Τὸ σπουδαῖο στὴν ζωὴ εἶναι ἡ ἐπινόησις τοῦ σκοποῦ τῆς ἴδιας τῆς ζωῆς.

Τὸ σπουδαῖο στὴν ζωὴ εἶναι ἡ ἐπινόησις τοῦ σκοποῦ τῆς ἴδιας τῆς ζωῆς.Το να βλέπεις πα αστέγους στα σκαλιά πολυτελών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας έχει γίνει μια συνηθισμένη εικόνα που την έχουμε δει τόσες φορές που ο εγκέφαλος μας κοντεύει να αρχίσει να τη προσλαμβάνει σαν κάτι φυσιολογικό ….
Υπάρχουν αυτοί που καταριούνται τα χρήματα και τα θεωρούν μια αναγκαία ανηθικότητα, υπάρχουν και εκείνοι που τα θεοποιούν. Κατά τη γνώμη μου η χυδαιότητα του χρήματος δεν έγκειται στην ύπαρξη του αλλά στην έλλειψη του, στη σπανιότητα του και στην άνιση κατανομή του .
Η φτώχεια συσσωρεύει στερήσεις και ταπεινώσεις και επεκτείνει τη δυσφορία και τη ντροπή.
Η θρησκεία μας αλλά και οι βασικές πεποιθήσεις που έχουμε σαν λαός πλέκουν το εγκώμιο της φτώχειας λες και η φτώχεια αποτελεί μια ύψιστη αρετή. Το βασικό πρόβλημα με τα χρήματα είναι οι πεποιθήσεις στέρησης με τις οποίες μεγαλώσαμε που κάνουν τα χρήματα να μας καταδιώκουν με την απουσία τους και να μας βαραίνουν με την παρουσία τους χωρίς να μπορούμε να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση μαζί τους..
Μεγαλώσαμε οι περισσότεροι με το ” φτωχός αλλά τίμιος” αλλά κανείς δεν σκέφτονται τα χρήματα περισσότερο απ΄εκείνους που δεν τα έχουν παρόλο που τα θεωρούν βρώμικα ….
Νομίζω ότι είναι το ίδιο παρανοϊκό να περιφρονούμε τα χρήματα όσο και να τα λατρεύουμε . Τα χρήματα είναι αθώα, είναι μαι μορφή ενέργειας. Υπάρχει όμως μια λεπτή και αδιόρατη γραμμή που χωρίζει το χρήμα ως μέσο και το χρήμα ως σκοπό .
Είναι ίσως σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε και να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τα χρήματα, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που υπάρχει μια σύγχυση σε σχέση με αυτά . . Από τη μια τα καταριόμαστε και από την άλλη σκοτώνουμε τον εαυτό μας επειδή δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά.
Πιστεύω ότι η κρίση που περνάμε είναι κρίση αξιών η οποία αντανακλάται στα οικονομικά.
Ίσως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις ιεραρχίες μας απέναντι στους ” παράδες” και να μπορούμε να αντιτάξουμε και άλλα πλούτη, πολιτισμικά, αισθητικά, πνευματικά. Να αναζητήσουμε την πολυτέλεια στην ένωση μας με τη φύση, στη σιωπή στο διαλογισμό, στην απόλαυση των μεγάλως έργων του πνεύματος.
Γιατί το πιο σπουδαίο στη ζωή είναι η επινόηση του σκοπού της ίδιας της ζωής …

Γιώτα Σούσουλα

(Visited 22 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Τὸ σπουδαῖο στὴν ζωὴ εἶναι ἡ ἐπινόησις τοῦ σκοποῦ τῆς ἴδιας τῆς ζωῆς.

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Τὸ σπουδαῖο στὴν ζωὴ εἶναι ἡ ἐπινόησις τοῦ σκοποῦ τῆς ἴδιας τῆς ζωῆς. | Ἡ Φιλονόη καὶ οἱ φίλοι της

  2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Τὸ σπουδαῖο στὴν ζωὴ εἶναι ἡ ἐπινόησις τοῦ σκοποῦ τῆς ἴδιας τῆς ζωῆς. | Φιλονόη καὶ φίλοι......

Leave a Reply