Ὅλα τὰ καλὰ κοιτάσματα σὲ συνοριακὰ (μὲ τὸ Ἰσραήλ) οἰκόπεδα βρίσκονται!

Ὅλα τὰ καλὰ κοιτάσματα σὲ συνοριακὰ (μὲ τὸ Ἰσραήλ) οἰκόπεδα βρίσκονται!Κι άλλο τεράστιο κοίτασμα βρέθηκε στην Κύπρο…
Πάλι σε ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ οικόπεδο ώστε να δικαιούται μόνον το 50% η Κύπρος.

Τα οικόπεδα της Κύπρου τεράστια και οι έρευνες γίνονται μόνο στα συνορεύοντα με την ΑΟΖ του Ισραήλ.
Αντίθετα τα οικόπεδα του Ισραήλ είναι σκόπιμα τόσο μικρά, που όπου και να βρουν κοιτάσματα δεν θα είναι σε συνοριακό κομμάτι και άρα δεν θα υποχρεούται να το μοιραστεί.
Και το Λεβιάθαν φυσικά, …«συμπτωματικά» πάντα, δεν συνορεύει με την ΑΟΖ της Κύπρου.

Σίγμα

Εντοπίστηκε τεράστιο κοίτασμα υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προέβη το κυπριακό SigmaLive το οποίο επικαλείται έγκυρη πηγή και αναφέρει ότι ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Την ανακάλυψη του έκανε το τουρικικό ερευνητικό πλοίο Barbaros το οποίο ανήκει στην Ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/ KOGAS.
Όπως αναφέρει το SigmaLive, έγκυρη πηγή ανέφερε ότι υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα που φαίνεται να έχει εντοπίσει το Barbaros παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ερευνητική γεώτρηση, τα οποία όμως, επιτρέπουν τη εξαγωγή συμπερασμάτων για τις Τουρκικές κινήσεις.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι ο «Ονασαγόρας» δεν είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο εκτιμώμενο κοίτασμα άλλωστε η ΕΝΙ/KOGAS άρχισε πρώτα τη γεώτρηση στον «Ονασαγόρα» διότι τα γεωλογικά στοιχεία που είχε στη διάθεσή της επέτρεπαν πιο ξεκάθαρες εκτιμήσεις.
Πάνω όμως από τον «Ονασαγόρα», υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει κοίτασμα, το μέγεθος του οποίου, να μπορεί να συγκριθεί με το Λεβιάθαν του Ισραήλ, που ως γνωστό ξεπερνά τα 19 τρισ. κυβικά πόδια. Χαρακτηριστικός είναι και ο χάρτης του χημικού μηχανικού Ηλία Κονοφάγου πρώην διευθυντή έρευνας και παραγωγής κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το βάθος δεν είναι απαγορευτικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων ειδικά όταν αυτός που πραγματοποιεί τις σεισμογραφικές έρευνες διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό.
Το δεύτερο στοιχείο είναι οι ανακοινώσεις στις οποίες είχαν προβεί στις 19 Περασμένου Νοεμβρίου οι Ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο ενεργειακό οικόπεδο «Αφροδίτη» ξεπερνούν τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 12% σε σχέση με παλιότερες εκτιμήσεις που είχαν κατατεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση ενώ μεγάλες ποσότητες φαίνεται να υπάρχουν και σε άλλα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο οικόπεδο 3.
Η ανακοίνωση είχε γίνει μάλιστα στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ, με τις δύο εταιρείες να τονίζουν στους μετόχους τους με νόημα πως η αγορά της Κύπρου είναι μικρή και κύριος αγοραστής των Κυπριακών υδρογονανθράκων θα είναι η διεθνής αγορά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

(Visited 72 times, 1 visits today)




Leave a Reply