Φράουλες καὶ Ψέμματα!

Φράουλες καὶ Ψέμματα!1Ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ ξεκίνησε τὸ παραμῦθι μὲ τὶς φράουλες ἡ θέσις μας ἦταν σαφής: ΠΑΡΑΜΥΘΙ!!!
Δίχως νὰ γνωρίζουμε τὸ ποῦ ἀκριβῶς στόχευαν, εἶτε διαισθητικῶς, εἶτε λογικῶς, ἀποφασίσαμε νὰ στηρίξουμε τοὺς Ἕλληνες παραγωγούς, διότι τὸ πρῶτο ποὺ διαφαινόταν ἦταν ἡ μεθόδευσις. Κι ἐπεὶ δὴ ἡ μεθόδευσις τὰ τελαυταῖα χρόνια, σὲ ὅ,τι ἀφορᾶ σὲ ἑλληνικὴ ἐπιχειρηματικότητα, εἶναι συγκεκριμένη καὶ ΑΠΟΛΥΤΩΣ στοχευμένη, ἡ δική μας θέσις παρέμεινε ξεκάθαρη: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΑΟΥΛΑ, ὑπὸ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ συνθῆκες. Ἀκόμη κι ἐὰν οἱ καταγγελίες ἦσαν ἀληθινὲς ἐμεῖς ὀφείλαμε νὰ ἀπομακρύνουμε τὰ ὅποια ἀνθελλήνιστα στοιχεῖα καὶ νὰ παραμείνουμε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές…

Παρὰ ταὔτα, κι ἐπεὶ δὴ ἤδη τὸ δικαστήριον ἔγινε, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ ἀθωωθοῦν οἱ φερόμενοι ὡς ἔνοχοι, (ἄν καὶ ἡ Κουτζαμάνη ἐπενέβῃ γιὰ νὰ …ἐπαναφέρῃ τὸ θέμα στὰ …ἐπίκαιρα!!!), οἱ γνωστοὶ παπαγάλοι ἐπιμένουν στὶς ἀρχικές τους θέσεις, ποὺ στοχεύουν στὴν ἀπομόνωσιν τῶν παραγωγῶν καὶ στὶς δυσφημίσεις. Ἀκόμη καὶ τώρα ποὺ ἀπεκαλύφθη πὼς τὸ μεταλύτερον τμῆμα τῆς παραγωγῆς Ἑλληνικῆς φράουλας διοχετεύεται πρὸς τὴν Ῥωσσία, προσδίδοντας μίαν κάποιαν ἀνεξαρτησία στοὺς Ἕλληνες παραγωγούς, οἱ ἐπιθέσεις ποὺ δέχονται παραμένουν ἀμείλικτες καὶ συστηματικές.

Νὰ γιατὶ ΣΤΟΧΕΥΣΑΝ τὴν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΑΟΥΛΑ!!!

Πρὸς ἐμπεδωσιν λοιπὸν τῶν μεθοδεύσεων καὶ πρὸς κατανόησιν τῶν ὅσων συμβαίνουν κι ἀφοροῦν στὴν φράουλα (ἀλλὰ ὄχι μόνον!!!) κρατῆστε τὸ παρακάτω. Πρόκειται γιὰ μία πολὺ ἐνδιαφέρουσα ἔρευνα, ποὺ ἔγινε ἐκεῖνες τὶς ἡμέρες, μὲ στόχο νὰ ξεκαθαριστῇ τὸ τοπίον.

Φιλονόη.

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑ

Μια είδηση περί συμπλοκής και μαχαιρώματος δύο μεταναστών από το Μπαγκλαντές στην Ν. Μανολάδα έπαιξε για λίγο χθες στα κανάλια και πέρασε γρήγορα στα «ψιλά», μια και στην ειδησεογραφία κυριαρχούσε το θέμα της επαπειλούμενης απεργίας των καθηγητών στην διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Γεγονός μάλλον σπάνιο για τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξαπατήσεως, όπως έχουν εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες), που θα «σήκωναν» το θέμα στα κεραμίδια με αντιρατσιστικές υστερίες, καταγγελίες και όλα τα σχετικά που επαναλαμβάνονται με ιερή αγανάκτηση τακτικά στην δημοκρατική και άκρως πολυπολιτισμική αυτήν χώρα. Γιατί έτσι; Ήταν η προαναφερθείσα απεργία στις πανελλαδικές, ο αγώνας Ολυμπιακού-ΤΣΣΚ ή το ότι η υπόθεση «βρωμούσε» και υπήρχε κίνδυνος να γυρίσει μπούμεραγκ στην «αντιρατσιστική» μαφία που ελέγχει αυτόν τον τόπο; Αποδείχθηκε ότι ήταν μάλλον το τελευταίο. Αν «ψάξουμε» λίγο περισσότερο την είδηση πιστεύω ότι θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα αυτό. Ας δούμε λοιπόν την είδηση όπως σερβιρίστηκε και αναπαράχθηκε σύμφωνα με την «πολιτικά ορθή» πρακτική και νοοτροπία (Οι επισημάνσεις στα δύο κείμενα που ακολουθούν είναι δικές μου): Φράουλες καὶ Ψέμματα!4
«Nέο αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στη Μανωλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μαχαιρώθηκαν δύο μετανάστες από το Μπαγκλαντές που δούλευαν ως εργάτες σε φραουλοχώραφα. […] Το επεισόδιο συνέβη όταν πήγαν να ζητήσουν από τον επιστάτη δεδουλευμένα μεροκάματα 1,5 και 2 μηνών που ανέρχονταν στα 3.700 ευρώ συνολικά.»

«Δύο μετανάστες μεταφερθήκαν τραυματισμένοι στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας για να τους προσφερθούν οι Πρώτες Βοήθειες. Ο ένας φέρει βαρύ τραύμα στην πλάτη και στο πόδι, ο δεύτερος είναι τραυματισμένος ελαφρύτερα στο μηρό, από μαχαίρι. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασεως, ο πρώτος τραυματίας μεταφέρθηκε από τη Μανωλάδα στην Βάρδα με ασθενοφόρο και από εκεί σε νοσοκομείο της Πάτρας».
Τι καταλαβαίνει όποιος διαβάσει τα δύο παραπάνω κείμενα που αναφέρονται στην ίδια είδηση; Ότι κάποιοι δυστυχισμένοι οικονομικοί μετανάστες (από το Μπαγκλαντές, έχει σημασία) που δούλευαν ως εργάτες όχι οπουδήποτε, αλλά στα «φραουλοχώραφα» (έχει κι αυτό την σημασία του) έπεσαν και πάλι θύματα στυγνής εκμεταλλεύσεως από κάποιον κτηνάνθρωπο, υπάλληλο κάποιου τοπικού άθλιου και εξαχρειωμένου τσιφλικά που κερδοσκοπεί κλέβοντας τον τίμιο ιδρώτα των εργατών. Τα σχετικά κλισέ των νεο-αριστερών της μεταπολιτεύσεως, των στρατευμένων και ασυμβίβαστων αντιρατσιστών, όπως και των κάθε κατηγορίας εκφωνητών και «δημοσιογράφων» των βοθροκάναλων είναι απείρως πιο γλαφυρά και καταπελτικά και σίγουρα αδυνατώ να τα συναγωνιστώ, σε κάθε περίπτωση. 
Ας δούμε όμως τι ακριβώς συνέβη, διαβάζοντας την είδηση από ένα τοπικό μέσο της Ηλείας και συγκεκριμένα από την ηλεκτρονική σελίδα της ιστορικής εφημερίδας (πρωτοεκδόθηκε το 1902) «Πατρίς» του Πύργου: Φράουλες καὶ Ψέμματα!5
Βγήκαν… μαχαίρια λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην Μανολάδα με «πρωταγωνιστές» Μπαγκλαντεζιανούς μετάναστες… 
Ηλεία (10/05/2013 17:34 ) 
Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com δύο εργάτες όταν αντίκρισαν ομοεθνή τους που είναι επιστάτης καλλιέργειας φράουλας πήγαν να του ζητήσουν τα χρήματα που τους οφείλονταν από μεροκάματά που είχαν κάνει… Όπως κατήγγειλαν οι εργάτες τα χρήματα είχαν δοθεί στον επιστάτη εδώ και ημέρες και παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους αυτός δεν τους τα κατέβαλε… 

Δείτε και την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Συνελήφθησαν δύο (2) υπήκοοι Μπαγκλαντές, 33 και 25 ετών, οι οποίοι τραυμάτισαν με μαχαίρι δύο ομοεθνείς τους στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας 
Ο 33χρονος δράστης, ως επικεφαλής ομάδας εργατών, μαζί με τον 25χρονο και δύο ακόμα αλλοδαπούς που αναζητούνται, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τους δυο ομοεθνείς τους, όταν εκείνοι τους ζήτησαν δεδουλευμένα από καλλιέργειες φράουλας. Ο συλληφθείς 33χρονος οικειοποιήθηκε ποσό 12.000 ευρώ, που είχε παραλάβει από ιδιοκτήτες καλλιεργειών της περιοχής και προορίζονταν για την πληρωμή των εργατών 
[…] 
Πιο αναλυτικά, χθες (09.05.2013) αργά το βράδυ, οι δυο συλληφθέντες μαζί με τους άλλους δύο συνεργούς τους, μετέβησαν σε παραπήγματα στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, όπου διαπληκτίστηκαν με τους δύο ομοεθνείς τους, με αφορμή τη μη καταβολή οφειλόμενων δεδουλευμένων, από εργασίες σε καλλιέργειες φράουλας. 
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και ενώ οι τρεις υπόλοιποι δράστες ακινητοποίησαν τους δυο παθόντες, ο 33χρονος δράστης τους τραυμάτισε, κάνοντας χρήση μαχαιριού . 
Σημειώνεται ότι ο 33χρονος δράστης εργάζεται ως επικεφαλής ομάδας εργατών, σε καλλιέργειες φράουλας της περιοχής και είχε οικειοποιηθεί το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ, που είχε παραλάβει από ημεδαπούς ιδιοκτήτες των καλλιεργειών για να αποπληρώσει δεδουλευμένα εργατών. 
Για τη διερεύνηση του περιστατικού και τον εντοπισμό των δραστών ενεργήθηκαν από τους αστυνομικούς άμεσες αναζητήσεις, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο αλλοδαπών λίγες ώρες αργότερα. 
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας. 
Το προανακριτικό υλικό και τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας». 
Δηλαδή;
Δηλαδή; Οι δράστες δεν είναι Έλληνες;
Ούτε μέλη της «Χρυσής Αυγής»; Δεν είναι ο επιστάτης υπάλληλος κάποιου εκμεταλλευτή «τσιφλικά» της περιοχής; Πώς; Είναι λαθρομετανάστης που εργάζεται ως επικεφαλής ομάδας εργατών; Και αυτός ο κακόμοιρος οικονομικός μετανάστης «έφαγε» από τους συμπατριώτες του 12.000 Ευρώ που τα είχε εισπράξει «από ημεδαπούς ιδιοκτήτες των καλλιεργειών για να αποπληρώσει δεδουλευμένα εργατών»; Όχι 3.700 όπως έγραψαν κάποιοι; Μα είναι δυνατόν; Και γιατί οι ιδιοκτήτες των «φραουλοχώραφων» πλήρωναν τα μεροκάματα σε αυτόν και όχι απευθείας στους εργαζόμενους; Και πού είναι ο δυναμικός Υπουργός Προ.Πο. ο πονόψυχος κ. Δένδιας, ώστε να παρέμβη αμέσως και να μοιράσει άδειες παραμονής; Που είναι οι επαγγελματίες αντιρατσιστές; Το ΠΑΜΕ έστω, να διαδηλώσει; Οι ευαίσθητοι και λαλίστατοι «δημοσιογράφοι» των βοθροκάναλων; Μα κανείς τέλος πάντων; Που βαδίζει πια αυτή η κοινωνία; Μα τόση αναλγησία! 
Ηρεμείστε αγαπητοί μου. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως προπαγανδίζουν ορισμένοι και τα γεγονότα δεν είναι καθόλου έτσι όπως τα «σερβίρουν» τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Είναι εντελώς διαφορετική η αλήθεια, μόνο που αυτή δεν συμφέρει να αποκαλυφθεί διότι θα πλήξει την πολυπλόκαμη Μαφία που δημιούργησε, στηρίζει και καλύπτει την θάλασσα των λαθρομεταναστών, που κατέκλυσε αυτήν την δύσμοιρη χώρα και κοντεύει να μας πνίξει. Και τα λεφτά είναι πολλά αγαπητοί μου! Ο τζίρος της λαθρομεταναστεύσεως στην χώρα μας υπολογίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια και είναι μια «χρυσοτόκος όρνις» που διαφυλάσσεται ως «κόρην ὀφθαλμοῦ». Πριν όμως εξηγήσουμε ποια είναι αυτή η «Μαφία της λαθρομεταναστεύσεως», ας υπενθυμίσουμε το τι συνέβη πριν από έναν μήνα πάλι στην Μανωλάδα. 
Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της γνωστής εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» του διαβόητου συγκροτήματος Λαμπράκη a.k.a. «ΔΟΛιο συγκρότημα» στις 17-4-2013: Φράουλες καὶ Ψέμματα!6
«Αιματηρή συμπλοκή συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης στην Μανωλάδα Ηλείας, όταν γύρω στις 6 μ.μ. περίπου 200 άτομα, υπήκοοι Μπαγκλαντές, που εργάζονται σε γεωργική επιχείρηση Έλληνα, συνεπλάκησαν με τρεις Έλληνες εκπροσώπους του, απαιτώντας δεδουλευμένα περίπου έξι μηνών. Ένας εκ των τριών Ελλήνων πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο εναντίον τους τραυματίζοντας σοβαρά τέσσερις από τους μετανάστες. Άλλοι 34 έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Ο εργοδότης των θυμάτων συνελήφθη ενώ οι τρεις δράστες αναζητούνται». 
Η είδηση (που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα) αναπαράχθηκε ταχύτατα με διάφορες παραλλαγές (!) και ανάλογες ανακρίβειες και «σάλτσες»: Φράουλες καὶ Ψέμματα!7
«Αποτροπιασμό, προκαλεί το μακελειό στα  φραουλοχώραφα της Βουπρασίας, στην Νέα Μανωλάδα, όταν επιστάτες άνοιξαν πυρ εναντίον αλλοδαπών εργατών, που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους. 
Συνολικά 28 άτομα αναφέρονται ως τραυματίες από ιατρικές πηγές, είκοσι από την Αστυνομία, μετά από συμπλοκή σε καλλιέργειες φράουλας δίπλα στην εθνική οδό. Οκτώ από τους μετανάστες, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. 
Όλα συνέβησαν περίπου στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης, κοντά στην είσοδο καλλιέργειας, δίπλα στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο τμήμα ανάμεσα στην Βάρδα και την Νέα Μανωλάδα, πίσω από πρατήριο υγρών καυσίμων. 
Οι αλλοδαποί εργάτες κυρίως υπήκοοι Μπαγκλαντές και Πακιστάν, ζητούσαν από ημέρες τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ένας από αυτούς, το συνολικό ποσό που τους χρωστούσαν σε όλους ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ».
Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, τα πράγματα ήσαν τελείως διαφορετικά: 
 1. Στην Μανολάδα ουδείς μπορεί να προσλάβει λαθρομετανάστη (ιδίως από το Μπαγκλα Ντες) απευθείας. Υπάρχει συγκεκριμένοι ομοεθνείς τουςμεσάζοντες, στους οποίους πρέπει να προσέλθει οποιοσδήποτε Έλληνας αγρότης της περιοχής, μικρός ή μεγάλος, για να προσλάβει εργάτες. Ένας από αυτούς μάλιστα διατηρεί και μπακάλικο στο κέντρο της Ν. Μανολάδας (νόμιμα ή παράνομα, αγνοώ), από το οποίο ψωνίζουν οι λαθρομετανάστες. 
 2. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι εργασίες στα «φραουλοχώραφα» αρχίζουν από τα τέλη Ιανουαρίου, μέχρι τα μέσα Απριλίου είναι-δεν είναι τρεις (3) μήνες. Σε ποια λοιπόν δεδουλευμένα έξη (6) μηνών αναφέρονταν οι ψεύτες των ΜΜΕ; Θα μου πείτε βέβαια ότι ένας καλός προπαγανδιστής δεν χρειάζεται να γνωρίζει λεπτομέρειες. Ειδικώς όταν έχει το μονοπώλιο των ΜΜΕ. Το εξάμηνο ακούγεται καλλίτερα και αποτυπώνεται ευκολώτερα. Και ποιός θα τολμούσε να ψελλίσει κάτι αντίθετο διακινδυνεύοντας να χαρακτηριστεί αυτομάτως ακροδεξιός, φασίστας, χρυσαυγίτης και πλείστα άλλα; 
 3. Οι εν λόγω μεσάζοντες, σχετιζόμενοι άμεσα με τα κυκλώματα των δουλεμπόρων εισπράττουν τα μεροκάματα από τους Έλληνες αγρότες και τα διανέμουν στους ομοεθνείς τους, άγνωστο με ποιον τρόπο. Τα φετινά μεροκάματα είναι 23 Ευρώ και 5 Ευρώ η ώρα για τυχόν υπερωρίες. Αυτά λοιπόν που ακούστηκαν περί ημερομισθίων 3 Ευρώ (!) ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας και του ξεδιάντροπου προπαγανδιστικού ψέμματος. Εάν τώρα οι μεσάζοντες αφαιρούν τα έξοδα μεταφοράς τους στην Ελλάδα και τους πληρώνουν μόνον 3 Ευρώ είναι κάτι που ουδείς μπορεί να εξακριβώσει. 
Εάν συνδυάσουμε τα παραπάνω με την πραγματική είδηση από την εφημερίδα της Ηλείας που προαναφέραμε, τότε αρχίζει να ξεκαθαρίζει κάπως το πράγμα. 
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής: 
Κάποιος έμπορος της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, που αγόραζε φράουλες από την περιοχή της Μανολάδας, απεφάσισε να ενοικιάσει έκταση 20 στρεμμάτων για λογαριασμό του και συνεταιρίστηκε με δύο κατοίκους (αδέλφια) της περιοχής, στους οποίους έδωσε χρήματα για την δημιουργία θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, με συμφωνία να τον εξοφλήσουν από την παραγωγή, καθώς και να πουλήσουν μόνον σ’ αυτόν την δική τους παραγωγή, καθώς και αυτήν που τους αναλογούσε από το ενοικιασμένο χωράφι.
Τα δύο αδέλφια (ολίγον «μάγκες» και παλληκαράδες, όπως λέγεται) προσέλαβαν μέσω των μεσαζόντων, έναν αριθμό από Μπαγκλαντέζους λαθρομετανάστες, αλλά κάπου τσακώθηκαν για αδιευκρίνιστους λόγους, που είχαν σχέση με την πληρωμή των ημερομισθίων. Οι δύο αγρότες τους έδιωξαν και προσέλαβαν Αιγυπτίους, με τους οποίους οι Μπαγκλαντέζοι είχαν διαφορές από την προηγούμενη χρονιά. Τότε, ένας όχλος Μπαγκλαντέζων, επιτέθηκε στα χωράφια στους Αιγύπτιους για να τους εξαναγκάσει να φύγουν. Όταν το έμαθαν οι δύο αγρότες έσπευσαν στον χώρο της συμπλοκής, έχοντας μαζί τους μια καραμπίνα. Τί ακριβώς συνέβη στην συνέχεια δεν θα μαθευτεί ποτέ, αφ’ ενός λόγω της «ομερτά» των λαθρομεταναστών, αφ’ ετέρου λόγω της ποινικής διώξεως των πρωταγωνιστών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την δική τους εκδοχή. 
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πάμπολλα, αλλά η Μαφία της λαθρομεταναστεύσεως φρόντισε να δώσει την δική της εκδοχή, την οποία «έμαθε» ο πολύς κόσμος, ενώ η αντιρατσιστική προπαγάνδα έφθασε σε παροξυσμό και όχι μόνον. Κυκλοφόρησαν αφίσες για μποϋκοτάρισμα (!) της φραουλοπαραγωγής στην Μανωλάδα, μια ευκαιρία που δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη οι ανταγωνιστές μας άλλων χωρών και έσπευσαν να κυκλοφορήσουν επίσης σχετική αφίσα! Βέβαια, τους νεο-αριστερούς της μεταπολιτεύσεως αυτά ουδόλως τους απασχολούν, αρκεί να πλήξουν τους Έλληνες και την Ελλάδα, που τόσο την μισούν.

Φράουλες καὶ Ψέμματα!2
Φράουλες καὶ Ψέμματα!3
Και κάτι ακόμα, σχετικά πρόσφατο, για την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την εκμετάλλευσή της από την εν λόγω Μαφία. Θυμάστε την δολοφονία ενός Πακιστανού στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο και πώς παρουσιάστηκε; 
Αναδημοσιεύω την σχετική είδηση: Φράουλες καὶ Ψέμματα!8
Έλληνες μαχαίρωσαν και σκότωσαν Πακιστανό στα Πετράλωνα 
17.01.2013 10:03 
«Δολοφονήθηκε 27χρονος Πακιστανός με μαχαίρι στις 03:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης από δύο Έλληνες στα Πετράλωνα που επέβαιναν σε σκούτερ, επειδή τους έκλεινε το δρόμο με το ποδήλατό του! […] 
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: 
Η άγρια ρατσιστική δολοφονία μετανάστη από ακροδεξιούς εγκληματίες, ξαναέφερε με τραγικό τρόπο στη δημοσιότητα το ζήτημα της ωμής ρατσιστικής βίας…». 
Και μια άλλη εκδοχή, που μάλλον είναι και η πραγματική: Φράουλες καὶ Ψέμματα!9
«Άλλα λέει η πιάτσα που ξέρει πιο καλά και έγκυρότερα από μας: Έμπορος ναρκωτικών ήταν το θύμα και τους είχε δώσει νοθευμένη με άχνη πρέζα (όπως αυτή που ανέφεραν στις υποκλαπείσες συνομιλίες τους ο Αλβανός έμπορας και ο διοικητής της… Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου). Φυσικά, αυτό δεν το λένε οι δολοφόνοι, γιατί είναι “φόνος εκ προμελέτης”, ενώ, τώρα, “εν βρασμώ ψυχής”, δηλαδή ΟΧΙ ισόβια». 
Εσείς ποια εκδοχή πιστεύεται;
Για την «Μαφία της λαθρομεταναστεύσεως» που αναφέρθηκε συχνά παραπάνω θα επανέλθω σε άλλο άρθρο με λεπτομέρειες και συγκεκριμένα στοιχεία. Δυο λόγια μόνον: Πρόκειται για ένα τεράστιο κύκλωμα που οργανώθηκε σταδιακά από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1990 και δρα στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, ισχυροποιούμενο διαρκώς.
Αποτελεί ένα πολυπλόκαμο δίκτυο μεγάλων συμφερόντων με διεθνείς διαστάσεις. Στην κορυφή βρίσκονται τα διεθνή κυκλώματα των δουλεμπόρων με τους εδώ συνεργάτες τους. Το αντικείμενό τους: Διακίνηση ναρκωτικών, εργατικά χέρια για μαύρη εργασία, πορνεία, παραεμπόριο. Μόνο το πρώτο (τα ναρκωτικά) έχει τζίρο 1,1 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με Έκθεση Διεθνούς Επιτροπής του Ο.Η.Ε (βλ. σχετικό άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή»

1,1 τρισ. δολάρια ο τζίρος των ναρκωτικών

Το αστρονομικό ποσό του 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων άγγιξε ο παγκόσμιος τζίρος από τον κύκλο παραγωγής, διακίνησης, εμπορίας μόνο τον οπιούχων και της κοκαΐνης, ενώ διεθνώς το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών αποτελεί τη 2η πιο κερδοφόρα «βιομηχανία» μετά το εμπόριο όπλων.

Η ετήσια έκθεση για το έτος 2002 της Διεθνούς Επιτροπής του OHE για τον έλεγχο των ναρκωτικών εστιάζει στις σοβαρές συνέπειες της παράνομης καλλιέργειας, εμπορίας και χρήσης των ναρκωτικών ουσιών και ιδιαίτερα της ηρωίνης και της κοκαΐνης -με δεδομένο ότι αυτές οι δύο ουσίες ευθύνονται για τα περισσότερα προβλήματα παγκοσμίως- στη συνολική οικονομική ανάπτυξη. H επιτροπή καταρρίπτει πανηγυρικά τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο η καλλιέργεια ναρκωτικών είναι μια… σημαντική πηγή εισοδήματος για τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτήν τη δραστηριότητα, καθώς όπως επισημαίνει πρόκειται για πολύ φτωχές χώρες.

Η ανάπτυξη

Αντίθετα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του OHE, η παραγωγή ναρκωτικών αναστέλλει την οικονομική ανάπτυξη και αποσταθεροποιεί την οικονομία, διότι προωθεί τον πληθωρισμό και καταστρέφει την παραγωγική ικανότητα μιας χώρας, ενώ παράλληλα αποδυναμώνει το πολιτικό σύστημα μέσα από τη διαφθορά και αποσταθεροποιεί το κράτος και την κοινωνία στο σύνολό της.

Περίτρανο παράδειγμα αποτελεί το Αφγανιστάν, όπου η μαζική αύξηση παραγωγής οπίου, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, συνετέλεσε στην πυροδότηση εμφυλίων πολέμων, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπήρξε πτώση της οικονομικής ανάπτυξης και του βιοτικού επιπέδου. Και σημειώνεται ότι στο Αφγανιστάν η παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών «αποτελούν» το 10-15% του Ακαθόριστου Εθνικού Προϊόντος.

Ωστόσο, ο «μύθος του πλούτου» συντηρείται από το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα η παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών μπορεί να έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα για λίγους εμπλεκομένους. Υπολογίζεται ότι στο επίπεδο της παραγωγής ο συνολικός τζίρος για το όπιο και την κοκαΐνη ανήλθε σε 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Από την άλλη, ακόμη και αυτό το ποσό είναι ιδιαίτερα μικρό σε σχέση με το ύψος των ζημιών που προκαλούν τα ναρκωτικά. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην Αμερική, το έτος 2000, οι ζημίες από τη μείωση της παραγωγικότητας και τα έξοδα σε υπηρεσίες υγείας ανήλθαν σε 161 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Επιχείρημα»

Οι «βαρώνοι» των ναρκωτικών αντιτείνουν το επιχείρημα πως «προσφέρουν» εργασία σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και εποχικούς εργάτες στις παράνομες φυτείες, καθώς και… ευκαιρίες εργασίας στους διανομείς «λιανικής» και τους εργαζόμενους στα εργαστήρια. Σύμφωνα με την έκθεση, μόλις το 1% των χρημάτων που προέρχονται από τα άτομα που αγοράζουν τις ουσίες αποτελεί έσοδο για τους μικρούς παραγωγούς-αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το υπόλοιπο 99% αποτελεί κέρδος για τους «βαρώνους», τα βαποράκια και γενικά όλους τους κρίκους της αλυσίδας διακίνησης των ναρκωτικών, γεγονός που αποδεικνύει ότι σχεδόν όλο το μερίδιο από τα κέρδη που προέρχονται από το όπιο και την κοκαΐνη αφορά τις χώρες όπου πωλούνται και καταναλώνονται και όχι αυτές στις οποίες καλλιεργούνται. Αντίθετα, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση, η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη δεν είναι δυνατή χωρίς αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών. Είναι ενδεικτική η επιτυχής πορεία της Ταϊλάνδης, η οποία όσο περιόριζε την παραγωγή οπίου (από 146 τόννους την περίοδο 1965-66 σε λιγότερο από 60 τόννους το 1982 και μόλις δύο τόννους το 2000) τόσο αυξανόταν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας. Σήμερα η Ταϊλάνδη είναι από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στην περιοχή.

Αλλη μία σοβαρή επίπτωση της παράνομης παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών είναι η αποσταθεροποίηση του κράτους και η διαφθορα των πολιτικών συστημάτων, που έχει συνέπεια τη μείωση των επενδύσεων. Οταν η ασφάλεια των νόμιμων επενδύσεων τίθεται σε κίνδυνο, το επιχειρηματικό κλίμα καταρρέει και οι επενδύσεις μειώνονται, με αποτέλεσμα τη μη επίτευξη της μακροχρόνιας οικονομικής και κοινωνικής προόδου.

Παραοικονομία

Παράλληλα, είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις να ασκήσουν αποτελεσματικές οικονομικές πολιτικές όταν υπάρχει παραοικονομία που βασίζεται στα ναρκωτικά. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται για τον έλεγχο της οικονομίας μπορεί να υπονομευθεί από τα «κεφάλαια» για τα ναρκωτικά. H παράνομη εμπορία επηρεάζει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, διαιωνίζει και επιτείνει την ανισότητα των εισοδημάτων. Επιπλέον, στις χώρες όπου γίνεται παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, διαβρώνεται και η ίδια η κοινωνία των πολιτών. Το κύριο σύμπτωμα είναι η αύξηση του βίαιου εγκλήματος (ανθρωποκτονίες, απαγωγές κ.ά.). Στην Κολομβία οι ανθρωποκτονίες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά αυξήθηκαν από 17 ανά 100.000 άτομα την περίοδο 1973-1975 σε 80 ανά 100.000 άτομα το 1992.

Ως κατακλείδα αναφέρουμε τη δήλωση του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής του OHE για τον έλεγχο των ναρκωτικών κ. Φιλίπ Εμαφό: «Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη είναι για τους λίγους, αλλά οι μακροπρόθεσμα απώλειες για τους πολλούς. H διακίνηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών δεν συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Καλούμε τις διάφορες χώρες να απαλλαγούν από την παραγωγή παράνομων ουσιών, γιατί αυτό θα τις ωφελήσει μακροπρόθεσμα, ακόμα κι αν έχει βραχυπρόθεσμο κόστος».

καθημερινή

ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την δημοσιογράφο Ελένη Τζιβρά, ο τζίρος της αγοράς των ναρκωτικών ξεπερνά κάθε χρόνο τα δέκα δισ. ευρώ. Μόνον ο κύκλος εργασιών του παράνομου εμπορίου ηρωίνης στην χώρα μας, αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Απ’ την πανάρχαια χρήση στους απίθανους τζίρους. Μια σύντομη ιστορική διαδρομή της χρήσης ουσιών

Η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών χάνεται στα βάθη των αιώνων, σε πρωτόγονες και αρχαίες κοινωνίες, όταν αποτελούσε μέρος μιας συλλογικής διαδικασίας, με τελετουργικό χαρακτήρα, ενταγμένη στο τότε γενικότερο πολιτιστικό πλαίσιο. Θεωρητικά στόχος ήταν η ενδυνάμωση των δεσμών του κοινωνικού ιστού της συγκεκριμένης κοινωνίας. Όμως, ακόμη και σε αυτές τις τελείως διαφορετικές συνθήκες, η χρήση ναρκωτικών ήταν απόδειξη αδυναμίας του ανθρώπινου πολιτισμού να κατανοήσει την αντικειμενική πραγματικότητα.

Όμως η «τοξικομανία» – δηλαδή η χρήση των ουσιών ως τρόπου ζωής – εμφανίζεται πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Δηλαδή, η εγκατάσταση της εξάρτησης ως κοινωνικού φαινομένου γίνεται στη φάση του περάσματος στον καπιταλισμό. Αρχικά έπληττε κυρίως τμήματα της νεοδημιουργηθείσας τότε εργατικής τάξης και σχετιζόταν με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Με την ανάπτυξη του καπιταλισμού διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις εξάπλωσης του φαινομένου, το οποίο παίρνει πλέον επιδημικές διαστάσεις και αρχίζει να εκδηλώνεται με τα χαρακτηριστικά της πολυτοξικομανίας.

Οι πιο σημαντικοί σταθμοί

Οι πιο σημαντικοί σταθμοί στην εξάπλωση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών αποδεικνύουν ότι είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με το καπιταλιστικό σύστημα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα μεγαλύτερα μονοπώλια της φαρμακοβιομηχανίας:

 • 1805: Παράγεται η μορφίνη για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των οπιομανών, με αποτέλεσμα χιλιάδες εξαρτημένους από τη μορφίνη.
 • 1839 – 1842: Ο πόλεμος του οπίου. Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Κίνα με βασικό στόχο το ελεύθερο εμπόριο του οπίου, που διεξαγόταν βασικά από Βρετανούς κεφαλαιοκράτες και η κινέζικη κυβέρνηση το είχε κηρύξει παράνομο, κατάσχοντας και καταστρέφοντας το φορτίο αρκετών βρετανικών πλοίων. Το αποτέλεσμα της βρετανικής νίκης ήταν, από τη μια με τη συνθήκη της Nanking το 1842 η Κίνα να μετατραπεί σε βρετανική ημιαποικία, το Χονγκ Κονγκ να προσαρτηθεί στη Βρετανία και από την άλλη εκατομμύρια Κινέζοι να ριχτούν στην εξαθλίωση της τοξικομανίας.
 • 1856: Παράγεται η κοκαΐνη για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των μορφινομανών, με αποτέλεσμα χιλιάδες εξαρτημένους.
 • 1898: Η φαρμακοβιομηχανία BAYER παράγει την ηρωίνη για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση τΦράουλες καὶ Ψέμματα!10ων μορφινομανών. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε μέχρι σήμερα.
 • 1943: Με προεδρικό διάταγμα της χιτλερικής Γερμανίας, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία HOECHT παράγει τη μεθαδόνη για την αντιμετώπιση των ηρωινομανών.
 • 1958 – 1974: Ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Το φαινόμενο της τοξικομανίας στον αμερικανικό στρατό παίρνει μαζικές διαστάσεις, για να μπορέσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες να αντέξουν τις φρικαλεότητες που οι ίδιοι προξενούν.
 • 2001: Τα αμερικάνικα στρατεύματα εισβάλλουν στο Αφγανιστάν, οι μόνες εκτάσεις που δε βομβαρδίζουν είναι οι φυτείες κάνναβης και οπίου. Ένα χρόνο πριν την ιμπεριαλιστική εισβολή το Αφγανιστάν παρήγαγε 180 τόνους οπίου. Επτά χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή η παραγωγή του οπίου στη συγκεκριμένη χώρα φτάνει τους 8.300 τόνους, αύξηση 4.511%(!) και μόνο το 2007 καλλιεργούνται 700.000 στρέμματα κάνναβης. Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν καλύπτει το 93% της παγκόσμιας παραγωγής.

«Χορός» δισεκατομμυρίων

 

Το εμπόριο των ναρκωτικών είναι απ’ τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις και οι τζίροι είναι απίστευτοι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία – κυρίως προέρχονται απ’ τον ΟΗΕ – το 80% του οπίου «ξεπλένεται», για να χρησιμοποιηθεί νόμιμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που αποτελούν τους σύγχρονους ναούς του κεφαλαίου.

 • Ο τζίρος απ’ τη διακίνηση των ναρκωτικών είναι 500 δισ. δολάρια το χρόνο.
 • Η Ολλανδία έχει αναδειχτεί σε πραγματικό χρυσωρυχείο συναλλάγματος, με τις πωλήσεις μαριχουάνας και χασίς να αποφέρουν ετησίως περίπου 3 δισ. δολάρια.
 • Στην Ελλάδα, ο τζίρος της αγοράς των ναρκωτικών ξεπερνά κάθε χρόνο τα δέκα δισ. ευρώ. Μόνο ο κύκλος εργασιών του παράνομου εμπορίου ηρωίνης στη χώρα μας, αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ελένης Τζιβρά, δημοσιογράφος

 

Είναι λοιπόν όχι μόνον πολλά τα λεφτά, αλλά υπάρχουν και πολλοί πρόθυμοι να τα «κονομήσουν» από αυτόν τον απίστευτο πακτωλό. Χωρίς όμως τους λαθρομετανάστες, η διακίνηση αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Επομένως υπάρχουν πολλά και μεγάλα συμφέροντα και εάν προστεθούν και οι υπόλοιπες πηγές πλουτισμού (εργατικά χέρια για μαύρη εργασία, πορνεία, παραεμπόριο), τότε μιλάμε πάλι για «πολλά λεφτά». Μόνον ο τζίρος από το παραεμπόριο υπολογίσθηκε από τον Υπουργό Αναπτύξεως ότι ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ της χώρας, δηλ. σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια Ευρώ. Ποιοί είναι οι βασικοί διακινητές του παραεμπορίου; Οι λαθρομετανάστες. Σκεφτήκατε άραγε αγαπητοί μου τι θα έκαναν κάποιοι χωρίς αυτούς;
Και για να τελειώνουμε, μια ερώτηση κρίσεως:
Τι σχέση έχει η Μαφία της λαθρομεταναστεύσεως με τον νέο αντιρατσιστικό Νόμο που ήρθε έτοιμος από έξω; 

Απάντηση:
Μα τι άλλη σχέση από την επιβεβαίωση του πόσο παντοδύναμα είναι αυτά τα κυκλώματα και οι ντόπιοι συνεργάτες τους (Μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοαγρότες, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεκδότες, καναλάρχες, δημοσιογράφοι, Κόμματα, πολιτικοί κλπ. κλπ.), αλλά και τι μπορούν να κάνουν όταν κινδυνεύουν τα συμφέροντά τους.
 
(Visited 64 times, 1 visits today)
Leave a Reply