Καλὰ τὰ νέα γιὰ τὶς μέλισσες!!!

Καλὰ τὰ νέα γιὰ τὶς μέλισσες!!!Ἐπὶ τέλους!
Τὸ πῆραν ἀπόφασι!
Κι ὄχι μόνον τὸ πῆραν ἀπόφασι, ἀλλὰ πασχίζουν νὰ νομοθετήσουν ὑπὲρ τοῦ περιορισμοῦ χρήσεως συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, σὲ συγκεκριμένες καλλιέργειες, σὲ συγκεκριμένες χρονικὲς περιόδους, ποὺ ἀποδεδειγμένα βλάπτουν τὶς μέλισσες.
Καὶ μεταξύ μας..
Νομίζω πὼς δὲν εἶχαν σὰν στόχο τὶς μέλισσες ἀλλὰ ἐμᾶς.
Ὄχι γιὰ νὰ μᾶς προστατεύσουν, ἀλλὰ γιὰ νὰ μᾶς ἀφανίσουν.
Ἔλα ὅμως ποὺ τὴν πλήρωσαν οἱ μέλισσες… Αὐτὲς τὶς χρειάζονται γιὰ τὴν ἐπικονίασι.
Συνεπῶς;
Συνεπῶς γιὰ χάριν τῶν μελισσῶν θὰ ἀνεκτοῦν κι ἐμᾶς, ἔως τῆς στιγμῆς ποὺ θὰ βροῦν ἕναν νέο τρόπο νὰ μᾶς ἀφανίσουν δίχως νὰ ἐνοχλοῦν τὶς μέλισσες.

Φιλονόη.

Απαγόρευση σε τρία φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε σήμερα το πράσινο φως για να απαγορεύσει επί δύο χρόνια, από την 1η Ιουλίου, τη χρήση στην ΕΕ τριών φυτοφαρμάκων τα οποία είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες, ανακοίνωσε η γαλλική αντιπροσωπεία στην ΕΕ.

“Πλειοψηφία 15 κρατών της ΕΕ (μεταξύ τους η Γαλλία) στηρίζουν την Επιτροπή που θα απαγορεύσει 3 εντομοκτόνα #νεονικοτινοειδή”, ανακοίνωσε η γαλλική αντιπροσωπεία από το λογαριασμό της στο Twitter.

Η Γερμανία, η οποία απέσχε κατά την πρώτη ψηφοφορία στις 15 Μαρτίου, εντάχθηκε στο στρατόπεδο των οπαδών της απαγόρευσης παρά την τεράστια πίεση του γερμανικού ομίλου Bayer ο οποίος διαθέτει στην αγορά, μαζί με τον ελβετικό όμιλο Syngenta, τα φυτοφάρμακα που θα απαγορευθούν.

Αντίθετα η Ιταλία, η οποία είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης κατά την πρώτη ψηφοφορία το Μάρτιο, πέρασε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της, επειδή δεν της δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες πριν από την ανθοφορία, έγινε γνωστό από συμμετέχοντες. Το Βερολίνο και η Ρώμη διαθέτουν από 29 ψήφους.

Εκτός από την Ιταλία, επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ουγγαρία, ψήφισαν επίσης εναντίον της απαγόρευσης και τέσσερις απείχαν.

Η Επιτροπή υπολόγισε πως έχει συγκεντρώσει αρκετούς νέους υποστηρικτές στην ψηφοφορία αυτή ώστε να αποφασισθεί η απαγόρευση των τριών υπό κατηγορία νεονικοτινοειδών —κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειαμεθοξάμη— που είναι παρόντα σε φυτοφάρμακα τα οποία παράγονται από τους ομίλους Bayer (Γερμανία) και Syngenta (Ελβετία), ιδιαίτερα το Cruiser OSR.

Προτείνει να ανασταλεί η χρήση τους επί δύο χρόνια σε τέσσερις καλλιέργειες: αυτές του αραβοσίτου, της ελαιοκράμβης, του ηλιοτρόπιου και του βαμβακιού. Η απαγόρευση θα αφορά ορισμένες καλλιέργειες και ορισμένες περιόδους του χρόνου στη διάρκεια των οποίων δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.

Η Επιτροπή βασίσθηκε σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

πηγή

(Visited 40 times, 1 visits today)
One thought on “Καλὰ τὰ νέα γιὰ τὶς μέλισσες!!!

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Καλὰ τὰ νέα γιὰ τὶς μέλισσες!!! | Ἡ Φιλονόη καὶ οἱ φίλοι της

Leave a Reply