Πρόστιμα σὲ ὄσους πλιατσικολόγησαν, ἀλλὰ ΔΕΝ …ἐπιστρέφονται τὰ κλοπιμαῖα!!!

Πρόστιμο για την χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων LIBOR και EURIBOR…
…αλλά τα χαμένα των δανειοληπτών ΔΕΝ επιστρέφονται… 
Πάλι εμείς πληρώνουμε δηλαδή, αλλά την …«διαφορά» την λαμβάνουν άλλοι!!!

Σίγμα

Παίρνουν μέτρα για μία μικρότερη πλην… τίμια Deutsche Bank

To πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, που επιβλήθηκε στην Deutsche Bank από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας και των ΗΠΑ για την χειραγώγηση επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων, οδήγησε σε «βουτιά», της τάξεως του 50%, τα καθαρά κέρδη της γερμανικής τράπεζας στο α’ τρίμηνο του 2015.

Επιθυμούμε μία καλλίτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα, με αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξόδων και ισχυρότερο management.

Επιθυμούμε μία καλλίτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα, με αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξόδων και ισχυρότερο management.

Παράλληλα έβαλε «φρένο» στην άνοδο της μετοχής η οποία μολονότι είχε βρεθεί να ενισχύεται από το ξεκίνημα της χρονιάς σε ποσοστό 33% περίπου (ξεπερνώντας τα 33 ευρώ), στις τελευταίες συνεδριάσεις δέχθηκε έντονες πιέσεις υποχωρώντας κατά 10%.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα θεμελιώδη μεγέθη του γερμανικού κολοσσού, το α’ τρίμηνο του 2015 εμφάνισε σημαντική αύξηση των εσόδων κατά 24%, στα 10,4 δισ. ευρώ, ωστόσο η καθαρή κερδοφορία υπεχώρησε στα 559 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, πτώση μεγαλύτερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές (655 εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση της Deutsche Bank εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη, γι’ αυτόν το λόγο ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπών στο κόστος λειτουργίας που φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, επιπλέον του τρέχοντος προγράμματος που έχει σχεδιασθεί για την περικοπή 4,5 δισ. ευρώ σε έξοδα, ενώ παράλληλα κατέβασε σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών αναμένοντας μέχρι τα τέλη του 2020 απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% έναντι 12% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Δεν είχα καμμία ανάμειξη ως πρόεδρος της Fed στην επιλογή της Pimco για αγορά τίτλων με εγγυήσεις ενυπόθηκων δανείων

Δεν είχα καμμία ανάμειξη ως πρόεδρος της Fed στην επιλογή της Pimco για αγορά τίτλων με εγγυήσεις ενυπόθηκων δανείων

 

Πωλητήριο για Postbank
Ακόμη, στο πλαίσιο της αναδιαρθρώσεως, ο όμιλος θα προχωρήσει στην πώληση της μονάδας Postbank μέσω του χρηματιστηρίου έως τα τέλη του 2016, κλείνοντας παράλληλα έως 200 καταστήματα -δηλαδή περισσότερα από το ένα τέταρτο του δικτύου λιανικής τραπεζικής το οποίο ανέρχεται σε 700- μέχρι το 2017. Την ίδια στιγμή, στην προσπάθεια για μείωση του ρίσκου, στον κλάδο της επενδυτικής στρατηγικής προτίθεται να αποχωρήσει από το ένα δέκατο των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται -κυρίως στην έκθεσή της σε hedge funds- ακολουθώντας το παράδειγμα ανταγωνιστών της όπως η UBS και η Credit Swiss, οι οποίες αποσύρθηκαν από τις μη κερδοφόρες δραστηριότητες και παράλληλα μείωσαν την έκθεσή τους στο investment banking.

Η νέα στρατηγική των δύο επικεφαλής της Deutsche Bank, Ανσού Τζάιν και Γιούργκεν Φίτσεν, είναι περισσότερο πελατοκεντρική, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η Deutsche Bank να παραμείνει μία παγκόσμια τράπεζα, αλλά να εστιάσει περισσότερο σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Τα δύο στελέχη επιθυμούν να δημιουργήσουν μία Deutsche Bank καλλίτερα κεφαλαιοποιημένη, με αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξόδων, ισχυρότερο management που να δημιουργεί μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους της.

Οι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι διευθύνοντες σύμβουλοι της γερμανικής τράπεζας θα μπορέσουν να επιτύχουν τους νέους τους στόχους. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ομαρ Φολ, αναλυτής στην Jefferies International, «υπάρχουν στόχοι για το 2020 και σχέδιο εξοικονομήσεως και επενδύσεων τα οποία εμείς και η αγορά θα αντιμετωπίσουμε με επιφυλακτικότητα, δεδομένου του πολυτάραχου παρελθόντος», ενώ ο Κίνερ Λακχάνι της Citi χαρακτήρισε «σχετικά μη φιλόδοξους» τους νέους στόχους της διοικήσεως».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη διετία η Deutsche Bank είχε καταβάλει για πρόστιμα και διακανονισμούς που αφορούν στην διευθέτηση δικαστικών υποθέσεων περισσότερα από 9 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι εφέτος θα πληρώσει ακόμη 4 δισ. ευρώ.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΜΠΕΝ ΜΠΕΡΝΑΚΙ
Αναψε φωτιές η συμφωνία με Pimco

Χρυσές δουλειές κάνει ο άνθρωπος που ανέλαβε να βγάλει τις ΗΠΑ από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Ο πρώην πρόεδρος της FED, Μπεν Μπερνάνκι, εκτός από τη μισθωτή σχέση που απέκτησε προσφάτως με το Brookings Institute και μία εβδομάδα περίπου αφότου έπεσαν οι υπογραφές για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με το hedge fund Citadel, το οποίο διαχειρίζεται περίπου 24 δισ. δολάρια, έκλεισε συμφωνία συνεργασίας για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με το δημιούργημα του Μπιλ Γκρος, τον κολοσσό στην αγορά ομολόγων, Pimco! Οι κινήσεις του πρώην οικονομικού συμβούλου του προέδρου Τζορτζ Μπους (πριν τον διαλέξει για πρόεδρο της FED το 2006) έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ, καθώς η FED το 2008 είχε προσλάβει την Pimco μαζί με άλλες τρεις εταιρείες της Wall Street για να αγοράσουν τίτλους με εγγυήσεις ενυπιθήκων δανείων ώστε να κρατηθούν χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού και να δοθεί ανάσα στην αμερικανική οικονομία.

Κοινός δικηγόρος
Ο 62χρονος πρώην καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πρίνστον έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «εάν (η Pimco) είχαν προσληφθεί να κάνουν κάτι τέτοιο, ήταν μέσα στην επαγγελματική τους δραστηριότητα και εγώ δεν είχα καμμία σχέση με την επιλογή τους, ούτε είχα κάποια σχέση μαζί τους». Σύμφωνα πάντως με το Reuters, οι δικηγόροι της εταιρείας Williams & Connolly LLP, που εκπροσωπούν νομικά τον Μπερνάνκι, ήταν αυτοί που έκλεισαν την συμφωνία μεταξύ Pimco και FED. Ο «Helicopter Ben» αναλαμβάνει την Pimco, την ώρα που η αιμορραγία κεφαλαίων από αυτήν δεν λέει να σταματήσει μετά την εγκατάλειψή της από τον Μπιλ Γκρος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια 1,59 τρισ. δολαρίων χάνει κάθε μήνα περίπου 8 δισ. από τον Σεπτέμβριο. Ο Μπερνάνκι δεν ανακοίνωσε τις απολαβές του από τις δύο συνεργασίες, έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργασθεί με άλλες επενδυτικές εταιρείες. Τα ξένα μέσα πάντως σημειώνουν ότι για μόνο μία ομιλία του πέρυσι έλαβε 250.000 δολάρια ως πληρωμή, ενώ ο ετήσιος μισθός του στη FED ανερχόταν σε 200.000 δολάρια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόσωπα & αριθμοί

0,3% ήταν ο ρυθμός αναπτύξεως της βρετανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, από 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ενώ αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έβαζαν τον πήχη στο 0,5%.

3,2 δισ. ευρώ, σε ιστορικά υψηλά, ανήλθαν οι ξένες επενδύσεις στην Γερμανία πέρυσι, σε 1.199 νέα έργα, δημιουργώντας 16.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον κρατικό οργανισμό GTAI. Οι Κινέζοι επενδυτές ξεκίνησαν 190 έργα, 37% περισσότερα από το 2013, και ακολούθησαν οι Αμερικανοί με 168 και οι Ελβετοί με 130 νέα έργα.

2,7% εκτιμά πως θα αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2015, από 2,6% το 2014, η Caterpillar, η κορυφαία κατασκευάστρια εκσκαφέων και εξοπλισμού εξορύξεως. Μεταξύ των κινδύνων που εξακολουθεί να βλέπει, η γνωστή και για την λεπτομερή αξιολόγηση της καταστάσεως της οικονομίας εταιρεία, είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα και η αβέβαιη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ.

2,8 τρισ. δολάρια ήταν η οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι ανά τον κόσμο φυσικές καταστροφές μεταξύ 1970 και 2013 σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με τις μεγαλύτερες «πληγές» (1,15 τρισ.) να μετρούν η Ασία και ο Ειρηνικός.

1,4 δισ. ευρώ άντλησε η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Διατέθηκαν 113.900.000 νέες μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές. Η τιμή εκδόσεως ήταν 12,1 ευρώ

924 εκατ. δολάρια καθαρά κέρδη ή 23 σεντ ανά μετοχή ανακοίνωσε Ford Motor για το πρώτο τρίμηνο, από 989 εκατ. δολάρια ή 24 σεντ ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2014, διατηρώντας τις ετήσιες προβλέψεις της για προ φόρων κέρδη μεταξύ 8,5 δισ. και 9,5 δισ. δολαρίων.

56% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν εξαγορές το επόμενο 12μηνο, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Global Capital Confidence Barometer, μεταξύ 1.600 στελεχών από 54 χώρες. Στην χώρα μας, οι στρατηγικές προτεραιότητες του 20% είναι η ανάπτυξη (έναντι 31% από το διεθνές δείγμα), το 51% θα επιδιώξει τον περιορισμό τους κόστους (έναντι 54%), το 24% την σταθεροποίηση (έναντι 14%) και το 5% την επιβίωση (έναντι 1%).

ΕΘΝΟΣ

(Visited 30 times, 1 visits today)
0 thoughts on “Πρόστιμα σὲ ὄσους πλιατσικολόγησαν, ἀλλὰ ΔΕΝ …ἐπιστρέφονται τὰ κλοπιμαῖα!!!

Leave a Reply