Σεισμό 9 ρίχτερ προβλέπουν οἱ Γάλλοι στήν Ἑλλάδα!

Σεισμό 9 ῥίχτερ προβλέπουν οἱ Γάλλοι στήν Ἑλλάδα1

Αὐτό μᾶς ἔλειπε. Ὅ,τι ἄφησαν ὄρθιο οἱ πολιτικοί ἀπατεῶνες πού εὑρίσκονται, διά ζώσης, στήν «ἐξουσία», θά τό ἀποτελειώσῃ ὁ Ἐγκέλαδος; Μά ἔτσι γίνεται πάντα. Ἑνος κακοῦ μύρια ἕπονται. 

Ἄν δέν κάνω λᾶθος εὑρισκόμαστε στήν ἕκτη θέσι, παγκοσμίως, ἀπό ἀπόψεως σεισμικότητος. Ὁ τελευταῖος πιό φονικός σεισμός ἔγινε στήν Κρήτη, τό Φεβρουάριο τοῦ 1810, εἶχε ἔντασι 7,8 ῥίχτερ  καί  2.500 θύματα!!!

Θά δείξῃ…..Ἄς εἴμαστε αἰσιόδοξοι. Τήν δουλειά τους κάνουν καί οἱ σεισμολόγοι.

Μινώταυρος

Στις σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, που μελλοντικά δεν αποκλείεται να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανήκει η Ελλάδα, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde»!

Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe: Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη» φιλοξενούνται οι πρώτοι χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης, όπως αυτοί δημιουργήθηκαν από πενήντα επιστήμονες, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι σεισμολόγοι και μηχανικοί. Σύμφωνα με όσα τονίζει στο δημοσίευμα ο Pierre Le Hir, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία είναι οι χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19.000 άνθρωποι. [Ο χάρτης που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα, στον οποίο σημειώνονται με βαθύ κόκκινο η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία]

Σεισμό 9 ῥίχτερ προβλέπουν οἱ Γάλλοι στήν Ἑλλάδα2

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe), πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, ο διακεκριμένος σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην «Espresso» πως δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».

Η σεισμικότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι γνωστή, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών. Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών. Ενα από τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη είναι η χαρτογράφηση του επιπέδου των δονήσεων που θα μπορούσαν να αντέξουν τα κτίρια με μια πιθανότητα 10% στα επόμενα πενήντα χρόνια ή μια πιθανότητα 5% στους επόμενους πέντε αιώνες. Τελικός στόχος αυτής της μελέτης να καταρτιστούν με μεγάλη ακρίβεια οι ευρωπαϊκοί κανόνες αντισεισμικότητας των κτιρίων για τους μελλοντικούς σεισμούς στην Ευρώπη.

πηγή

(Visited 190 times, 1 visits today)
0 thoughts on “Σεισμό 9 ρίχτερ προβλέπουν οἱ Γάλλοι στήν Ἑλλάδα!

  1. Η φωτογραφία που έχετε είναι από τον σεισμό της Καλαμάτας στις 13-9-1986, ημέρα Σάββατο, ώρα 20.20′ . Είναι στην οδό Ευριπίδου απέναντι από το κολυμβητήριο. Αυτή η πολυκατοικία δεν έπεσε στις 13/9 αλλά στις 15/9 το μεσημέρι κατα τις 2 η ώρα, από τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, ο οποίος αποτέλειωσε ό,τι δεν είχε καταφέρει ο Σαββατιάτικος. Δύο ώρες πριν ένας θείος μου (τοπογράφος) που είχε έρθει να μας δεί όταν άκουσε για τον σεισμό είχε πεί…αν γίνει κι άλλος μεγάλος θα πέσει (όπως κι έγινε μετά από 2 ώρες) και είχε πάει εκεί και είπε στους ενοίκους καλά θα κάνουν να μην είναι κανείς μέσα γιατί…έψαχναν οι ένοικοι πράγματα στα διαμερίσματά τους που χρειάζονταν άμεσα. Ευτυχώς τον άκουσαν! 6 όροφοι έγινα μέσα λίγα δευτερόλεπτα μπάζα! Κυριολεκτικά! έχω πολλές φωτογραφίες από εκείνες τις μέρες αλλά έχω και ένα βίντεο που γυρίσαμε με έναν φίλο που δούλευε στην ΔΕΗ. Κάποτε δοκιμάσαμε να το προβάλουμε σε κάποιον σταθμό αλλά η απάντηση ήταν …γιόκ! Ο κόσμος στην Ελλάδα ποτέ δεν είδε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής αυτής της Καλαμάτας.
    Μόλις είδα την φωτογραφία με πήγατε 27 χρόνια πίσω, όμως για μένα σαν χθές…

Leave a Reply