Ἄχρηστες οἱ ἀντιβιώσεις γιά τίς νέες ἀσθένειες;

Κυττᾶξτε, ἕνα θὰ πρέπῃ νὰ θυμόμαστε.
Ἐὰν θέλουν νὰ μᾶς ἐξολοθρεύσουν, ποὺ τὸ θέλουν, δὲν ὑπάρχει περίπτωσις νὰ ἔχουν δημιουργήσῃ κάτι ποὺ νὰ θεραπεύεται.
Οἱ ἀντιβιώσεις λοιπὸν εἶναι τοὐλάχιστον ἄχρηστες, γιὰ νὰ μὴ πῶ κάτι περισσότερο… Ἴσως κι ἐπικίνδυνες…
Τὸ ἄλλο ποὺ πρέπει νὰ κατανοήσουμε εἶναι πὼς μία ἀντιβίωσις δὲν φθάνει στὸν ἀσθενὴ μόνη της. Συνήθως, ὄχι πάντα, ἀλλὰ συνήθως, χρειάζεται συμβουλὴ ἤ καὶ συνταγὴ ἰατροῦ. Πῶς λοιπόν νά μήν ἐξαρτηθοῦμε ἀπό αὐτές, τήν στιγμή πού γιά νά «πείσῃς» ἰατρό πώς μπορεῖς καί δίχως της, εἶναι σάν νά τά βάζῃς μέ τόν …Κέρβερο;
Τέλος, τὸ νὰ ἰσχυροποιοῦνται οἱ ἰοί, οἱ λοιμώξεις καὶ τὰ βακτήρια, δὲν εἶναι κάτι ἄσχετον μὲ τὶς ἀντιβιώσεις καὶ τὰ πειράματα ποὺ κάνουν. Μᾶς ἔχουν «ἐλέγξῃ»  χρόνια τώρα γιὰ τὶς ἀνοχὲς καὶ τὶς ἀντοχές μας.
Τὰ ἀντίδοτα ὑπάρχουν ἀλλὰ εἶναι τόσο ἀκριβά, ποὺ ἀφοροῦν μόνον σὲ ἐλαχίστους…
Ἄρα;

Ἄρα ἀγαπητοί μου μόνον μὲ τὸ νὰ ἀπομακρυνθοῦμε ἀπὸ τὴν παραδοσιακὴ βιομηχανοποιημένη ἰατρικὴ τῶν πολυεθνικῶν φαρμακευτικῶν ἔχουμε πιθανότητες…

Φιλονόη

Κίνδυνος από τις λοιμώξεις στην Ελλάδα -Δεν δρουν πλέον τα αντιβιοτικά λόγω κατάχρησης

«Κανένα Φάρμακο χωρίς Ιατρική Συνταγή» ζητεί εκ νέου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που δείχνουν ότι πανευρωπαϊκά η Ελλάδα είναι στα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας λόγω κατάχρησης αντιβιοτικών.

Για άλλη μία φορά τη χώρα μας στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αντιβιοτικών: αν και η Ελλάδα υποχώρησε στη δεύτερη θέση της Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα -μας προσπέρασε η γειτονική Ιταλία- ένας στους δύο πολίτες από κάθε νοικοκυριό, κάθε χρόνο, χρησιμοποιεί αντιβιοτικά, ενώ στο 54,7% των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία χορηγούνται αντιβιοτικά όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 37%.

«Έπρεπε να αποδειχθεί πανευρωπαϊκά ότι η Ελλάδα είναι στα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας λόγω κατάχρησης αντιβιοτικών, για να καταλάβουν αυτοί που χρόνια Δεν καταλάβαιναν το βασικό διαχρονικό αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: δηλαδή να εφαρμοστεί ο Νόμος «Κανένα Φάρμακο χωρίς Ιατρική Συνταγή».

Η ανακοίνωση της Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για να «αφυπνίσει» όλους όσους σιωπούν στην καταστρατήγηση του Νόμου που ξεκάθαρα υποχρεώνει το φαρμακοποιό να δώσει αντιβιοτικό ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή», τονίζει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του.

«Όπως φάνηκε από πρόσφατη έρευνα, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η κατανάλωση των αντιβιοτικών, σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την αλόγιστη χρήση τους. Η διάσωση των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας, επεσήμαναν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα αντιβιοτικά συνεχώς μειώνονται ενώ τα μικρόβια αναπτύσσουν μηχανισμούς αντοχής και αυτό αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Ο προβληματισμός των ειδικών εστιάζεται στην αύξηση της χωρίς ιατρική συνταγή λήψης αντιβιοτικών (από 10% το 2007 σε 15,6% το 2013).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί ότι όσοι, εδώ και πολλά χρόνια δεν κάνουν αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, είναι συνένοχοι. Και όσοι καθυστερούν να νομοθετήσουν και να τιμωρήσουν τους παραβάτες, «εγκληματούν» απέναντι στην Υγεία και απέναντι στον Άρρωστο.
«Η προσπάθεια αυτοίασης των ασθενών οφείλεται αφενός στην οικονομική δυσχέρεια που έχει ο ασθενής και προσπαθεί να παρακάμψει το γιατρό δίκην οικονομίας, αφετέρου στη σιωπηλή αποδοχή από τους υπευθύνους της παρανομίας να χορηγούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Η εσφαλμένη αυτοαξιολόγηση του καταναλωτή ασθενή να πάρει ένα αντιβιοτικό κάθε φορά που έχει μια καταρροή, πυρετό, ακόμη και μια αυτοπεριοριζόμενη ίωση σε συνδυασμό με τη βραχύχρονη κατ εκτίμησην διακοπή της αντιβίωσης μετά 2-3 μέρες, είναι το καλύτερο υπόβαθρο δημιουργίας της μικροβιακής αντοχής, διότι ο οργανισμός συνηθίζει το αντιβιοτικό, υποθεραπεύεται και όταν πρέπει να θεραπευτεί από την πραγματική μικροβιακή λοίμωξη, είναι ανθεκτικός στο αντιβιοτικό» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης».

Υ.Γ. Πάντως μᾶς προειδοποιοῦν. Δὲν ἔχουμε παράπονο.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply