Τὸ θυμάρι.

Τὸ θυμάρι.Ἡ μυρωδιά του καὶ μόνον σὲ μεταφέρει σὲ βουνά, σὲ χαράδρες, ἤ ἀκόμη καὶ πίσω, βαθειὰ στὴν ἱστορία, ὅπου κάποτε οἱ ἄνθρωποι ἀγωνίζονταν γιὰ λίγες σταγόνες ἐλευθερίας, μὲ προσκέφαλο τὰ θυμάρια καὶ σκέπασμα τὰ ἄστρα… Ἤ καὶ πιὸ πίσω… 
Στὰ χρόνια τῶν Ἡρώων καὶ τοῦ Ὁμήρου…

Τὸ θυμάρι εἶναι δεμένο ἄῤῥηκτα μὲ τὴν Πατρίδα μας… Μνῆμες καὶ θύμησες ξυπνοῦν στὴν μυρωδιά του…
Ὅμως σήμερα θέλω νὰ κυττάξουμε λίγο τὴν λέξι ὥς λέξι, καὶ ἴσως ἀκροθιγῶς τὴν ἐτυμολογία του.
Τί ἀκριβῶς μᾶς λέει τό θυμάρι; 
Ἐμέναν μοῦ θυμίζει τὸν θυμό, τὴν θύμησι καὶ τὸ συναίσθημα. 
Ὅμως τὸ θυμάρι κανονικὰ λέγεται θύμος κι ὄχι θυμάρι.
Μερικὲς λέξεις ποὺ ἔχουν σχέσι μὲ τὸν θύμο ἤ μὲ τὸ θυμάρι εἶναι οἱ ἐξῇς:
Θυμαρῶ σημαίνει εὑρίσκω εὐχαρίστησιν εἴς τι…
Θυμήρης σημαίνει πλήρης χαρᾶς. 
Θυμίζω σημαίνει ἔχω γεύσιν θύμου, κάμνω νὰ ἐνθυμηθῇ τις, ὑπενθυμίζω.
Θυμοειδὴς εἶναι ὁ εὔτολμος, ὁ θαῤῥαλέος, ὁ ὁρμητικὸς καθῶς καὶ ὁ ὀξύθυμος.
Θυμοραϊστὴς εἶναι ὁ τὴν ζωὴν καταστρέφων.
Καὶ θυμὸς εἶναι τὸ στοιχεῖον τῆς ζωῆς, τῆςαἰσθήσεως ἤ τῆς σκέψεως, ἡ ψυχή, ἡ πνοή, ἡ ζωή.
Τί σχέσι λοιπόν νά ἔχῃ ὁ θυμός-θυμάρι μέ ὅλες αὐτές τίς λέξεις;
Καί γιατί ὅλες αὐτές οἱ λέξεις ἔχουν νά κάνουν μέ τήν ὁρμή, τήν ὀργή ἀλλά καί τήν ἀνάμνησι;

Φιλονόη

 

Θυμάρι – Θύμος ο κοινός – Thymus Vulgaris

Περιγραφή: Θάμνος ποώδης πολυετής με φύλλα σχεδόν άμισχα, πράσινα, λογχοειδή με τα άκρα κουλουριασμένα προς τα κάτω. Άνθη ακραία σε χρώμα μπλε ανοικτό με ραβδωτό κάλυκα. Φυτρώνει σε άγονους τόπου σε όλη την Ελλάδα και ανθίζει Ιούνιο με Ιούλιο. Είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι. Η χρήση του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι  Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν βαλσαμωτικό και αρωματικό. Οι αρχαίοι Έλληνες σαν απολυμαντικό για διάφορες ασθένειες. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι, για να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα. Στη φαρμακευτική είναι γνωστό ως το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες.

Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.

Εσωτερική: συνιστάται σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, στην ανακούφιση από το βήχα, από το συνάχι και τη γρίπη, στην τόνωση του νευρικού συστήματος και ως καταπραϋντικό. Επίσης, στις περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης και στο άγχος. Χαρίζει πνευματική διαύγεια και τονώνει τα νεύρα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ως αρωματικό στις ελιές.

Τρόπος παρασκευής ροφήματος: βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα μπρίκι νερό και, μόλις αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε δέκα λεπτά επιπλέον. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.

Εξωτερική: χρησιμοποιείται στο λουτρό για ρευματικές παθήσεις και για ξεκούραση. Βράζουμε 100γρ. θυμάρι σε ένα λίτρο νερό, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο νερό της μπανιέρας.
Βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, εξαιρετικό για τον καθαρισμό των δοντιών (οι Κρητικοί τρίβουν τα ούλα τους με θυμάρι για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας). Στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλές αντιμετωπίζονται με γαργάρες με αφέψημα (χωρίς μέλι).

Αιθέριο έλαιο: λίγες σταγόνες σε λίγο ελαιόλαδο βοηθά στα τσιμπήματα από έντομα.

Κτηνιατρική: για το πλύσιμο πληγών του δέρματος και του στόματος, για την καταπολέμηση των εντερικών σκουληκιών.

Συνταγή για κολώνια: 10γρ. λουλούδια θυμαριού σε 250γρ. λευκό οινόπνευμα, κλείνουμε το μπουκάλι με φελλό και το αφήνουμε 2-3 εβδομάδες στον καλοκαιρινό ήλιο. Στη συνέχεια σουρώνουμε.

Συνταγή για μαρινάτα φαγητά: μουσκεύουμε σε μισό λίτρο άσπρο κρασί 1 ματσάκι θυμάρι, 1 ματσάκι θρούμπη, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης και μερικά μοσχοκάρφια.

Προσοχή: όσο εντυπωσιακές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του θυμαριού, άλλο τόσο προσεκτικός πρέπει να είναι κανείς με τη συχνότητα της χρήσης του. Η συνεχής εσωτερική χρήση μπορεί να προκαλέσει υπερλειτουργία του θυροειδούς, καθώς και δηλητηρίαση, τα συμπτώματα της οποίας είναι έμετος, ζαλάδες, διάρροια και καρδιακή κατάπτωση.

πηγή

 

(Visited 181 times, 1 visits today)
One thought on “Τὸ θυμάρι.

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Τὸ θυμάρι. | Φιλονόη καὶ φίλοι......

Leave a Reply