Λευκάτας. Ὁ βράχος τοῦ ἀνεκπλήρωτου ἔρωτος.

Λευκάτας. Ὁ βράχος τοῦ ἀνεκπλήρωτου ἔρωτος.1Το νότιοτερο άκρο της Νήσου Λευκάδος.
Τεράστιος και επιβλυτικός δεσπόζει μεσ’ το πέλαγο, σαν γίγαντας άλλων εποχών.
Από τα ομορφοτερα μέρη του Νησιού.

Αυτό που τον κάνει όμως να ξεχωρίζει δεν είναι το απαράμηλλο φυσικό του κάλλος, αλλά το μυστήριο και οι ιστορίες που κρύβει.
Στον βράχο αυτό υπάρχει ένας φάρος σήμερα.
Σε αυτό όμως το σημείο υπήρχε στην αρχαιότητα ναός του Απόλλωνος.

Απο αυτόν λοιπόν τον βράχο συνηθίζονταν να πέφτει όποιος ήταν κυριευμένος από σφοδρό πάθος.
Πέφτοντας γλυτωνε απο τα δεσμά του έρωτα.
Η Αφροδίτη πρώτη, για να γλυτώσει απο τον έρωτα του Αδώνιδος, κατόπιν πολλοί άλλοι:
Η βασίλισσα της Καρίας, Αρτεμισία ερωτευμένη με τον Δάρδανο, ο Ιππομέδων ερωτευμένος μ’ ένα νέο, ο κωμικός ποιητής Νικόστρατος, ερωτευμένος με την Τεττιγιδαία, ο Βουλαγόρας ο Φαναγορίτης γέρος ερωτεύθηκε τον αυλητή Διόδωρο, η Ροδόπη η Αμισηνή, αγάπησε τους δίδυμους σωματοφύλακες του βασιλειά Αντιόχου, Αντιφώντα και Κύρο, ο ιαμβογράφος Χαρίνος ερωτευμένος με τον Ημιάρενα, η Καλύκη ερωτευμένη με τον Εύαθλο.Λευκάτας. Ὁ βράχος τοῦ ἀνεκπλήρωτου ἔρωτος.3

Αυτή όμως για την οποία βρέθηκα και εγώ προσκυνητής στον ιερό βράχο, για να αποτίσω φόρο τιμής, ήταν η μεγάλη ποιήτρια Σαπφώ απο την Μυτιλίνη.
Ο αδερφός της, αφού πλήρωσε αδρά τον Φάωνα, με τον οποίο ήταν παράφορα ερωτευμένη η Σαπφώ, ναύλωσε ένα καράβι για Σικελία υποχρεώνοντάς τον να απομακρυνθεί από κοντά της.
Η Σαπφώ όμως πήρε και αυτή ενα καράβι ξωπίσω του για να τον βρεί.
Ανοιχτά της Λευκάδος το πλοίο της βυθίστηκε. Αυτή κατάφερε να σωθεί. Κολυμπώντας βγήκε στο νότιο άκρο της Λευκάδας και ανέβηκε στον ναο του Απόλλωνος.
Εκεί πεπεισμένη πως οι θεοί δεν θέλουν να είναι μαζί με τον άνθρωπο που λάτρευε, πήδηξε από τον Λευκάτα στην αιωνιότητα.
Δεν θα μπορούσε άλλωστε να απαρνηθεί τον έρωτα, αυτόν που ύμνησε, αυτόν που δίδαξε και διδάχτηκε.
Δεν θα τον απαρνιόταν ποτέ…
Προτίμησε τον θάνατο αντί για μια απλή και μίζερη ζωη.

Έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο, ενέπνευσε ποιητές, γλύπτες, ζωγράφους.
Ακόμη και σήμερα τραγουδάμε κάποια απο τα ποιήματά της. «Η δέκατη Μούσα» όπως την απεκάλεσε ο Πλάτων. Η μεγαλύτερη ερωτική ποιήτρια που έζησε, που λάτρεψε και ύμνησε τον Έρωτα σε όλην του τη διάσταση, χωρίς ηθικούς φραγμούς, χωρίς αναστολές, χωρίς ταμπού…
Γιατί ετσι είναι ο Έρωτας, ασυγκράτητος και ο μόνος τρόπος να τον συγκρατήσεις είναι να πηδήξεις απ τον Λευκάτα, τον «βράχο του ανεκπλήρωτου Έρωτος».Λευκάτας. Ὁ βράχος τοῦ ἀνεκπλήρωτου ἔρωτος.2
Καπουργάς Κωνσταντῖνος

(Visited 240 times, 1 visits today)
One thought on “Λευκάτας. Ὁ βράχος τοῦ ἀνεκπλήρωτου ἔρωτος.

Leave a Reply