4η Αὐγούστου σήμερα… Σὰν τότε!

4η Αὐγούστου σήμερα. Σὰν τότε.
Στὴν φωτογραφία, ὁ μπαρμπα-Γιάννης καὶ οἱ Ἑλληνοποῦλες.
Στὸ πρόσωπο καὶ στὸ παράστημά τους θάλλει ἡ ζωντάνια, τὸ ἦθος, ἡ αἰσιοδοξία τῆς νέας Ἑλλάδος· καὶ ἀγαλλιᾷ ἡ ψυχὴ τοῦ κυβερνήτου.

(Παναθηναϊκὸν Στάδιον, 1938. AP wirephoto ἀπὸ τὰ ἀρχεῖα τῆς ἐφημερίδος Seattle Times· σφραγίδα στὸ πίσω μέρος: JAN 29 1941 – ἡ στιγμὴ τῆς ἀθανασίας)

Λίγο καιρὸ μετά, ὅμως, πύκνωσαν τὰ σύννεφα τοῦ πολέμου.
Τὸ ἀθάνατο ἔπος τῆς Πίνδου. Καὶ ὁ θάνατος τοῦ κυβερνήτου, τοῦ πατέρα τῆς νίκης, τὶς στιγμὲς τῆς μεγαλυτέρας του δόξης.
Καὶ μετὰ κατέβηκαν οἱ Γερμανοί.

Νέες σελίδες τραγωδίας καὶ δόξης προσετέθησαν στὸ αἱματοβαμμένο βιβλίο τῆς Ἑλληνικῆς Ἱστορίας.
Μὰ κάθε ἀνθρώπινο ὅριο εἶχε πρὸ πολλοῦ ξεπεραστῇ.
Συγκυβέρνησις στρατιωτικῶν καὶ πολιτικῶν ὑπὸ τὸν στρατηγὸ Τσολάκογλου ὑπέγραψε τὴν συνθηκολόγησι καὶ ἀνακοίνωσε τὴν κατάλυσι τῆς ἐθνικῆς κυριαρχίας:

    • «ἀφαίρεση τμήματος τῆς κυριαρχίας μας», πρωθυπουργὸς Γ.Α.Π., 11-2-2010, σύνοδος Ε.Ε.  καὶ 23-4-2010, Καστελλόριζον

Σε τριπλή βαρειά επιτήρηση

Η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο βαρειάς, βαθειάς και συνδυασμένης επιτήρησης τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και -για πρώτη φορά- από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια προσπάθεια να «ηρεμήσουν οι αγορές» και να μπορέσει να βρει η κυβέρνηση «ζεστό χρήμα» με ανεκτό επιτόκιο και παράλληλα να σταματήσουν οι επιθέσεις στο ευρώ. Η συνέπεια είναι κατά τον πρωθυπουργό η «αφαίρεση τμήματος της κυριαρχίας μας».Δήλωση αρχηγών

Η εξέλιξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα μαραθώνιων συνεδριάσεων του πρωθυπουργού με τους Ν. Σαρκοζί, Α. Μέρκελ, Μπαρόζο, Ρομπόι, Τρισέ, που κατέληξε σε «δήλωση των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» που αφορά μόνον στην Ελλάδα.

Με τη δήλωσή τους αυτοί οι εταίροι, κυρίως της ευρωζώνης, προσφέρουν την πολιτική κάλυψη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα ότι θα καλύψει τους στόχους που έχει θέσει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, επιμένοντας στη δέσμευη της Ελλάδας «…ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης και πρόσθετων μέτρων» για να υλοποιηθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ευρωζώνη και συνολικότερα η Ε.Ε. «βάζει πλάτη» πολιτικά για να στηριχθεί η Ελλάδα μέσα στη «ζούγκλα» των πιέσεων των διεθνών αγορών και να μπορέσει να δανειστεί από αυτές όταν το χρειαστεί. (Σ.σ. μέσα στους επόμενους μήνες). «Είναι καθαρό ότι έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στη βραδυνή του συνέντευξη προς τα ΜΜΕ Ο δρόμος του ΔΝΤ

Ομως οι Ευρωπαίοι εταίροι, για πρώτη φορά στην ευρωζώνη, ανοίγουν κομψά αλλά σταθερά στην Ελλάδα τον δρόμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα λειτουργήσει ως πρόσθετος «πόλος εγγύησης» για τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα έχουν τη σφραγίδα του ΔΝΤ, αν δεν έχουν «υποδειχθεί» από αυτό.

Οι εταίροι στη δήλωσή τους για την Ελλάδα αναφέρουν ότι «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μετρα, αντλώντας από την εμπειρία του ΔΝΤ. Μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».

«Τεχνικής φύσης»

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος προ διμήνου σχεδόν «ζήτησα προσωπικά ο ίδιος από τον διευθυντή του ΔΝΤ Στρος Καν την αρωγή του ΔΝΤ σε τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλα όχι και την οικονομική αρωγή του Ταμείου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από καιρό θέματα τεχνικής φύσης. Το ΔΝΤ έχει συνδράμει σε παρόμοιες κρίσεις χωρών εκτός της ευρωζώνης προσφέροντας την τεχνογνωσία του… Η ευρωζώνη δεν έχει τέτοιου είδους μηχανισμούς παροχής τεχνογνωσίας, π.χ. σε αλλαγή προϋπολογισμού…».

Παραδέχθηκε ότι η διαδικασία επιτήρησης που εφαρμόζεται από σήμερα είναι σκληρή και επέμεινε σε προσφιλείς του επικίνδυνες διατυπώσεις για την πορεία της χώρας αναφέροντας ότι «…είναι καθαρό ότι έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας, αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας που πρέπει να το πάρουμε πίσω με την αξιοπιστία μας, το πρόγραμμά μας και την αυτοθυσία του καθενός», λανσάροντας προφανώς και το επόμενο ΠΑΣΟΚικό σύνθημα «…να κάνουμε ξανά την Ελλάδα κυρίαρχη».

Ρητορικά

Ετσι, οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να διασφαλίσουν το ευρώ αλλά και άλλες κλυδωνιζόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες από επιθέσεις αγορών και κερδοσκόπων, καλύπτουν ρητορικά στο ανώτατο επίπεδο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δυσκολία της στον διεθνή δανεισμό. Ομως η ρητορική αυτή πολιτική υποστήριξη δεν συνοδεύεται και από απτή κοινοτική αλληλεγγύη σε εξασφάλιση κεφαλαίων και δανείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η Αθήνα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέμεινε σε πολλά σημεία των δηλώσεών του ότι η Ελλάδα «δεν έχει ζητήσει επιπλέον βοήθεια από τους εταίρους. Εμείς αναζητάμε στις διεθνείς αγορές». Το ίδιο αναφέρεται κατηγορηματικά και στη δήλωση των «27» σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει (από την Ε.Ε.) οικονομική βοήθεια.

Βεβαίως, η μεγαλύτερη δυσκολία για την οικονομική διευκόλυνση της Ελλάδας μέσα από τους κόλπους της Ε.Ε. οφείλεται πρωτίστως στη Γερμανία της κ. Μέρκελ, η οποία δεν άφησε σε κανένα σημείο αμφιβολία ότι η χώρα δεν πρόκειται ούτε σε διμερές επίπεδο αλλά ούτε και σε επίπεδο ΕΚΤ να επιτρέψει την κατ’ αποκοπή προσφορά δανείων σε κράτος-μέλος.

Το επόμενο σημείο που παραμένει ασαφές είναι αν και πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη και πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Για μεν τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και το ΔΝΤ, η προοπτική αυτή διαμορφώνεται ως σίγουρη. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος. Δεν απέκλεισε καθόλου τη λήψη πρόσθετων μέτρων αν αυτό χρειαστεί -έχει μάλιστα δεσμευθεί γι’ αυτό σύμφωνα με τη δήλωση των «27», αλλά επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και των πρόσθετων μέτρων. Ομως «αν βρούμε στην πορεία ότι δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας, τότε θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα».*

ἐλευθεροτυπία

 – «Η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας και αυτή είναι ίσως η δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας.» Π.τ.Δ. Κάρολος Παπούλιας, 23-7-2014

Κ. Παπούλιας: «Ανάγκη κοινής θέσης για το χρέος»Απάντηση επί προσωπικού αναφορικά με τον τρόπο που επέλεξε να ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τη δύσκολη περίοδο της κρίσης έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, στο τελευταίο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, καθώς η θητεία του ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο. «Προσωπικά, δέχθηκα αρκετές φορές κριτική για τις υπογραφές που έβαλα. Το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπούλας τονίζει στο μήνυμά του ότι ίσως η σημαντικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας της χώρας ήταν η υποχώρηση της δημοκρατίας, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ενίσχυση του νεοναζιστικού μορφώματος «που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό». Διατυπώνει, δε, την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας είναι αναγκαία συνθήκη και για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του πολιτεύματος και για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Χαρακτηρίζει μάλιστα τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση την εμπέδωση κανόνων φορολογικής δικαιοσύνης. Για τη συμφωνία απομείωσης του χρέους, την οποία επισημαίνει ότι μας οφείλουν οι εταίροι, τονίζει ότι «θα έχουμε ισχυρότερα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα εφόσον διαμορφωθεί μια κοινή εθνική θέση και επιχειρηματολογία».

Αναλυτικά ο Προέδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στο μήνυμά του:

«Η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι πάντα έναυσμα για σκέψεις που συνδέονται με το συλλογικό μας αυτοσεβασμό και με όσα παραδίδουμε στη νέα γενιά και στην επόμενη.

Έχουμε μια διαρκώς εκκρεμή οφειλή προς όσους αγωνίστηκαν για να πέσει η χούντα. Καμία τιμή δεν είναι αρκετή και δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν την αναγκαία ευγνωμοσύνη. Πιο πολύ αισθάνεται κανείς, αν αισθάνεται, παρά μιλάει για την προσφορά αυτών των ανθρώπων που πάλεψαν για τη δημοκρατία.

Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην Κύπρο που παραμένει διχοτομημένη μετά από σαράντα χρόνια και χτυπημένη σήμερα από μια άλλη κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και η οποία δεν αγγίζει ούτε πρόκειται να αγγίξει τη διαχείριση της εθνικής υπόθεσης.

Έχουν περάσει τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες από τα γεγονότα του 1974 και η συγκυρία προσφέρεται ή και επιβάλλει προβληματισμούς που συνδέονται με τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας και αυτή είναι ίσως η δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας. Η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου, του τρόπου λήψης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας τραυματίστηκε βαρύτατα. Και όλα αυτά, ενώ απέκτησε δυνάμεις, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό. Μπορεί κανείς να επιχειρήσει πολλές ερμηνείες γι’ αυτό το φαινόμενο, που δεν μας τιμά ως χώρα και ως λαό, όμως η ουσία είναι ότι η δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα.

Προσωπικά, δέχθηκα αρκετές φορές κριτική για τις υπογραφές που έβαλα. Το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας είναι αναγκαία συνθήκη για την επούλωση των τραυμάτων της ελληνικής κοινωνίας αλλά και για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του πολιτεύματος, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Τη λύση θα τη βρούμε μόνοι μας και θα τη βρούμε μόνο μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα βοηθήσουν να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση είναι η εμπέδωση κανόνων φορολογικής δικαιοσύνης, ώστε να σηκώνουν τα μεγάλα βάρη αυτοί που έχουν και όχι αυτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν.

Μεγάλη σημασία, ασφαλώς, έχει η συμφωνία για την απομείωση του χρέους, την οποία μας οφείλουν οι εταίροι μας, και για την οποία θα έχουμε ισχυρότερα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα εφόσον διαμορφωθεί μια κοινή εθνική θέση και επιχειρηματολογία.

Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία αλλά κυρίως εξαρτάται από τις ελληνικές δυνάμεις και τον τρόπο που θα δουλέψει το πολιτικό σύστημα, η οικονομική ελίτ, ο κόσμος της εργασίας. Να πει κανείς πάλι για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης είναι μια μονότονη επανάληψη, που χάνει την ουσία της όσο εξαγγέλλεται χωρίς να υλοποιείται.

Πρέπει να δημιουργηθεί προοπτική για τη νέα γενιά, να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή, να περιοριστούν οι εκρηκτικές ανισότητες και να προκληθεί ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που θα φέρει γρήγορα αλλαγές παντού – στο κράτος, στην οργάνωση της οικονομίας, στη λειτουργία των θεσμών.

Η πατρίδα μας πέρασε από τα σαράντα κύματα για να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας, να την κάνουμε καλύτερη, περισσότερη, βαθύτερη, δικαιότερη».

καθημερινή

Καὶ ἀκολούθησαν οἱ μαῦρες ἡμέρες τῆς κατοχῆς.
Οἱ ἄνθρωποι πέθαιναν ἀπὸ τὴν πείνα στοὺς δρόμους.Φωτογραφίες ἀπὸ τὴν Ἀθήνα τῆς κατοχῆς.
Ὁ γκαουλάιτερ Φοῦχτελ περιδιαβαίνει τοὺς δρόμους τῶν κατεχομένων Ἀθηνῶν.
Μὲ δυσαρέσκεια καὶ ἀποστροφὴ βλέπει ἕναν πεινασμένο ἐπαίτη ξαπλωμένο στὸ πεζοδρόμιο. Στέλεχος τῆς ντόπιας κατοχικῆς κυβερνήσεως, μὲ τὰ χέρια στὶς τσέπες, κοιτάζει θυμωμένος ποὺ ἡ ὑπηρεσία ἀμέλησε νὰ καθαρίσῃ τὸν δρόμο πρὶν περάσει ὁ Γερμανὸς γκαουλάιτερ καὶ δεῖ τὸ ἐνοχλητικὸ θέαμα.

(«Το «περίεργο θέαμα» που έκανε τον φον Φούχτελ και τη συνοδεία του να γελάσουν, στο Ηράκλειο…», CandiaNews, 24-7-2014,

Το «περίεργο θέαμα» που έκανε τον φον Φούχτελ και τη συνοδεία του να γελάσουν, στο Ηράκλειο…

Ο φον Φούχτελ, ο επιτετραμμένος της Μέρκελ στην Ελλάδα, που βρίσκεται από χθες στο Ηράκλειο, περπάτησε στους δρόμους της πόλης. Για να δει, προφανώς πώς εφαρμόζεται το success story και να μεταφέρει την εικόνα στην προϊσταμένη του. Ο επικαλούμενος και «πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας» (…) είδε λοιπόν κλειστά ή άδεια μαγαζιά, κόσμο θλιμμένο, αλλά και αστέγους που κυριολεκτικά ήταν ξαπλωμένοι στους δρόμους. Ή ανθρώπους να ζητούν τη βοήθεια των άλλων για να φάνε.

Στις φωτογραφίες από το IMAGE PHOTO SERVICES βλέπουμε τον Φούχτελ και τη συνοδεία του να σταματούν μπροστά σε ένα ανάπηρο άνθρωπο που ήταν ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο, έξω από κατάστημα, τον κοίταξαν, γέλασαν και έφυγαν…

Δεν τα ξέρει ο φον Φούχτελ αυτά που είδε στο Ηράκλειο, δεν τα περιλαμβάνει το success story…  πηγή

Στὴν κατοχικὴ Ἀθήνα, οἱ ἄνθρωποι ἔψαχναν γιὰ φαγητὸ στὰ σκουπίδια…

Μὰ δὲν εἶχε σβήσει ὁλότελα ἀπὸ τὶς καρδιὲς ὁ πόθος τῆς ἐλευθερίας.

Φειδίας Μπουρλᾶς

Σημείωσις

Λόγῳ τῆς ἐχθεσινῆς μου ἀπουσίας καὶ λόγῳ τῆς ἐχθεσινῆς ἐπετείου, δημοσιεύω σήμερα τὸ ἐξαιρετικὸν κείμενον τοῦ Φειδία.
Ὄχι γιὰ νὰ γελάσουμε…
Γιὰ νὰ …δοῦμε!!!

Φιλονόη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply