Σήμερα ἔμαθα ὅτι εἶμαι ὑποψήφιος Δήμαρχος Χίου…

Σήμερα έμαθα ότι είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Χίου!Ωραίο πρωινό συννεφιασμένο δίχως κρύο, ό,τι που είχα κόψει κάμποση ξινίθρα και είχα κάνει χώρο για τα μαρουλάκια, να τα μεταφυτέψω με το μανταφούνι στη γη, έτσι, γονατιστό στην υγρασία της με βρήκε το τηλεφώνημα.
Ήταν ένας άνθρωπος που εκτιμώ πολύ για το ήθος του, τις γνώσεις του, την ποιότητα της δουλειάς του στο νησί, αρχιτέκτονας, μικρότερος κάνα δυο χρόνια από μένα, με πήρανε, είπε, τηλέφωνο από την MRB και με ρώτησαν ποιον θα ψήφιζα στις δημοτικές εκλογές κι ανάμεσα στα ονόματα που μου θέσανε ήταν και το δικό σου!
Έμεινα γονατιστός με το στόμα ανοιχτό, δεν είμαστε καλά, άρθρωσα όταν συνειδητοποίησα τι ακούω.

Ρώτησα ποιος παρήγγειλε την έρευνα αλλά δεν ήξερε βεβαίως ο άνθρωπος, ρώτησα ποια άλλα ονόματα περιείχε η έρευνα και μου είπε τους “συνυποψηφίους μου” (!)
Ήταν ο νυν Δήμαρχος, κομματικός του Πασοκ, ο πρώην Δήμαρχος, κομματικός της ΝΔ, ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ, ένας πολιτευτής της ΝΔ που είχε ξαναθέσει υποψηφιότητα στον πρώην Δήμο Μαστιχοχωρίων, ένας συνταξιούχος καθηγητής κι αυτός από τη ΝΔ, διατελέσας και διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χίου, ένας πρώην Υπουργός του Πασόκ μετακομίσας προσφάτως στον Σύριζα και εγώ…
Εγώ πάντως χάρηκα, μου είπε ο άνθρωπος που με πληροφόρησε για όλο αυτό το ζήτημα, και βέβαια εσένα ψήφισα σε όλα τα ερωτήματα και τους συνδυασμούς, δεν είμαστε καλά ξαναείπα εγώ και κλείσαμε το τηλέφωνο, τα είχα χαμένα πλήρως.
Κατόπιν τηλεφώνησα σε κάποιους γνωστούς μου που έχουν θέση αιρετή στην Νομαρχιακή του Σύριζα, μπας και ξέρουν κάτι παραπάνω αλλά το μόνο που πληροφορήθηκα είναι ότι είχαν ακουστά πως η ΝΔ ετοιμάζει δημοσκόπηση για να κανονίσει την πορεία της, τίποτε άλλο δεν ήξεραν να μου πουν κι αυτοί.
Κι ώσπου να βάλω τα μαρούλια και να ανέβω στο σπίτι, να γράψω αυτό το κείμενο και να δηλώσω την άγνοιά μου για το θέμα καθώς και τον θυμό μου που αυτό το γελοίο πολιτικάντικο παρελθόν που μας κυβερνά ακόμα, εμπλέκει ανθρώπους στις μεθοδεύσεις του δίχως να γνωρίζουν ούτε καν να έχουν ποτέ ερωτηθεί, ούτε βεβαίως ποτέ δηλώσει ενδιαφέρον για όλα αυτά, ώσπου να προλάβω να πάρω τηλέφωνο τη μάνα μου, να την ενημερώσω, μην τύχει και το μάθει από άλλους και στεναχωρεθεί, χτυπά ξανά το τηλέφωνο και είναι μια κοπέλα γνωστή κι αυτή, και μου λέει πολύ σοβαρά, ρε συ Γιάννη, θα βάλεις για Δήμαρχος; Και μου σκάει κι αυτή κατόπιν την ίδιαν αφήγηση για την εταιρία δημοσκοπήσεων που την πήρε τηλέφωνο και για το δείγμα, το οποίο της είπαν ότι θα είναι 5-10.000 άνθρωποι στο νησί!!
Στα καλά καθούμενα δηλαδή θα βγει η φήμη, έχει ήδη βγει δηλαδή και πλανάται από στόμα σε στόμα αυτές τις ώρες, ότι είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Χίου. Δεν είμαστε καθόλου καλά, μόνο αυτό κατέληξα να λέω από το πρωί ίσαμε τώρα ακόμη, δίχως να μπορώ να αρθρώσω, ούτε να σκεφτώ, ούτε να κάνω κάτι άλλο εκτός από τούτο το κείμενο.

Και ποιος ξέρει τι άλλο θα βγει, δημοσιευμένο επίσημα ή έρπον ως φήμη, μετά την ολοκλήρωση της περιβόητης αυτής έρευνας…

Και για να το κλείσω το θέμα εδώ, έχω να πω μόνο το εξής:

Προσωπικά δεν εκδήλωσα ποτέ μέχρι σήμερα, στο απώτερο ή πρόσφατο παρελθόν, σε κανέναν άνθρωπο επιθυμία να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Χίου. Όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και με εμπλέκουν με το θέμα των δημοτικών εκλογών ως υποψήφιο δήμαρχο, είναι δείγματα της αθλιότητας του πολιτικάντικου συστήματος και των εκπροσώπων του, τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας. Νιώθουν προφανώς ότι τους καταπίνει ο χρόνος και η Ιστορία, νιώθουν ότι επέρχεται ραγδαία η πολιτική τους αποσύνθεση και αναζητούν σπασμωδικά διεξόδους.

Γιάννης Μακριδάκης

Καὶ ἡ συνέχεια…

Σχόλιο επί σχολίων στο φβ για το ζήτημα της “υποψηφιότητας”

Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ για όλα αυτά που γράφετε.Και βέβαια με ενδιαφέρει η πολιτική μιας και ειμαι ον πολιτικό και συνεχώς πολιτικά κείμενα γράφω, και βέβαια με ενδιαφέρει η συμμετοχή και η αλλαγή του τοπίου, εξάλλου καθημερινά αυτό προσπαθώ να κάνω με την στάση ζωής μου αλλά και με τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχω, και βέβαια με ενδιαφέρει η Χίος και την έχω μελετήσει, περπατήσει, γνωρίσει και αγαπήσει από την κορφή του Πελινναίου μέχρι τα βάθη των σπηλαίων της, και βέβαια έχω άποψη για την πορεία της ως τόπο και ως κοινωνία. Άλλα από αυτά μέχρι το να με βάζει η ΝΔ (έτσι ακούγεται,ότι είναι της ΝΔ) σε έρευνα για υποψήφιο Δήμαρχο δίχως να έχω εκδηλώσει ενδιαφέρον, δίχως να έχω ερωτηθεί και δίχως καν να έχω ενημερωθεί,αλλά και δίχως ίσως ποτέ να ενημέρωνε κάποιος, υπάρχει ζήτημα τεράστιο και σε αυτό εφιστώ την προσοχή όλων μας, διότι δείχνει πολύ ξεκάθαρα τι κάνει το σύστημα για σένα χωρίς εσένα. Αν δεν βρισκόταν οι δυο τρεις “άνθρωποι-στατιστικά δείγματα”, που σκέφτηκαν να με πάρουν τηλέφωνο να με ενημερώσουν, θα πλανιόταν στην κοινή γνώμη ότι είμαι υποψήφιος Δήμαρχος κι εγώ θα έσπερνα κουκιά ακόμα δίχως να ‘χω ιδέα. Αυτά είναι πρακτικές απαράδεκτες, απαράδεκτων κομματαρχών του παλαιού καιρού. Το τοπίο το αλλάζουμε, η επανάσταση είναι εν εξελίξει, όλοι αυτοί θα γίνουν λίπασμα στη ρίζα του νέου που φουντώνει

Γιάννης Μακριδάκης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply