200 ἑκατομμύρια ἐπὶ πλέον μᾶς χρεώνουν Τσίπρας καὶ Καμμένος!!!

«….Μηχανικός αεροναυπηγικής, που εργάζεται στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δήλωσε ότι η εναλλακτική προσφορά της Airbus ακουγόταν δελεαστική. «Αν και τυπικά η αμερικανική τεχνολογία είναι πιο αξιόπιστη από την ευρωπαϊκή, το P3 Orion είναι παλαιό, έχει μεγάλη κατανάλωση και τεράστιο κόστος συντηρήσεως. Από την άλλη το C295 είναι πιο σύγχρονο και προσφέρει τα ίδια οφέλη, με πιο ικανοποιητικό κόστος. Προφανώς αυτά τα συμβόλαια γίνονται για πολιτικά παιχνίδια και όχι με βάση τον προϋπολογισμό, παρότι είναι μία κατεστραμμένη χώρα», τόνισε, αναφερόμενος στην Ελλάδα.200 ἑκατομμύρια ἐπὶ πλέον μᾶς χρεώνουν Τσίπρας καὶ Καμμένος!!!2

Πέρα από το γεγονός ότι το κόστος του συμβολαίου είναι σχεδόν κατά 40% υψηλότερο από εκείνο της Airbus, η Lockheed Martin θα χρειασθεί 7,5 χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο και θα υποστηρίξει την συντήρηση μόνο για αυτή την περίοδο, σημειώνει ακόμη η εφημερίδα….»

H Airbus μας έδινε καινούρια αεροπλάνα με 200 εκατ. λιγότερα από την Lockheed200 ἑκατομμύρια ἐπὶ πλέον μᾶς χρεώνουν Τσίπρας καὶ Καμμένος!!!1

Νέα στοιχεία, για την συμφωνία 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναβαθμισθούν πέντε πολεμικά αεροσκάφη που προκάλεσε αντιδράσεις, φέρνει στο φως ισπανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την El Confidencial, αν και υπήρχε προσφορά από την ισπανική Airbus, με την οποία η Ελλάδα θα γλύτωνε 200 εκατομμύρια ευρώ και θα έπαιρνε πιο σύγχρονα αεροσκάφη, τελικά οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος υπέγραψαν την συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Το ισπανικό δημοσίευμα επικαλείται πηγή με γνώση των σχετικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με αυτή, τα C295 που προσέσφερε η Airbus πρόκειται να κυκλοφορήσουν ενώ τα P3-B Lockheed Martin Orion είναι σχεδόν «μουσειακά κομμάτια». Κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες και πουλήθηκαν στην Ελλάδα το 1995, αφού πρώτα είχαν απορριφθεί από τον αμερικανικό στρατό και πέρασαν αρκετά χρόνια σε «απόσυρση» σε βάση στο Τουσόν της Αριζόνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2009, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει έξι P3 Orion γιατί απαιτούσαν δαπανηρές επισκευές. Την ίδια χρονιά αναζητούντο εναλλακτικές. Η Airbus, με έδρα την Σεβίλλη, προσέφερε τέσσερα μοντέλα, που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Χιλή και πιο πρόσφατα στην Βραζιλία. Φάνηκε αρχικά ότι η Αθήνα ήταν ικανοποιημένη με την προσφορά, αλλά- σύμφωνα με την El Confidencial- στην συνέχεια η ελληνική πλευρά σταμάτησε την επικοινωνία.

«Πριν από την ξαφνική σιωπή από την Ελλάδα, η εταιρεία είχε προσφερθεί επίσης να αναβαθμίσει τα συστήματα των Orion Ρ3 σε ανταγωνιστική τιμή, κάτι που είχε γίνει με μοντέλα του ισπανικού και βραζιλιανικού στρατού. Η Αθήνα δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν έκανε συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία. Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ισχυρίζεται ότι αυτή η προσφορά επελέγη «τιμώντας διμερείς δεσμεύσεις», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση», γράφει η ισπανική εφημερίδα.

Μηχανικός αεροναυπηγικής, που εργάζεται στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δήλωσε ότι η εναλλακτική προσφορά της Airbus ακουγόταν δελεαστική. «Αν και τυπικά η αμερικανική τεχνολογία είναι πιο αξιόπιστη από την ευρωπαϊκή, το P3 Orion είναι παλαιό, έχει μεγάλη κατανάλωση και τεράστιο κόστος συντηρήσεως. Από την άλλη το C295 είναι πιο σύγχρονο και προσφέρει τα ίδια οφέλη, με πιο ικανοποιητικό κόστος. Προφανώς αυτά τα συμβόλαια γίνονται για πολιτικά παιχνίδια και όχι με βάση τον προϋπολογισμό, παρότι είναι μία κατεστραμμένη χώρα», τόνισε, αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Πέρα από το γεγονός ότι το κόστος του συμβολαίου είναι σχεδόν κατά 40% υψηλότερο από εκείνο της Airbus, η Lockheed Martin θα χρειασθεί 7,5 χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο και θα υποστηρίξει την συντήρηση μόνο για αυτή την περίοδο, σημειώνει ακόμη η εφημερίδα.

«Αν η Ελλάδα είχε αφήσει την ανανέωση του στόλου της σε ευρωπαϊκά χέρια, αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας, θα είχε δημιουργήσει θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα», τονίζει.

Αν και η συμφωνία με την Ουάσιγκτον επετεύχθη από την κυβέρνηση Σαμαρά, ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να την ακυρώσει πληρώνοντας ένα συμβολικό πρόστιμο, σημειώνει η El Confidencial.

«Η πίεση του εθνικιστή υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου- που ρυθμίζει την σταθερότητα της κυβερνήσεως- υπήρξε κλειδί στην συμφωνία. Στην Ελλάδα, που ξοδεύει σχεδόν τα διπλάσια από την Γερμανία σε κατά κεφαλήν δαπάνες για την άμυνα, το φάντασμα της Τουρκίας αιωρείται επάνω από αυτού του τύπου τα έξοδα», τονίζει ακόμη.

Μάλιστα, κλείνοντας, το δημοσίευμα επικαλείται πρώην αξιωματούχο, «με γνώση στις ίντριγκες για τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα», ο οποίος ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρχαν καλλίτερες προσφορές για ρωσσικά αεροσκάφη, αλλά πάντα είχαν προτεραιότητα τα αμερικανικά ή τα γαλλικά.»

πηγή

(Visited 104 times, 1 visits today)
2 thoughts on “200 ἑκατομμύρια ἐπὶ πλέον μᾶς χρεώνουν Τσίπρας καὶ Καμμένος!!!

Leave a Reply