Κουρέματα καὶ …κουρέματα!

Όταν η Ελλάδα δεν μπορούσε να πληρώσει τα 120 ΔΙΣ του πρώτου Μνημονίου, που βρίσκονταν στα χέρια κερδοσκόπων οι λέξεις «κούρεμα» και «αναδιάρθρωση» ήταν απαγορευμένες. 

Είχα γράψει σχετικά τότε, το 2011, ότι έβλεπα τους κερδοσκόπους να ξεφορτώνονται ομόλογα που θα κατέληγαν στους προϋπολογισμούς των Ευρωπαίων, ενώ θα μπορούσαμε να τους κουρέψουμε και να πλήρωναν οι ίδιοι τα επενδυτικά τους ρίσκα. Μόνο που αυτοί δεν είναι και τόσο …χαζοί!
Ούτε ευρώ δεν έχασαν οι ξένοι κερδοσκόποι…
Απεναντίας…
Θησαύριζαν με τα γνωστά παιχνίδια των Οίκων Αξιολογήσεως της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που με κάθε ανακοίνωση ανέβαζαν ή κατέβαζαν τις αξίες, αναλόγως σε ποιού χέρια βρίσκονταν τα ομόλογα. 
Κουρέματα καὶ ...κουρέματα!5 Μετά το αίμα που χύθηκε και την αδυναμία των μισών πολιτών να πληρώσουν φόρους προηγουμένων ετών, κι αφού ξεφορτώθηκαν οι κερδοσκόποι τα Ελληνικά Ομόλογα στις πλάτες των Ευρωπαίων φορολογουμένων, έρχεται τώρα το ΔΝΤ να μας προτείνει …κούρεμα.

Οι τοκογλύφοι τοποθέτησαν έγκαιρα με την κυβέρνηση Παπαδήμου τους δικούς τους ανθρώπους κι έτσι αυτοί άρπαζαν εκατοντάδες εκατομμύρια, που προέκυπταν από την ληστεία των Ασφαλιστικών Ταμείων, των μικροομολογιούχων κλπ.
Γιατί όταν βάζεις έναν διαπιστευμένο άνθρωπο των τοκογλύφων να αποφασίσει για την μοίρα των πολιτών, εννοείται ότι θα χυθεί αίμα, θα καταστραφούν οικονομικά εκατομμύρια άνθρωποι και τα γεράκια όπως ο Soros, o Paulson κι ο Loeb (όλοι τους τυχαία …«περιούσιοι») θα καθαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια με μόνον …δύο τηλεφωνήματα.
Την εποχή του πάρτυ ο Loeb κι ο Soros …«συμβούλευαν» τους πολιτικούς πώς να στήσουν την κομπίνα ώστε να είναι νομικά κατοχυρωμένοι…

Σίγμα

To κράτος πληρώνει ομολογιούχους… του ΟΣΕ

Το γενικό λογιστήριο καταβάλει 190 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος να αποπληρώσει ομόλογο, το οποίο ωριμάζει σήμερα 13 Σεπτεμβρίου ισόποσης ονομαστικής αξίας.

Το χρεόγραφο, που η τελευταία πράξη έγινε σύμφωνα με στοιχεία του Frankfurt Stock Exchange στην τιμή των 22,5 σεντς ανά ευρώ, δεν διαπραγματεύεται πλέον. Το εν λόγω ομόλογο είναι σημαντικό διότι αποτελεί έναν ακόμα τίτλο εκδοθέν υπό αλλοδαπό δίκαιο και εγγυημένο από το ελληνικό δημόσιο, στο οποίο φέρονται να έχουν τοποθετηθεί μεγαλύτεροι και μικρότεροι ξένοι διαχειριστές, που στην πλειοψηφία τους αρνήθηκαν να ενταχθούν στο PSI καλυμμένοι από τις νομικές ρήτρες της εκδόσεως.

Για το ομόλογο αυτό του ΟΣΕ (ISIN: FR0000489676) συνήλθε στις 27 Μαρτίου γενική συνέλευση των ομολογιούχων, οπότε και απεφασίσθη να μην εγκριθεί η πρόταση του Δημοσίου με τους εκπροσώπους των τίτλων αξίας 184 εκατομμυρίων ευρώ, να επιλέγουν να αρνηθούν την πρόταση του ελληνικού δημοσίου και μόνον αυτός των 6 εκατ. να απαντούν, ναι.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες της αγοράς, που από την φύση τους είναι δύσκολο να διασταυρωθούν, πριν ολοκληρωθεί η σχετική συναλλαγή, οι τίτλοι φέρονται να είναι συγκεντρωμένοι σε μεγάλο μέρος τους στα χαρτοφυλάκια της ολλανδικής ABN Amro. Ανάδοχοι της εκδόσεως αυτής, που διέπεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το γαλλικό δίκαιο, ήταν οι HSBC, Dexia και Crédit Commercial de France.

Aρμόδιες πηγές του υπουργείου οικονομικών, αλλά και του ΟΔΔΗΧ, υπογραμμίζουν στο Capital.gr πως η εξόφληση του στην παρούσα φάση είναι φυσιολογική εξέλιξη, αφού εάν είχε επιλεχθεί η οδός της μη αποπληρωμής του θα γεννιόταν μείζον πολιτικό και οικονομικό θέμα με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας.

Δημιουργείται όμως για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν στα μέσα Μαΐου οπότε, μετά από ένα διήμερο μαραθώνιο επαφών του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, ελήφθη τελικά η απόφαση να πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ, το 90% της αξίας του οποίου ήταν στην κατοχή του vulture fund Dart Management) ηθικό ζήτημα την στιγμή που χιλιάδες Έλληνες ιδιώτες ομολογιούχοι αλλά και ασφαλιστικά ταμεία εξαναγκάστηκαν σε συμμετοχή στο PSI.

Τόσο το ομόλογο που πληρώθηκε τον Μάιο όπως και αυτό που λήγει σήμερα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI – συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους».

Τα 3,4 δισ. εξ αυτών αφορούν σε οκτώ επίμαχα ομόλογα για τα οποία οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων έχουν ήδη ψηφίσει κατά του PSI. Για τα υπόλοιπα έως του ποσού των 6,4 δισ. (η αξία μεταλλάζεται καθώς μεταξύ άλλων 3 είναι αποτιμημένα σε γεν) οι ομολογιούχοι ανέβαλαν τις αποφάσεις τους καθ’ όσον δεν λήγουν άμεσα και εκκρεμούν ακόμα πληρωμές τοκομεριδίων που έχουν λαμβάνειν.

Επόμενη κρίσιμη στιγμή στην υπόθεση της διαχειρήσεως των χρεών αυτών είναι την άνοιξη και αφορά ςτο ομόλογο του ΟΣΕ, το οποίο ωριμάζει στις 2 Απριλίου του 2013, ονομαστικής αξίας 430 εκατ. ευρώ με την τελευταία τιμή στα τερματικά του Frankfurt Stock Exchange να δείχνει τα 57 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας, τριπλάσιας σχεδόν δηλαδή της αξίας του ελληνικού 10ετούς.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply