Ὅταν ψηφίζουμε αὐτοὺς ποὺ χαμογελοῦν καλλίτερα στὶς φωτογραφίες…

Για χιλιοστή φορά…
Αντί οι συνδικαλιστές να εκπροσωπούν τους επαγγελματικούς κλάδους στα κέντρα αποφάσεων,  διαπιστώνουμε ότι τα κόμματα επιβάλλουν τους δικούς τους ανθρώπους, ως συνδικαλιστές, ώστε να φτάσουν τα πράγματα εκεί που αυτά θέλουν, χωρίς καμμία αντίσταση.

Αφού ολοκληρωθεί το σχέδια καταστροφής, ενός επαγγελματικού κλάδου, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι πολυεθνικές και τα ξένα συμφέροντα, τότε …σκίζουν μερικά καλσόν, για να αποδείξουν ότι …αντιστάθηκαν!!!!!!!!!!!!!

Κι όλα αυτά γιατί ο κοσμάκης είναι τόσο χαζός, που αντί να αποφύγει να ψηφίσει όσους στήριζαν τα κόμματα, έκανε ακριβώς το αντίθετο.
Γοητεύθηκε και ψήφισε αυτούς που φωτογραφίζονταν, παρουσιάζοντας το πιο …λαμπερό χαμόγελο….
Στην ουσία όμως είναι οι ίδιοι που τα έκαναν πλακάκια με τους γενίτσαρους της εξουσίας.

Όταν έφθασε ο λογαριασμός  ήταν πια …πολύ αργά!!!!

Σίγμα

Αυξάνει το κύμα πράσινων συνδικαλιστών στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ώσμωση ανάμεσα στους συνδικαλιστές και τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επισφραγίστηκε με ένα πρώτο κύμα προσχωρήσεων πριν από τις εκλογές, συνεχίζεται με πρωτοβουλία του Αριστερού Ρεύματος, που θέλει πιο μαχητικές αντιδράσεις και οραματίζεται αλλαγή συσχετισμών στη ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, υπάρχει κινητικότητα μικρομεσαίων συνδικαλιστικών στελεχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το θέμα της ενσωμάτωσης προβεβλημένων συνδικαλιστών διχάζει έντονα τη Συμμαχία.

Τον Μάρτιο η ΓΣΕΕ έχει τακτικό συνέδριο και εκλογή ανώτατων οργάνων. Παρά τη ραγδαία παρακμή του ΠΑΣΟΚ, η πρωτοκαθεδρία της ΠΑΣΚΕ δείχνει να αντέχει. Σε κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν αρέσει. Ετσι, εδώ και μήνες στοχεύουν στη δημιουργία ρήγματος στην ΠΑΣΚΕ, καταγγέλλοντας την ηγεσία της ως συμβιβασμένη. Στο πλαίσιο αυτό κάποιοι προσβλέπουν και σε αλλαγή συσχετισμών, με πολιορκητικό κριό τον Νίκο Φωτόπουλο, πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Αν και ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων και συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αυτό δεν επηρέασε την ισχύ της ΠΑΣΚΕ. Κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη, όπως ο Θ. Μπαλασόπουλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Αθ. Λεβέντης της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, μπορεί να έχουν αποχωρήσει με τυμπανοκρουσίες από το ΠΑΣΟΚ, παραμενουν όμως στη συνδικαλιστική του παράταξη, η οποία άλλωστε έχει αυτονομηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κόμμα.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές χρειάζονται πολιτική κάλυψη, την οποία τους παρέχει αφειδώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Ο συνδικαλιστικός βραχίονας του κόμματος, του οποίου ηγούνται στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» (Δ. Στρατούλης, Αλ. Καλύβης, Γ. Γαβρίλης), πρωτοστατεί στην προσπάθεια δημιουργίας ρήγματος στην ΠΑΣΚΕ και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τονΝ. Φωτόπουλο, αλλά και τον Ανδρέα Κολλά. Ο τελευταίος πλέον οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πριν από τις εκλογές είχε ενεργοποιηθεί με την «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη. Διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ιδίας οδού διαθέτουν και οι Δ. Πιπεργιάς (ΔΕΗ) και Χρ. Κοκκινοβασίλης (ΠΥΡΚΑΛ).

Το τελευταίο διάστημα εδώ υπήρξαν τρεις σημαντικές εξελίξεις.

α) Το άρθρο του Ανδρέα Κολλά στην «Αυγή», που ζητούσε «ανατροπή της υπάρχουσας δομής και λειτουργίας της ΓΣΕΕ» και «τη διαμόρφωση «σταθερών συμμαχιών με κοινό στόχο τη δημιουργία αντι-νεοφιλελεύθερου μετώπου».

β) Η συγκρότηση της «Ενωτικής Αντιμνημονιακής Συνεργασίας» από συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενόψει του συνεδρίου τον Νοέμβριο. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν οι πρώην συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ Γ. Γουγούλης (πρόεδρος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς), Κ. Μαριόγλου (πρόεδρος Εργαζομένων ΕΥΑΘ), Γιώργος Σπανόπουλος, Γ. Αρχοντόπουλος (εκπρόσωπος εργαζομένων Δ. Σ. ΕΥΑΘ) και Θ. Τούσης (αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΛΤΑ).

γ) Η συνεχής ώσμωση ανάμεσα στους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και στον Ν. Φωτόπουλο, ο οποίος αποτελεί στα ανώτατα όργανα της ΓΣΕΕ τον σημαντικότερο σύμμαχό τους στην κριτική για «συμβιβασμένη ηγεσία», παρέχοντας πολιτική κάλυψη στις ενέργειές του. Ηταν ο βουλευτής Δ. Στρατούλης που έσπευσε στη ΓΑΔΑ όταν ο πρόεδρος και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ συνελήφθησαν αφού κατέλαβαν κτίριο της επιχείρησης.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τηρεί, πάντως, επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στον κ. Φωτόπουλο. Από τη μια, τον θέλει ενεργό σύμμαχο εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Από την άλλη, όμως, θέλει να αποφευχθεί η εντύπωση ότι ταυτίζεται μαζί του (ο κ. Δ. Παπαδημούλης το κατέστησε σαφές δημοσίως), καθώς οι πολίτες δεν έχουν και τη θετικότερη άποψη για τους συνδικαλιστές.

Αν και ο κ. Φωτόπουλος έκανε το αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία ρήγματος στην ΠΑΣΚΕ, κατεβαίνοντας με δικό του ψηφοδέλτιο στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην τον στηρίξει. Ακόμα πιο ξεκάθαρο ανέλαβε να κάνει το θέμα ο Αλ. Μητρόπουλος, που επιτέθηκε με επιστολή του «στις καταρρέουσες συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες».

Από τον Ραυτόπουλο στον Κολλά

Πέραν του «φλερτ» με τους Κολλά και Φωτόπουλο, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσχωρήσει μια σειρά από πρώην συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με επιφανέστερες περιπτώσεις τον πρώην γ. γ. της ΓΣΕΕ (1983-89) κ. Γ. Ραυτόπουλο, τον Σπ. Κότσια (πρώην πρόεδρο σιδηροδρομικών) και τον Δ. Τσουκαλά της ΟΤΟΕ, ο οποίος μάλιστα εξελέγη τον Ιούνιο και βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώτος πράσινος συνδικαλιστής που άλλαξε ανοιχτά στρατόπεδο ήταν ο Γ. Σταθάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα και βουλευτής. Ο Γ. Βαμβακάς, πρόεδρος της ομοσπονδίας θυρωρών, και ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, κ. Ν. Ορφανός. Επίσης, κορυφαίοι συνδικαλιστές από τον χώρο των μεταφορών, όπως οι Χρ. Κούκης (πρόεδρος εργαζομένων μετρό), Μ. Γαζής (τραμ) και Κ. Δήμου (ΗΣΑΠ).

Τον Σεπτέμβριο, περίπου 260 συνδικαλιστικά στελέχη υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο ζητούσαν πιο δυναμική αντίδραση στα επικείμενα μέτρα. Το κείμενο παρουσιάστηκε από την iskra. gr ως διαπαραταξιακό. Ο «Ριζοσπάστης» υποστήριξε ότι «εκεί μέσα μπορεί να βρει κανείς πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ που θέλουν να συνεχίσουν με αριστερό προσωπείο». Πηγές της ΓΣΕΕ, πάντως, αμφισβητούν ότι υπήρξαν υπογραφές μελών της ΠΑΣΚΕ σε αυτό το κείμενο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply