Μαθήματα ἀξιοπρεπείας.

Νά παραδειγματιζόμεθα; Ἤ ὄχι; 
Νά ἀναζητοῦμε πρότυπα, ἤ ὄχι;
Νά ἀναρωτηθοῦμε γιά τό ποιοί εἴμαστε καί ποιοί πρέπει νά γίνουμε;

Μᾶλλον εἶναι ἀργά, γιὰ κάποιους ἀπὸ ἐμᾶς…
Ἐὰν βλέπαμε μίαν οὐρά, θὰ πασχίζαμε νὰ τὴν παρακάμψουμε καὶ νὰ σταθοῦμε πρῶτοι σὲ αὐτήν, ἀγνοῶντας καὶ ἀδιαφορῶντας γιὰ τὸ ἐὰν πίσω μας θὰ παρέμεναν αὐτοὶ ποὺ προηγοῦντο ἤ κάποιοι ἀνήμποροι… 
Σὲ κάθε περίπτωσι, ὁ φιλοτομαρισμός μας ἀποδεικνύεται γιὰ ἀκόμη μίαν φορὰ ὡς τὸ βασικότερον χαρακτηριστικό μας ποὺ πρέπει ὄχι ἁπλῶς νὰ ξεπεράσουμε, ἀλλὰ νὰ πετάξουμε στὰ ἀζήτητα…

Όπως στο περιστατικό που μας περιέγραψαν πως συνέβη σε ΑΤΜ της Λαϊκής , στη Λευκωσία όταν ήρθε η σειρά μιας ηλικιωμένης γυναίκας να τραβήξει χρήματα . Χωρίς ίχνος πονηρότητας , έδωσε το πορτοφόλι της
στον επόμενο λέγοντάς του «γιε μου , δεν έχω ξαναβγάλει έτσι χρήματα, αν μπορείς, βγάλε για μένα».
Μα εκείνος δεν βρήκε μέσα κάρτα – μονάχα 
το δευτεράκι της γιαγιάς και λίγα κέρματα .

Συσκέφθηκε τότε για λίγο με τους επόμενους στην ουρά , κι έβγαλαν όλοι από λίγα χρήματα με την κάρτα τους και τα έδωσαν στη γιαγιά.
Κι εκείνη αξιοπρεπέστατη μες στην πενία της, όταν κατάλαβε πως τα χρήματα που της έδωσαν δεν ήταν δικά της , πρώτα αρνήθηκε κι ύστερα ζήτησε να της γράψουν τα τηλέφωνά τους για να τους επιστρέψει τα χρήματα
όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες . 

(Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ , Τρίτη 26 Μαρτίου 2013)

σχόλιο στὸ ἐξῇς κείμενον:

Παγκόσμιο μάθημα αξιοπρέπειας

Όποιος έχει δεί την επέλαση εξάλλων πελατών την πρώτη μέρα των εκπτώσεων στο Harrods. Όποιος θυμάται τους αλαλάζοντες καταναλωτές που καλπάζουν αλληλοσυγκρουόμενοι όταν τα μεγάλα καταστήματα Ευρώπης και Αμερικής δίνουν προσφορές στους πρώτους εκατό. 

Όποιος έχει την εικόνα των οργισμένων με το κράτος Ελλήνων στην ουρά για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας που τα θυμήθηκαν την τελευταία ημέρα προθεσμίας. Όποιος είδε τα αντίσκηνα όπου διανυκτέρευσαν εκστασιασμένοι ρέκτες για να ξεχυθούν με το ξημέρωμα σαν αγέλη αγριμιών και να εξασφαλίσουν πρώτοι το νέο iPad. Όποιος έχει ακούσει την ποικιλία βρισιών σε στριμωξίδι διαγωνιζομένων για να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι του τελικού. Αυτός καταλαβαίνει καλύτερα τι έγινε χτές στην Κύπρο.

Η καρτερικότητα, η ηρεμία και ο πολιτισμός με τον οποίον άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους, συνταξιούχοι που είδαν την ασφάλειά τους να εξανεμίζεται, νέοι που είδαν το μέλλον τους να σκοτεινιάζει, πολίτες που είδαν τις ζωές τους να γίνονται συντρίμια περίμεναν τη σειρά τους, για να μπούν στον χώρο που συντελέστηκε το έγκλημα και να πάρουν λίγα ευρώ, ήταν στην κυριολεξία παγκόσμιο μάθημα αξιοπρέπειας.

Φαίνεται ότι στο DNA των Κυπρίων έχει εγγραφεί η αντίληψη των πραγματικών μεγεθών της ζωής. Και ακόμα και αν για ένα διάστημα ο καταναλωτισμός και το εύκολο χρήμα έκανε τον πρόσφυγα, σερ Πάμπο, όπως προσφυώς έγραψε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο χαρακτήρας της Κυπριακής κοινωνίας είναι πιο συμπαγής από ό,τι όλοι μας πιστεύαμε. Ίσως όταν έχεις αφήσει το πατρογονικό σου σπίτι στην Κερήνεια έχεις άλλο εξοπλισμό να αντιμετωπίσεις την φούσκα των ακινήτων. Πιθανόν όταν προέρχεσαι από τα κατεχόμενα έχεις άλλη αντίληψη για τα κεκτημένα. Ενδεχομένως όταν έχεις μάθει να ζείς δίπλα στα Φυλακισμένα Μνήματα δεν δίνεις τη σημασία που δίνουν οι υπόλοιποι στα φυλακισμένα χρήματα.

πηγή

Νά πῶ πώς ντρέπομαι; 
Λίγο θὰ εἶναι…

Φιλονόη. 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply