Ποῦ πῆγαν οἱ τεράστιες καταθέσεις τῶν κυπριακῶν τραπεζῶν;

Η λευκή σημαία που σήκωσε η Κύπρος (και η ανθρωπότητα) απέναντι στην επίθεση που δέχθηκαν, αφού δεν κατάφεραν να πάρουν απάντηση στο ερώτημα:
“ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;”
 
 
Η ανακοίνωση του Eurogroup (και αυτά που δεν αναφέρει ρητά)
Το Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα μελλοντικό πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής.
(Μετά τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που εφαρμόστηκαν, η Κύπρος δέχθηκε ένα πακέτο όρων, που της επιτρέπουν να ελπίζει ότι θα διατηρήσει ένα μέρος του επιχειρηματικού της μοντέλου, παραδίδοντας την οικονομική (και αργότερα) την εθνική της κυριαρχία.)
Η συμφωνία στηρίζεται από όλα τα κράτη μέλη και από τους τρεις οργανισμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Το Eurogroup στηρίζει το λαό της Κύπρου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες
(Οι δηλώσεις στήριξης εμφανίστηκαν μετά τη συμφωνία. Πριν τη συμφωνία επικρατούσαν οι αναφορές στην τρομακτικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος και η περιγραφή της επερχόμενης καταστροφής εάν δεν γίνονταν αποδεκτοί όλοι οι όροι της τρόϊκας.)
Το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρηματοοικονομικού τομέα μαζί με την αποκατάσταση της ανάπτυξης τα προσεχή έτη.
(Μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα αναληφθεί ο έλεγχος όλων των ενεργειών που ‘φαινομενικά’ θα αποσκοπούν στην ανόρθωση του ήδη κατεστραμμένου χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου, αλλά και στην ευρύτερη ανάπτυξη του νησιού, δηλαδή καμία μελλοντική ενέργεια δεν θα παραμείνει εκτός του ασφυκτικού ελέγχου που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο)
Το Εurogroup καλωσορίζει τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο παράρτημα.
(Στο Παράρτημα παρουσιάζονται τα σχέδια για την επιδρομή στον χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου μετά τα τεράστια κενά που δημιουργήθηκαν σε αυτό από την ‘χρηστή διαχείριση’ του των προηγούμενων ετών από τους διοικητές του και το πολιτικό σύστημα της χώρας)
Αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοοικονομικού τομέα. Συγκεκριμένα, διαφυλάσσουν όλες τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σύμφωνα με τις αρχές τις ΕΕ.
(Έτσι, αναδεικνύεται το γεγονός ότι η ιδέα για το πλήρες κούρεμα των καταθέσεων από μηδενικής βάσης ήταν ιδέα της Κυπριακής Κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να διασώσει τις μεγάλες καταθέσεις, οι οποίες μέχρι τώρα τροφοδοτούσαν το χρηματοοικονομικό μοντέλο της χώρας. Στην πραγματικότητα, η ιδέα του κουρέματος από μηδενική βάση ήταν η πρώτη δοκιμή, για την ‘κατάσχεση’ των καταθέσεων σε όλο το εύρος της ευρωζώνης, όταν κριθεί σκόπιμο ή απαραίτητο).
Το πρόγραμμα θα περιέχει μια αποφασιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση ανισορροπιών στον χρηματοοικονομικό τομέα. Θα σημειωθεί συρρίκνωση του χρηματοοικονομικού τομέα με τη μείωση του τοπικού τραπεζικού κλάδου στον μέσο όρο της ΕΕ έως το 2018.
(Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας φορολογικός παράδεισος εντός της ευρωζώνης που να μην υπόκειται στον άμεσο έλεγχο της Γερμανίας. Τα κεφάλαια που θα αποχωρήσουν θα κατευθυνθούν σε χώρους που θα ορίσουν η ίδια και, μόνο για την περίπτωση αυτή, η Ρωσία)
Επιπροσθέτως οι κυπριακές αρχές επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να επιταχύνουν τις προσπάθειες σε πεδία όπως η δημοσιονομική συσσώρευση, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι ιδιωτικοποιήσεις.
(Το γνωστό πρόγραμμα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την αφαίμαξη του πλούτου της χώρας και θα οδηγήσει στην φτωχοποίηση των πολιτών της)
Το Eurogroup καλωσορίζει τους όρους αναφοράς για μια ανεξάρτητη εκτίμηση της εφαρμογής του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το οποίο περιλαμβάνει τη Moneyval μαζί με μια διεθνή εταιρία και θεωρεί ότι ο έλεγχος θα είναι άμεσος.
(Από τα κεφάλαια που δεν θα κουρευτούν, θα κατασχεθούν όλα αυτά τα οποία συνδέονται με το ‘βρώμικο’ χρήμα, δηλαδή με το χρήμα αγνώστου προέλευσης. Ο εντοπισμός του χρήματος αυτού θα αποτελέσει ένα ανεπανάληπτο εργαλείο για την πάταξη όλων των μηχανισμών που ξέφευγαν από τον έλεγχο της ευρωζώνης. Θα αποτελέσει επίσης ένα πολύ σημαντικό διαπραγματευτικό εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση των πολιτικών και των στελεχών των τραπεζών που είχαν συμμετάσχει στην απώλεια των τεράστιων καταθέσεων των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου).
Στην περίπτωση προβλημάτων στην εφαρμογή του πλαισίου, τα προβλήματα θα διορθώνονται αναλόγως.
(Αυτό μοιάζει με απειλή αλλά και προειδοποίηση. Οι τυχόν δυσκολίες στην εφαρμογή των παραπάνω θα οδηγήσει στην εφαρμογή περισσότερων μέτρων τα οποία δεν θα τυγχάνουν της έγκρισης των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά θα συμφωνούνται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ευρωζώνης και την κυβέρνηση)
Το Εurogroup καλωσορίζει επίσης την ετοιμότητα των κυπριακών αρχών να λάβουν περαιτέρω μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση του φόρου για τα έσοδα κεφαλαίων και του φόρου εισοδήματος. Το Εurogroup προβλέπει σε μια συμφωνία της Κύπρου με τη Ρωσία για χρηματοοικονομική συνεισφορά της τελευταίας.
(Ακόμη και το μοντέλο της χαμηλής φορολογίας που επικρατούσε στην Κύπρο τερματίστηκε. Το μοντέλο αυτό, παραμένει, για λίγο ακόμη, στην Ιρλανδία)
Το Εurogroup προτρέπει για την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τα υποκαταστήματα της Κύπρου στην Ελλάδα, η οποία θα διασφαλίσει τη σταθερότητα τόσο του κυπριακού όσο και του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.
(Κάθε προσπάθεια επέκτασης του χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου στο εξωτερικό πρέπει να καταπολεμηθεί άμεσα. Επίσης πρέπει να διαρραγούν ανεπανόρθωτα όλοι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στη συνέχεια με μεγαλύτερη ευκολία ένα δεύτερο σχέδιο ‘Ανάν’.)
Το Εurogroup ζητά οι κυπριακές αρχές μαζί με την Κομισιόν και σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να οριστικοποιήσουν το MoU στις αρχές Απριλίου.
(Η τακτική του αιφνιδιασμού και των ραγδαίων εξελίξεων που δεν αφήνουν χρόνο και χώρο στους πολίτες και τους επενδυτές να κατανοήσουν τις επιπτώσεις από αυτές συνεχίζεται)
Το Εurogroup σημειώνει την πρόθεση των κυπριακών αρχών να αποζημιώσουν μεμονωμένους ιδιώτες θύματα δόλιων πρακτικών, στη γραμμή νομικών και δικαστικών αρχών, εκτός προγράμματος.
(Όλα τα απρόβλεπτα του προγράμματος καθώς και οι αποζημιώσεις για τυχόν ενέργειες που αντιβαίνουν την υπάρχουσα νομοθεσία, τις καταστατικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συντάγματος της Κύπρου, θα αντιμετωπιστούν από την Κυπριακή Κυβέρνηση)
Το Εurogroup τονίζει ιδιαίτερα την απόφαση των κυπριακών αρχών να αναλάβουν διοικητικά μέτρα ώστε να επιτρέψουν το γρήγορο άνοιγμα των τραπεζών. Το Eurogroup τονίζει ότι αυτά τα διοικητικά μέτρα θα είναι προσωρινά, γενικής εφαρμογής και χωρίς διακρίσεις. Οι όροι και η διάρκεια τους και θα υπόκεινται σε αυστηρή παρακολούθηση για να διασφαλιστεί η συμβατότητα τους με τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
(Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε στην Κύπρο πρέπει να τερματιστεί άμεσα, αφού επιτεύχθηκαν οι στόχοι της τρόϊκας. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει σταδιακά να εισέλθει πάλι σταδιακά σε λειτουργία, χωρίς κανενός είδους διακρίσεις που θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση της Κύπρου να πραγματοποιήσει κάποιου είδους πολιτική)
Στο πλαίσιο των παραπάνω, το Εurogroup, όπως ανέφερε στις 16 Μαρτίου, επαναλαμβάνει και τώρα ότι η χρηματοοικονομική βοήθεια στην Κύπρο, μέσω της παροχής ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρέχεται για τη διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Κύπρου και της ευρωζώνης. Το Εurogroup θα καλωσόριζε τη συνεισφορά του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος.
(Το τμήμα αυτό απευθύνεται στους πολίτες των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Σε αυτό, αναφέρεται ότι ο μοναδικός λόγος που προσφέρει βοήθεια στην Κύπρο είναι η πρόθεση του να διατηρήσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης και όχι η οποιαδήποτε επιδίωξη που αφορά την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και προώθηση της νέας μορφής της γερμανικής επικυριαρχίας στην ευρωζώνη. Το ΔΝΤ καλείται να διαδραματίσει ξανά τον γνωστό του ρόλο, υποδυόμενο τον ‘κακό της υπόθεσης’, ‘όπως έκανε με την εφαρμογή των παράλογων απαιτήσεων του, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup)
Μαζί με τις αποφάσεις που έλαβε η Κύπρος θα έχει αποτέλεσμα σε ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που θα επιτρέψει το χρέος της Κύπρου να διατηρηθεί σε βιώσιμα επίπεδα.
(Τυπικά είναι η τακτική της αντιμετώπισης του χρέους με την εφαρμογή λιτότητας. Ουσιαστικά είναι η δημιουργία της ύφεσης στην οικονομία της Κύπρου, η οποία θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις αντοχές του κράτους και της κοινωνίας)
Το Εurogroup αναμένει ότι το ΔΣ του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει την πρόταση για χρηματοδοτική βοήθεια έως την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών.
Παράρτημα
Ακολουθεί η παρουσίαση των κυπριακών αρχών για τις σχεδιαζόμενες πολιτικές που καλωσορίστηκαν και συμφωνήθηκαν από το Eurogroup.
1. H Λαϊκή θα τεθεί σε εκκαθάριση άμεσα με την πλήρη συνεισφορά των μετοχών, των κατόχων ομολόγων και των ανασφάλιστων καταθετών σύμφωνα με τις αποφάσεις των κυπριακών αρχών που χρησιμοποίησαν το νέο θεσμικό πλαίσιο.
(Το νόημα είναι προφανές. Η επιλογή, από τους καταθέτες, τράπεζας που χρεωκοπεί, τους καθιστά συμμέτοχους στις αναπλήρωση των απωλειών. Επομένως όλα τα κεφάλαια αναμένεται να αναζητήσουν ασφαλέστερο καταφύγιο στις τράπεζες του Βορρά)
2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα κλείσει με τον καιρό.
(Μια μοναδική μέθοδος καταστροφής τοξικών προϊόντων που δείχνει το μέγεθος και τη φύση του προβλήματος του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.)
3.Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου με τη σύμφωνη γνώμη των δυο ΔΣ των τραπεζών. Θα επιβαρυνθεί με 9 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί ακολούθως να προσαρμοστούν στις συνθήκες που θα δημιουργηθούν.
(Η τράπεζα Κύπρου αποφεύγει τη διάσπαση της και την απομάκρυνση των κακών περιουσιακών στοιχείων, αλλά βαρύνεται ιδιαίτερα. Το βάρος αυτό, όταν υπολογιστεί, θα το φέρουν οι καταθέσεις άνω των 100.000 €. Το κούρεμα τους αναμένεται να είναι της τάξης του 40-50% τουλάχιστον.)
4. Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου ανάλογα με τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται.
(Η γνωστή τακτική. Η πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων (και μόνο αυτή) θα οδηγεί στην παροχή της αναγκαίας ρευστότητας)
5. Η Τράπεζα. Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω μετατροπής καταθέσεων/ μετοχών με ανασφάλιστες καταθέσεις και πλήρη συνεισφορά μετόχων και ομολογιούχων.
(Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει από τους παραπάνω, χωρίς τη συμμετοχή σε αυτήν των κεφαλαίων της βοήθειας της ευρωζώνης (!). Σε αντάλλαγμα των μεγάλων απωλειών που θα καταγραφούν, θα προσφερθούν μετοχές της νέας τράπεζας.)
6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε ένας δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 9% να έχει εξασφαλιστεί έως το τέλος του προγράμματος.
7. Όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα εξασφαλιστούν πλήρως ανάλογα με τη νομοθεσία της ΕΕ.
8. Το πρόγραμμα (έως 10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου ή της Λαϊκής.
Επίλογος
Το Eurogroup είναι πεπεισμένο πως αυτή η λύση είναι η βέλτιστη για τη διασφάλιση της συνολικής βιωσιμότητας και σταθερότητας του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος και της ικανότητάς του να χρηματοδοτήσει την κυπριακή οικονομία.
(Το μέχρι πρότινος γνωστό κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα ανήκει στο παρελθόν. Η κυπριακή οικονομία εισέρχεται σε μια βαθιά ύφεση. Ο έλεγχος του κράτους περνά στην ευρωζώνη. Μεθοδεύεται ο τρόπος με τον οποίο, οι πιστωτές του θα αναλάβουν επίσης τη διαχείριση των ενεργειακών του πόρων, ένα γεγονός που ίσως απαιτήσει μια ‘μη δόκιμη’ λύση του Κυπριακού προβλήματος).
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.