Ὄχι Ἀνθρωπόκαινο καλέ! Ἀνθρωπόκενο!!!

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλάξει δραματικά το πρόσωπο του πλανήτη και έτσι οι γεωλόγοι κάνουν λόγο για μια νέα εποχή της Γης - το Ανθρωπόκαινο

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλάξει δραματικά το πρόσωπο του πλανήτη και έτσι οι γεωλόγοι κάνουν λόγο για μια νέα εποχή της Γης – το Ανθρωπόκαινο

Ἔχω λιώσει ἀπὸ τὰ γέλια!

Οἱ γεωλόγοι ἀναζητοῦν τίτλους γιὰ νὰ ὀνομάσουν τὴν νέα ἐποχὴ ποὺ διανύουμε. Ἀλήθεια, ποιός τούς εἶπε πώς ἡ παλαιά τελείωσε; Καί μέ ποιά κριτήρια χωρίζονται οἱ ἐποχές τῆς διαβιώσεως τῆς Ἀνθρωπότητος ἐπί τοῦ πλανήτου; Πόσο στενά ὅρια ἔχουν καί ποιός νόμος τά ὁρίζει; Τά γνωρίζουν; Τά φαντάζονται; Ἤ οὔτε τά γνωρίζουν ἀλλά καί οὔτε τά φαντάζονται; Διότι κάπου πρὸς τὸν συνδυασμὸ τῶν δύο αὐτῶν ὑποθέσεων  καταλήγω πὼς κινοῦνται….

Κι ἐπεὶ δὴ καλὸ εἶναι νὰ ἐπισκεπτόμαστε κάπου κάπου καὶ τὶς λεξοῦλες μας, μήπως κι ἀντιληφθοῦμε τὸ μέγιστον δούλεμα ἀπὸ τοὺς μεγίστους ἠλιθίους, ποὺ τὸ παίζουν ἐπιστήμο(υ)νες, ἄς ἐξηγήσουμε στοὺς …γλωσσοπλᾶστες πὼς καινὸς σημαίνει νέος, καινούριος. Ἐν ὁλίγοις, αὐτὸ ποὺ μᾶς ὑπαγορεύουν εἶναι πὼς κάπου ἐδῶ γύρω πρέπει νὰ ὑφίσταται κάποιο κενό. Ἀνθρωπότης ἀνύπαρκτος πρὸ τῆς ἐποχῆς μας. Σωστά;

Ξέρετε τί πιστεύω;
Δουλειὰ δὲν ἔχει ὁ διάολος, τὰ κέρατά του ξύνει… 

Ἕναν σκασμὸ λεφτὰ ἁρπάζουν διαρκῶς γιὰ νὰ μᾶς ἀμολοῦν τόσες κοτσάνες. 
Μήπως τελικῶς στήν λίστα μέ τά ληγμένα πρέπει νά περάσουμε κι αὐτούς;

Φιλονόη.

Υ.Γ. 1. Ἄκου ἀνθρωπόκαινος!!! Τό κενό τοῦ μυαλοῦ τους πῶς θά τό καλύψουν;

Υ.Γ.2. Μὲ τόσο μπούκωμα θὰ σκάσουν καὶ τὸ σκατὸ θὰ βρεθῇ σὲ ἀδιέξοδο!!!! Ἀν τὶ τῆς φυσιολογικῆς ὁδοῦ θὰ ἀρχίσῃ νὰ ξεπηδᾷ ἀπὸ τὰ αὐτιά, τὴν μύτη, τὸ στόμα… Ξεκίνησε δῆλα δή… Ἀλλὰ τέλος πάντων….

Υ.Γ.3. Ἐὰν «κυρίες» καὶ «κύριοι» ἐπιστήμο(υ)νες, ἀδυνατεῖτε νὰ κάνετε τὴν δουλειὰ γιὰ τὴν ὁποίαν πληρώνεστε, βουλῶστε το! Μεγαλύτερο καλὸ θὰ κάνετε βγάζοντας τὸν σκασμό!

Η εποχή μας λέγεται… Ανθρωπόκαινο

Οι γεωλόγοι συζητούν τα κριτήρια με βάση τα οποία ορίζεται η αρχή της επικυριαρχίας του ανθρώπου στη Γη
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλάξει δραματικά το πρόσωπο του πλανήτη και έτσι οι γεωλόγοι κάνουν λόγο για μια νέα εποχή της Γης – το Ανθρωπόκαινο
Με τις ανθρώπινες δραστηριότητες να αλλάζουν δραστικά το πρόσωπο του πλανήτη, οι γεωλόγοι σκέφτονται να κηρύξουν την έναρξη μιας νέας γεωλογικής εποχής: του Ανθρωπόκαινου.Δύσκολη υπόθεση ο ορισμός νέας γεωλογικής εποχής

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Γεωφυσικής, οι ερευνητές συζήτησαν κυρίως τα κριτήρια με βάση τα οποία θα όριζαν την αρχή αυτής της επικυριαρχίας του ανθρώπου -παρά τις δραματικές αλλαγές που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, ο ορισμός μιας νέας γεωλογικής εποχής είναι δύσκολη υπόθεση.«Αν πρόκειται για νέα γεωλογική περίοδο, θα πρέπει να είναι εμφανής στο γεωλογικό αρχείο» επισήμανε στο LiveScience.com ο Άντονι Μπράουν του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έναρξη του Ανθρωπόκαινου θα μπορούσε να οριστεί με βάση τις αλλαγές που φέρνει στο σχηματισμό ιζημάτων η γεωργία. Για παράδειγμα, η αποψίλωση των δασών για τη δημιουργία καλλιεργητικών εκτάσεων αλλάζει την απορροή του βρόχινου νερού σε ποτάμια και λίμνες, δημιουργώντας συχνά ένα παχύ ίζημα λάσπης.

Άλλοι ερευνητές θεωρούν προβληματική αυτή την πρόταση, επισημαίνοντας ότι η γεωργία δεν υιοθετήθηκε ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη. Σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, για παράδειγμα, η εντατική γεωργία είναι πρόσφατη εξέλιξη.

Εναρξη με βάση τις αποθέσεις χημικών; 

Οι γεωλόγοι θα μπορούσαν να παρακάμψουν το πρόβλημα ορίζοντας την έναρξη του Ανθρωπόκαινου με βάση τις αποθέσεις χημικών ουσιών τον 20ό αιώνα, αφού η εκτεταμένη χρήση μολύβδου στη βενζίνη και στις μπογιές έχει ήδη αφήσει ίχνη αυτού του μετάλλου στα εδάφη όλου του κόσμου. Ένα άλλο κριτήριο θα μπορούσε να είναι η παρουσία πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι παράγονται από τις πυρκαγιές και την καύση ορυκτών καυσίμων.

«Στα μέσα του 20ού αιώνα καταγράφεται μια απότομη αύξηση σε αυτά τα χημικά στο έδαφος» είπε o Μάικλ Κρούγκε του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Μοντκλέρ στο Νιού Τζέρσι.

Μια τέταρτη ιδέα για τον ορισμό της έναρξης του Ανθρωπόκαινου αφορά τις πρωτοφανείς μετατοπίσεις εδαφών από την εξορυκτική δραστηριότητα ή τη συσσώρευση ορυκτών από την καύση λιθάνθρακα, την παραγωγή τσιμέντου και τη χρήση λιπασμάτων.

Δείκτης τα θαμμένα πλαστικά υλικά; 

Για άλλους γεωλόγους, το απλούστερο και ασφαλέστερο κριτήριο θα ήταν τα πλαστικά υλικά που θάβονται στα ιζήματα ή γεμίζουν τις χωματερές των πόλεων. Το κριτήριο δεν θα ίσχυε φυσικά μόνο για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, αφού τα πλαστικά σταδιακά διαλύονται σε κομματάκια που μπορούν να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Πάντως, όποια άποψη κι αν επικρατήσει τελικά σχετικά με το Ανθρωπόκαινο, οι γεωλόγοι θα έπρεπε να λάβουν υπόψη και τους κλιματικούς και αστρονομικούς παράγοντες που συνήθως σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια νέα εποχή.

Όπως επισήμανε ο δρ Μπράουν, «πρέπει να συνδυάσουμε την ανθρωπογενή ποικιλότητα και τη φυσική ποικιλότητα στο κλιματικό σύστημα. Είναι ένα ερώτημα που οι γεωλόγοι δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ποτέ στο παρελθόν».

Υ.Γ.4. Ἐγὼ δὲν κατάγομαι ἀπὸ τὶς μαϊμοῦδες. Ἀπὸ τὸν Σείριο κατάγομαι! (Καὶ μὴ χειρότερα νὰ λέμε… Σὲ λίγο κι αὐτὸ θὰ τὸ ἀκούσουμε ἀπὸ δαὔτους!)

Υ.Γ.5. Εἶναι τόσο ἀπύθμενη ἡ βλακεία τους, ποὺ δὲν ξέρω τὸ γιατὶ ἀκόμη τοὺς ἀκοῦμε!

Υ.Γ.6. Κενὰ ἀέρος, κενὰ μυαλά, κενοὶ ἀπὸ ἀνθρωπότητα…. 

Υ.Γ.7. Ἀπὸ μίαν ὀπτικὴ ἔχουν δίκαιον, κι ἄς χρησιμοποιοῦν …ἀνορθογραφίες. Νέα ἐποχή, ἀποπληθυσμός, μπλᾶ μπλᾶ μπλᾶ… Μήπως ἁπλῶς μᾶς ἐνημερώνουν;

Υ.Γ.8. Τὸν γάιδαρο τὸ φάγαμε. Αὐτὴ ἡ οὐρὰ ὅμως…. 

Υ.Γ.9. Στό βῆμα δέν τό δημοσίευσαν; Τί περιμέναμε;

(Visited 43 times, 1 visits today)
One thought on “Ὄχι Ἀνθρωπόκαινο καλέ! Ἀνθρωπόκενο!!!

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ὄχι Ἀνθρωπόκαινο καλέ! Ἀνθρωπόκενο!!! « Φιλονόη καὶ φίλοι……

Leave a Reply