Ποινικὸς Κώδιξ, Ἄρθρον 232…

Σήμερα ένας φίλος, που κάποτε ήμασταν μαζί αγωνιστικά, αλλά οι καρδιές μας ψυχράθηκαν συστημικά στο πέταγμα ενός αετού….. ανέφερε τον κώδικα 232, αν το θυμάμαι καλά.
Βάσει αυτού οφείλει κάποιος που θα αντιληφθεί πως διατελείται κάποιο κακούργημα να το καταγγείλει στις αρχές, ειδάλλως αν τύχει και αποδειχθεί πως γνώριζε και δεν το έπραξε, τότε διώκεται ποινικά.

Ας το λάβουν ΥΠ΄ ΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΛΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ τούτης της χώρας, πως το αυτό ισχύει και για τις αφεντιές τους.
Τουλάχιστον είχαμε αρκετοί πατριώτες το ψυχικό ανάστημα (και όχι το τακουνάτο του Θεοχάρη….. θυμήθηκα τον Σαρκοζί τώρα χαχαχαχαχα) και τα δηλώσαμε όλα αυτά με την Ιερή δήλωση που καταθέσαμε στις αρμόδιες αρχές και κάποιοι άλλοι όπως γνωρίζω με κάτι εξ ίσου αντίστοιχο, έχοντας την συνείδησή μας ήσυχη……….

Ποινικός Κώδικας – Άρθρο 232

Παρασιώπηση εγκλημάτων
1.   Όποιος   ενώ  έμαθε  με  τρόπο  αξιόπιστο  ότι  μελετάται κακούργημα  ή ότι άρχισε ήδη η εκτέλεσή του, και σε χρόνο τέτοιον ώστε να μπορεί ακόμη να προληφθεί η τέλεση ή το αποτέλεσμά  του  παραλείπει να  το  αναγγείλει  εγκαίρως  στην  αρχή  τιμωρείται, αν το κακούργημα τελέστηκε  ή  έγινε  απόπειρά  του,  με  φυλάκιση  μέχρι  τριών  ετών, ανεξάρτητα αν ο δράστης τιμωρηθεί.
2.  Η παράλειψη αυτή μένει ατιμώρητη αν η αναγγελία στην  αρχή θα αφορούσε πρόσωπο οικείο εκείνου που την παρέλειψε.

Ποινικός Κώδικας – Άρθρο 232Α

 1. Όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως, με την οποία υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρηση της εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση του, ή σε διάταξη εισαγγελέα σχετική με την προσωρινή ρύθμιση της νομής μεταξύ ιδιώτη και Δημοσίου ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ., τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
2. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζεται όταν η πράξη συνίσταται στην αποκατάσταση της έγγαμης συμβίωσης ή εξαρτάται από την ύπαρξη στο πρόσωπο του αρνούμενου να συμμορφωθεί ιδιαίτερων προϋποθέσεων για να ασκήσει τις τεχνικές, καλλιτεχνικές ή επιστημονικές ικανότητές του και η άρνησή του δεν οφείλεται σε δυστροπία του.

232 καὶ 232Α

Είπαμε οι άνθρωποι κρίνονται από την βαρύτητα των πράξεών τους και όχι των επιφανειακών λόγων τους.
Επ΄ ευκαιρία, επειδή διάβαζα μίαν ανάρτηση μιαν ημέρα, ότι παρ’ όλο ότι μπορεί σε έναν υποτιθέμενο αντιμνημονιακό κομματικό χώρο να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, μέχρι ίσως και αποδείξεις, για την ύπαρξη πολιτικών προσώπων από πίσω (θα προσέθετα κυρίως όχι μόνον …) δεν πειράζει έγραφε, ας τον υποστηρίξουμε επειδή μας αγγίζουν και μας κάνουν τα προτάγματά του;;;
ΘΑααα ήθελα να ήξερα τι είχε πιει εκείνη την ώρα ή αν νόμιζε πως αυτό είναι απόδειξη εξυπνάδας και πολιτικής οξυδέρκειας, αλλά προτιμώ καλλίτερα να το κλείσω το θέμα εκλαμβάνοντας το ως φωνή απελπισίας ……

Νάγια

φωτογραφία

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Ποινικὸς Κώδιξ, Ἄρθρον 232…

Leave a Reply