Τὰ ΤΡΙΑ ΔΙΣεκατομμύρια ἀπὸ τὸν ΕΝΦΙΑ θὰ τὰ πάρουν οἱ τράπεζες ἐὰν ΔΕΝ παρουσιάσουν …κέρδη!!!

Τὰ ΤΡΙΑ ΔΙΣεκατομμύρια ἀπὸ τὸν ΕΝΦΙΑ θὰ τὰ πάρουν οἱ τράπεζες ἐὰν ΔΕΝ παρουσιάσουν ...κέρδη!!!

«…Συγκεκριμένα το δημόσιο εγγυάται ότι θα καταβάλλει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να συμψηφιστεί με τον φόρο…. »

Και τώρα που πληρώσατε τον ΕΝΦΙΑ, δείτε που θα πάνε τα λεφτά σας… …

Με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία που κατατέθηκε, εκπρόθεσμα από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά στο μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.
Η εκπρόθεσμη υποβολή της τροπολογίας, και μάλιστα μετά την επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου στο οποίο επισυναπτόταν, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολιτεύσεως.
Με την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο ουσιαστικά δίνεται, λίγο πριν την ολοκλήρωση των stress test, κεφαλαιακή «ενίσχυση» περίπου 3 δισ. ευρώ στις τράπεζες, στις εταιρείες leasing και factoring. Συγκεκριμένα το δημόσιο εγγυάται ότι θα καταβάλλει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να συμψηφιστεί με τον φόρο….
«Πού ακριβώς εξυπηρετείται και κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον; Εκτός αν πούμε ότι τράπεζες και δημόσιο συμφέρον είναι ταυτόσημες έννοιες», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, σημειώνοντας πως «ο αναβαλλόμενος φόρος είναι φόρος που θα έπρεπε να καταβάλλουν οι τράπεζες και τους χαρίσθηκε γιατί υπήρξαν οι περικοπές του PSI. Όμως πέρα από τις περικοπές του PSI υπήρξε και η χρηματοδότησή τους με τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι μονόπαντες»….

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «σκάνδαλο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να παραδώσει τις τράπεζες σε ξένα funds, ενώ ρώτησε ακόμη τον υπουργό Οικονομικών αν έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την συγκεκριμένη τροπολογία.

«Είναι δέσμευση καθαρά θεωρητικού περιεχομένου, δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα τόσο διάστημα χωρίς κέρδη», υποστήριξε ο Γκίκας Χαρδούβελης. «Αν όλα πάνε καλά με τα stress tests, θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες επιλύσεως των «κόκκινων» δανείων», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας αν δεν ψηφιστεί ο αναβαλλόμενος φόρος τότε «ενδεχομένως θα αναζητηθούν κεφάλαια από το ΤΧΣ, κάτι που δεν το θέλει κανένας». Επίσης, ανέφερε ότι η επίμαχη τροπολογία «υπερασπίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον».
(Visited 15 times, 1 visits today)
Leave a Reply