Γιατί οἱ Νορβηγοί κι ὄχι ἐμεῖς;

Γιατί οἱ Νορβηγοί κι ὄχι ἐμεῖς;
Μέχρι την δεκαετία του -70 οι νορβηγοί ήταν προηγμένοι ψαράδες της βόρειας θάλασσας και μια από τις σχετικά φτωχές χώρες του Βορρά. Στα τέλη του -60 ανακλύφτηκαν κοιτάσματα πετρελαίου στη θάλασσα και στη συνέχεια αρχίζει μια νέα σελίδα για τη χώρα. Το σημαντικότερον όλων και το αξιοθαύμαστον είναι πώς η καθυστερημένη τεχνολογικά χώρα δεν ανέθεσε την άντληση του πετρελαίου της στους κολοσσούς, αλλά ανέπτυξε δική της τεχνολογία και τεχνογνωσία, ώστε σήμερα να παίζει στη διεθνή σκακιέρα. Το νορβηγικό πετρέλαιο ανήκει στο νορβηγικό κράτος, τουτέστιν στο νορβηγικό λαό και όντως ανήκει στο λαό. Σήμερα η Νορβηγία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, 83.000 δολ με τις ΗΠΑ 47.000. Όμως η σωφροσύνη των Νορβηγών δεν σταματά εκεί. ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ. Δια νόμου, μόνο 4% του προϋπολογισμού μπορεί να καλυφθεί από το πετρελαϊκό χρήμα. Παρά ταύτα, επειδή και αυτό είναι μεγάλο ποσό για τα πέντε εκ. κατοίκους, παρατηρείται πληθωρισμός, πράγμα που ωθεί την κυβέρνηση σε λιτότητα, ενώ ο πλούτος αποθηκεύεται για το μέλλον σε ειδικό ταμείο.

Το ερώτημα τώρα είναι γιατί οι νορβηγοί τα κατάφεραν και γιατί οι ρωμιοί δεν τα καταφέρνουν. Ήδη σήμερα τα πετρέλαια της ελληνικής θάλασσας ετοιμάζονται να διατεθούν βορρά των διεθνών κολοσσών, δεν υπάρχει καμιά σκέψη για εκμετάλλευση από το ελληνικό κράτος.

Ελάχιστα μεταξύ πολλών μπορώ ν’ αναφέρω που έχουν συμβάλλει στη νορβηγική επιτυχία: προηγμένη εθνική και κοινωνική συνείδηση συνεδεμένη με τον μύθο του μεγάλου δέντρου Ιγκντρασίλ, που με την στάχτη του αναζωογονεί το έθνος τους. Από το Ιγκντασίλ πηγάζει η ειλικρίνεια, η ικανότητα και η εντιμότητα που πρέπει να έχει ο νορβηγός και αυτό τονίζεται και διδάσκεται εξ απαλών ονύχων. Για να καταλάβουμε αναφέρω ένα παράδειγμα: Νορβηγίδα παντρεμένη με ρωμιό και διαμένουσα στην Ελλάδα, τεκνοποίησε στην Αθήνα και η ασφάλεια του συζύγου κάλυψε τα έξοδα τοκετού. Μετά ημέρες πήγε στη νορβηγική πρεσβεία, δήλωσε το παιδί της να γίνει νορβηγός. Αργότερα έλαβε επιστολή από το ασφαλιστικό ταμείο του λαού της Νορβηγίας (ένα ταμείο υπάρχει για όλους), όπου την ευχαριστούσαν που προσέφερε στη Νορβηγία έναν πολίτη και είχε δικαίωμα να εισπράξει ένα σεβαστό ποσό τοκετού. Εκείνη ευχαρίστησε το ταμείο και τη χώρα της και δεν δέχτηκε την προσφρορά, λέγοντας ότι τα έξοδα έχουν ήδη καλυφθεί από την ασφάλεια του συζύγου, ενώ θα μπορούσε να τα “τσεπώσει”.

Συνεπώς το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό, αλλά αξιακό και δεν πρόκειται ποτέ να ανορθωθεί, αν δεν στραφεί στην εθνική συνείδηση και στις αξίες που πρέπει αυτή η συνείδηση να περιέχει. Μετά έρχεται η οικονομία και οι περιορισμοί της ΕΕ, η οποία ένωση καταπνίγει τους απρόσεκτους αδυνάτους.

Τρύφων Ὀλύμπιος

φωτογραφία

(Visited 11 times, 1 visits today)
Leave a Reply