Τί μπορεῖ νά ἑτοιμάζουν οἱ Ἰσραηλινοί τίς ἐπόμενες ἡμέρες;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο1 

Λωζάννη, Ελβετία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες  να συνεχίσουν  να εργάζονται  και αφού πέρασει  η προθεσμία τα μεσάνυκτα της Τρίτης, για να καταλήξουν σε μία  προκαταρκτική πυρηνική συμφωνία  με το Ιράν και τις άλλες δυνάμεις, αν φαίνεται ότι προκύπτει πρόοδος, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η ομάδα μας αξιολογεί που βρισκόμαστε όλη την ημέρα και λαμβάνει  αποφάσεις  σχετικά με την καλλίτερη πορεία προς τα εμπρός», είπε ο αξιωματούχος.

«Φυσικά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε,  αν συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο, που συμπεριλαμβάνει και την αυριανή ημέρα (Τετάρτη), αν  θα είναι χρήσιμο να το κάνουμε αυτό.»

ΠΗΓΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο 2

Ο Διοικητής του εγχώριου μετώπου του Ισραηλινού στρατού  Υποστράτηγος κ. Eyal Eizebger ολοκλήρωσε μια τετραετή θητεία, την Τρίτη, και ο διάδοχός του, Υποστράτηγος κ. Yoel Strick, ανέλαβε την θέση του σε σε επίσημη τελετή στην έδρα της Διοικήσεως στο  Ramle.

Την  τελετή παρακολούθησαν ο  Υποστράτηγος κος  Gadi Eizenkot, ο οποίος είπε: «Σε μια πραγματικότητα στην οποία …τα σύνορα μεταξύ της μάχης και του εγχώριου μετώπου έχουν γίνει ασαφή και σε μια πραγματικότητα, όπου ο άμαχος πληθυσμός εκτίθεται στους κινδύνους της τρομοκρατίας και των βλημάτων του  εχθρού, η σημασία  της Διοικήσεως του εγχώριου μετώπου, ως μια στρατηγική διοίκηση, που  εμπλέκεται σε κάθε κλιμάκωση , αυξάνεται.»

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Eizenberg είπε  ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώθηκε μία περιφερειακή αναταραχή και μια αλλαγή στην φύση του πολέμου.

«Η κοινή μας εργασία στον πολιτικό τομέα έχει φθάσει τις καρδιές των μαζών της ισραηλινής κοινής γνώμης και οι καρποί της έχουν εξελιχθεί σε «πορτοκαλί επανάσταση», [το χρώμα της διοικήσεως], η οποία βασίζεται στην εδραίωση μιας κουλτούρας  ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», προσέθεσε.

ΠΗΓΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο 3

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε την Τρίτη ότι το  Ιράν θα φθάσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων  σε «ένα έτος ή λιγότερο»  σύμφωνα με τους όρους της επερχομένης  συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις  παγκόσμιες δυνάμεις στην Λωζάννη της Ελβετίας.

Ο Νετανιάχου μίλησε στην τελετή εγκαινίων της  20ης  Κνεσέτ (Ισραηλινό κοινοβούλιο)  την Τρίτη, λίγες ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας για την ομάδα P5 + 1  των παγκόσμιων δυνάμεων – ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Γαλλία, Ρωσσία και Γερμανία – να καταλήξουν σε συμφωνία-πλαίσιο με το Ιράν για τον περιορισμό  του πυρηνικού προγράμματος του, με αντάλλαγμα την άρση  των επιβληθέντων κυρώσεων.

Δήλωσε ακόμη  ότι, ενώ ο ίδιος εκτιμά την φιλία και την υποστήριξη των ΗΠΑ, σχετικά με το θέμα του Ιράν, το οποίο είναι μια υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος, θα πρέπει να μιλήσει δυνατά χωρίς φόβο ή δισταγμό, ακόμα και όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

Στο πρώτο άρθρο βλέπουμε δηλώσεις του Αμερικανικού παράγοντα, που προετοιμάζουν το διεθνές κοινό για μία παράταση των συνομιλιών της Λωζάννης μέχρι και την Τετάρτη 1.4.2015.

Ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται για κάποιο λόγο πεπεισμένος ότι μέχρι την Τετάρτη οι Ιρανοί θα έχουν προβεί σε κάποιες κρίσιμες παραχωρήσεις, που θα δικαιολογούν την παράταση των συνομιλιών για τουλάχιστον μία ημέρα.

Αν όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ίσως να θέλουν να κρατήσουν την διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν σε συνεχείς συνομιλίες και με τις έξη δυνάμεις, φοβούμενοι ότι το Ιράν λόγω της καταστάσεως στην Υεμένη θα επιδιώξει στην συνέχεια  διμερείς συνομιλίες μόνο με την Ρωσσία και την Κίνα.

Το τι θα συμβεί στην συνέχεια θα φανεί το αργότερο ως την Πέμπτη 2.4.2015.

Στις 4 ,5 και 6  Απριλίου θα είναι οι αργίες για  το Πάσχα των Καθολικών και λογικά δεν πρέπει να έχουμε πολιτικές εξελίξεις.

Το δεύτερο άρθρο συμπληρώνει την εικόνα του πρώτου άρθρου.

Στις 18.1.2015 ο υπουργός αμύνης του Ισραήλ απεφάσισε μεταβολές στην ιεραρχία του Ισραηλινού στρατού, που θα ολοκληρώνονταν σε σύντομο χρόνο.

ΠΗΓΗ

Οι αλλαγές φαίνεται ότι ολοκληρώθηκαν τώρα με την τελευταία τοποθέτηση του Υποστράτηγου κ. Yoel Strick στην διοίκηση εγχωρίου μετώπου, που έχει ως στόχο ουσιαστικά την πολιτική προστασία του πληθυσμού εντός του Ισραήλ.

Ο Υποστράτηγος κ. Yoel Strick στο παρελθόν υπηρετούσε στην χερσόνησο του Σινά και έδινε οδηγίες και κατευθύνσεις για την επαναπροώθηση των μεταναστών από το Σινά στην Αίγυπτο, καταπατώντας μέσω των οδηγιών του τα δικαιώματα των προσφύγων για χορήγηση ασύλου.

Η σημερινή του τοποθέτηση είναι άκρως συμβολική.

Προετοιμάζει με την αρχική ομιλία του για επέκταση του πολέμου εντός του Ισραήλ σε «κάθε κλιμάκωση», που αυξάνει την ένταση.

Με τα ίδια του τα λόγια μιλάει για κάτι που σχεδιάζεται εκτός του Ισραήλ, αλλά θα έχει ως συνέπεια ..«μια πραγματικότητα, όπου ο άμαχος πληθυσμός εκτίθεται στους κινδύνους της τρομοκρατίας και των βλημάτων του  εχθρού»

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό;;;;

H κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην Υεμένη ή κάποια πρόκληση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν;

Kαι αυτό θα φανεί πολύ σύντομα…

Στο τελευταίο άρθρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, στην εναρκτήρια ομιλία της Ισραηλινής βουλής μετά τις πρόσφατες εκλογές, πληροφορεί τους βουλευτές ότι η συμφωνία των δυνάμεων P5+1 στην Λωζάννη θα οδηγήσει στην απόκτηση πυρηνικού όπλου από το Ιράν σε  «ένα έτος ή λιγότερο».

Στην συνέχεια αναφέρεται στην φιλία και την υποστήριξη των ΗΠΑ για το θέμα του Ιράν, αλλά προειδοποιεί συγχρόνως ότι θα μιλήσει δυνατά και χωρίς φόβο η δισταγμό ενάντια στην συμφωνία.

Το ρήμα speak up  δεν μεταφράζεται με την λέξη μιλάω..

Σημαίνει   μιλάω με τρόπο αντιδραστικό και έντονο.

Αλλά το Ισραήλ δεν μετέχει στις συνομιλίες της Λωζάννης και επομένως κανένας δεν πρόκειται να ακούσει τις αντιρρήσεις του.

Η «ομιλία» χρησιμοποιείται μεταφορικά και εννοεί κάτι άλλο: μονομερείς επιθετικές ενέργειες (και όχι λεκτικές)  κατά του Ιράν.

Με αφορμή την επίθεση κατά της Υεμένης πολεμικά αεροπλάνα από 5 χώρες της περιοχής του κόλπου περιφέρονται  οπλισμένα στην ευρύτερη περιοχή.

Ανάμεσα τους θα μπορούσαν να παρεισφρύσουν και κάποια Ισραηλινά αεροσκάφη με ή χωρίς επίσημα διακριτικά, με αποστολή να βομβαρδίσουν κάποιους πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1980 τέσσερα ιρανικά αεροπλάνα F-4E επιτέθηκαν σε Ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα υπό κατασκευή, επιφέροντας ζημιές, χωρίς να καταφέρουν να τον καταστρέψουν ολοκληρωτικά.

Η επιχείρηση, αν και Ιρανική (!) , ονομάστηκε Ρομφαία  (Scorch Sword)!

ΠΗΓΗ 

 

Στις 7 Ιουνίου 1981, τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ, οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν με αεροσκάφη F-16, που συνοδεύονταν από αεροσκάφη F-15, στον ίδιο πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράκ  κοντά στην Βαγδάτη, ένα μήνα πριν την κρίσιμη λειτουργία του.

Κατάφεραν να τον καταστρέψουν ολοκληρωτικά , τερματίζοντας για πάντα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ.

ΠΗΓΗ

 

Και τότε το  Ιράν  βρισκόταν σε πόλεμο με το Ιράκ.

Σήμερα υπάρχουν παρόμοιες συνθήκες στην περιοχή, αλλά οι Ιρανικοί  πυρηνικοί σταθμοί είναι περισσότεροι και επιπλέον υπάρχουν και αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου σε προστατευόμενες υπόγειες ή ορεινές βάσεις.

Οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να επαναλάβουν μία παρόμοια επιχείρηση εναντίον των εγκαταστάσεων του Ιράν.

Για να επιτύχουν τον στόχο τους θα χρησιμοποιήσουν πολύ ισχυρές διατρητικές βόμβες και τους ίδιους τύπους αεροσκαφών με το 1981.

Αν πετύχουν τους  στόχους  τους, το Ισραήλ θα μπορούσε να μην φοβάται πλέον τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν…

Αλλά τι θα συμβεί, αν δεν τους  πετύχουν τελικά;;;;;;

Tα  Ιρανικά αποθέματα εμπλουτισμένου  θα μπορούσαν  στην συνέχεια να φλέγονται για ημέρες κάτω από την γη  και να διαχέονται στην ατμόσφαιρα  ως μαύρη σκόνη  (black rain) από τις τρύπες, που προκάλεσαν οι βόμβες στο έδαφος.

Aυτό ελπίζω να μην χρειαστεί κανένας να το δει να γίνεται στο μέλλον.

Αλλά αν το δει, παραμονές του Πάσχα,  θα μπορούσε κάλλιστα να το περιγράψει ως μαύρο καπνό αναδυόμενο από το πηγάδι της αβύσσου…

Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

 Son ofEon

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply