Γεώργιος Μεταξᾶς. Ἐθνικισμός-Ἐθνισμός.

Ο Γ. ΜΕΤΑΞΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ Ν. ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ-ΕΘΝΙΣΜΟΥ…

Νίκος Ἀργυρίου
ΙΩΚΗ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Γεώργιος Μεταξᾶς. Ἐθνικισμός-Ἐθνισμός.

  1. Υπάρχουν πολλά επίπεδα εθνικού φρονήματος και λέω να αναφέρω μερικά, μαζί με κάποια παραδείγματα αν και σίγουρα η κατηγοριοποίηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει δεκάδες.
    1. Να θέλουν να κατακτήσουν όλον τον κόσμο γιατί θεωρούν πως η φυλή τους είναι ανώτερη και οφείλει να το πράξει. (Χίτλερ)
    2. Να θέλουν να κατακτήσουν κράτη ολόκληρα γιατί απλώς δεν τα γουστάρουν. (Τούρκοι εθνικιστές ή Έλληνες εθνικιστές που θέλουν να φτάσουν μέχρι το Ιράκ)
    2. Να θέλουν να κατακτήσουν εδάφη που θεωρούν πως τους ανήκουν δικαιωματικά αλλά που εκεί πλέον πληθυσμοί του αυτού εθνικού φρονήματος ή είναι μηδαμινοί ή απουσιάζουν παντελώς. Κι όλα αυτά εκτοπίζοντας τους εκεί εγκατεστημένους πληθυσμούς. Και μάλιστα ενώ όσοι έχουν αναμνήσεις από τα εδάφη αυτά έχουν αποβιώσει. (Τούρκοι εθνικιστές, αλλά και Έλληνες που θέλουν να πάρουνε την Πόλη και άλλες αλύτρωτες πατρίδες που οι ίδιοι έμαθαν από βιβλία)
    3. Να θέλουν να κατακτήσουν εδάφη όπου ο γηγενής ομοεθνής πληθυσμός είναι ιδιαίτερα υψηλός προκειμένου να ενωθούν μαζί του αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να τον προστατεύσουν.
    4. Να θέλουν να διατηρήσουν τόσο τα κρατικά τους σύνορα όσο και την ταυτότητα που έχει το έθνος τους όπως ως τώρα έχει διαμορφωθεί αλλά χωρίς εξωκρατικές βλέψεις. (Έλληνες χριστιανοί που δεν είναι σοβινιστές αλλά ξεχνούν το γεγονός πως εκχριστιανίστηκαν βίαια. Δέχονται μόνο την παρούσα κατάσταση και πνιγμένοι σε λήθη και ακραίο συντηρητισμό είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν και να πεθάνουν υπερασπιζόμενοι μια πίστη που οι πρόγονοί τους δεν την γούσταραν αλλά έκαναν πως την υιοθέτησαν για να μην θανατωθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους)
    5. Να θέλουν να διατηρούν τα σύνορα του κράτους ανέπαφα, αφήνοντας όμως περιθώρια σε μια δυναμικά εξελισσόμενη εθνική ταυτότητα, η οποία αν και επιτρέπεται να αλλάζει, οφείλει να το κάνει μόνο αυθόρμητα και όχι με έξωθεν παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα κρυφοκοιτάζουν ομοεθνείς πληθυσμούς και έχουν το νου τους μη και γίνονται θύματα διακρίσεων. Αν όμως δε συμβαίνει αυτό δε θα σηκώσουν όπλο να επιτεθούν. (Μη πολεμοχαρείς πολίτες με αίσθηση του Μέτρου).
    6. Το ίδιο με το 5, με τη διαφορά πως δε θεωρούν πως οφείλουν να υπερασπιστούν ομοεθνείς πληθυσμούς μακρύτερα από τα σύνορα του κράτους. (Επί της ουσίας είναι κρατιστές)
    6. Να θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα για όλους και να γίνει βίαιη πρόσμιξη των πληθυσμών γιατί όλοι είμαστε “ίδιοι” (Aριστεροί, θύματα, που αντιφάσκουν, αφού τα σοσιαλιστικά κράτη που είχαν όμοιες με αυτούς ιδεολογίες είχαν αντίθετες πρακτικές και ο πνευματικός τους μπαμπάς ο Μαρξ θεωρούσε τους οικονομικούς μετανάστες μεγάλο κακό)

    Τώρα τι θα πει εθνιστής και τι εθνικιστής… Νομίζω πως όσοι ανήκουν στα 1, 2 και 3, είναι σαφώς εθνικιστές ενώ στο 4 και 5, εθνιστές. Στο 6, βρίσκουμε τους κρατιστές. Για τους εκπρόσωπους της 7ης περίπτωσης δε θα πω περισσότερα γιατί νευριάζω.

    Καλησπέρα

Leave a Reply