόνους πετρελαίου μεταξύ Σύρου και Μυκόνου, προφανώς κάπου εκεί υπάρχει μια τεράστια “μαύρη τρύπα” και χάνεται! Κάτι σαν το “Τρίγωνο των Βερμούδων”. Αυτά τα ισχυρίζονται επίσημα και δεν ντρέπεται κανένας! .

Το τάνκερ ανήκει κατά πληροφορίες στο ιρανικό Δημόσιο και είναι σαφές ότι παραβιάζει το επάργκο που έχει επιβληθεί από την ΕΕ, αλλά το ερώτημα είναι “Που πήγαινε;” Στα Στενά για να μπει στην Μαύρη Θάλασσα; Μα, θα το έγραφαν τα χαρτιά. Απλά πήγαινε κάπου να ξεφορτώσει, πιο απλά πήγαινε στον Έλληνα λαθρέμπορο!

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ είχε διαπιστωθεί το θέμα στα συνοδευτικά έγγραφα του πλοίου, αυτό αφέθηκε να αποπλεύσει, και μόνο έπειτα από 12 και πλέον ώρες (το πρωί της Τετάρτης) ο εισαγγελέας Σύρου εξέδωσε διαταγή για τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση του τάνκερ.

Μήπως υπάρχει κάτι το πολύ σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας; Μα, πάρα πολύ σάπιο; Γιατί το να εξαφανίζονται από την Σύρο (!) mega-tanker με 146.000 τόνους πετρελαίου δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε “αναμενόμενο”.

Aπλά να πούμε ότι οι λαθρέμποροι πετρελαίου (μην φαντάζεστε τίποτα λούμπεν τύπους, είναι μεγάλα, πολύ μεγάλα ονόματα της ελληνικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής με τεράστια επιρροή) έχουν μπλοκάρει την υλοποίηση του VTMIS σε όλο το Αιγαίο. Σε διαφορετική περίπτωση πως θα έκαναν την δουλειά τους και θα εξαφάνιζαν τάνκερ σαν βότσαλο;

πηγή

(Visited 15 times, 1 visits today)
3 thoughts on “Ὅταν χάνεται ἕνα ΤΑΝΚΕΡ…

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ὅταν χάνεται ἕνα ΤΑΝΚΕΡ… « Φιλονόη καὶ φίλοι……

  2. Καὶ νὰ λάβῃς ὑπ’ ὄψει Φιλονόη ὅτι οὔτε ψαρόβαρκα δὲν εἰσέρχεται οὔτε κινεῖται εἰς ὁλόκληρον ἑλληνικὸν θαλάσσιον χῶρον χωρὶς νὰ γίνῃ πάραυτα ἀντιληπτὸν ἀπὸ τὰς ἀρχὰς (Λιμενικὸν Σῶμα, Π. Ναυτικόν κ. ἄ.), αἱ ὁποῖαι ἐπιτελοῦν τὸ καθῆκον των εἰς τὸ ἀκέραιον.
    Ὁπότε……

Leave a Reply