Στά πρόθυρα ἐμφυλίου;

Το ξοφλημένο πολιτικό σύστημα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, παριστάνοντας πως γυρεύει την απάντηση στο ερώτημα του εάν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με επιτόκιο 6,5%. Έτσι αποφεύγει να μιλήσει για το πραγματικό ζητούμενο. Που δεν είναι άλλο από το εάν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε εν γένει. Ακόμη και αν εξασφαλίσουμε επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο της κραταιάς Γερμανίας. Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο περιμένοντας ένα θαύμα. Όπως όλοι οι ετοιμοθάνατοι.

Οι αριθμοί είναι πλέον αμείλικτοι. Το μοντέλο «αναπτύξεως» των τελευταίων δεκαετιών έχει πάψει να είναι διαχειρίσιμο. Το χρέος έγινε αυτοτροφοδοτούμενο και ο ρυθμός μεγεθύνσεώς του τα αμέσως επόμενα χρόνια θα πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Η πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη, -η πραγματική ανάπτυξη και όχι αυτή της καταναλώσεως εισαγομένων προϊόντων, που πληρώνονται με δανεικά, ή της ανακυκλώσεως χρημάτων από μεταβιβάσεις υπερτιμολογημένων ακινήτων-, το αβέβαιο αυτό θαύμα που όλοι δήθεν περιμένουν, χρειάζεται χρόνο. Και ακόμη και εάν ξεκινήσει με ορμή άμεσα θα τρέξει πολύ πιο αργά από την καταιγίδα.

Η λύση που απομένει είναι μόνο μια. Ο δραματικός περιορισμός του αριθμού των υπαλλήλων του δημοσίου και ο εξορθολογισμός των πραγματικών αμοιβών όσων απομείνουν, με επαναφορά τους στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα. Το πολιτικό σύστημα, όμως, δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει κάτι τέτοιο. Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός μπορεί να κάνει τα πάντα. Εκτός από την αυτοκατάργησή του.

Ένας από τους κυριάρχους και πιο παραπλανητικούς μύθους, στους σημερινούς καιρούς της κρίσεως, είναι αυτός που θέλει την δημοσιοϋπαλληλία να ταυτίζεται με τους απλούς εργαζομένους αυτής της χώρας. Είναι αυτός που παρουσιάζει τους υπαλλήλους του κράτους ως κάποιους ακόμη δυστυχείς βιοπαλαιστές, ως μέλη μιας κοινής ευρείας τάξεως εργαζομένων, που μοιράζονται τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανασφάλειες έχοντας απέναντί τους έναν κοινό εχθρό. Το σώμα των ανικάνων και διεφθαρμένων πολιτικών. Τίποτε πιο αναληθές από αυτό.

Η δημοσιοϋπαλληλία και το άθλιο και φαύλο πολιτικό σύστημα δεν αποτελούν διακριτές οντότητες. Αντίθετα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μέρη του ίδιου παρασιτικού οργανισμού, με τρόπο που η λειτουργία του ενός τροφοδοτεί και εξασφαλίζει την συνέχιση της λειτουργίας του άλλου. Η δημοσιοϋπαλληλία δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την παρουσία του πολιτικού συστήματος και αυτό με την σειρά του δεν θα μπορούσε να επιβιώσει και να αναπαραχθεί χωρίς την πολύτιμη στήριξήη της. Καμμία πράξη από όλες όσες καταλογίζονται στο πολιτικό σύστημα δεν θα μπορούσε να εκτελεσθεί χωρίς την νομιμοποίηση που προέρχεται από την πρόθυμη δράση της δημόσιας διοικήσεως. Κανένα ρουσφέτι, καμμία παρέμβαση, καμμία κατάχρηση, καμμία αλλοίωση διαδικασιών, καμμία καταστρατήγηση θεσμών και νόμων. Το πολιτικό σύστημα δεν διεισδύει με τρόπο μεταφυσικό μέσα στις σάρκες του κοινωνικού και οικονομικού ιστού. Διαθέτει το ζωντανό, δραστήριο και μαχητικό στράτευμά του. Τον αποτελεσματικό του εκτελεστικό βραχίονα. Τους κρατικούς υπαλλήλους.

Υπό το φώς αυτής της πραγματικότητας η δημοσιοϋπαλληλία δεν αποτελεί τμήμα και μέρος του σώματος των εργαζομένων αυτής της χώρας. Είναι αντίθετα η δύναμη κρούσεως του στρατού κατοχής που κατατρώει τις σάρκες της. Και όπως σε όλες τις μεγάλες εισβολές κατά των ανυπεράσπιστων, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, η ηγεσία είναι αυτή που διαχειρίζεται τα μεγάλα και σημαντικά (τις συμβάσεις της Siemens, τις μαζικές προμήθειες στα εξοπλιστικά, τα χορταστικά φιλέτα στις «επενδύσεις» της υγείας) και το άτακτο και ανώνυμο στράτευμα αυτό που ανταμοίβεται για την αφοσίωση και την συνεργασία του, με την ελευθερία της απολαύσεως του καθημερινού μικροπλιάτσικου (το φακελάκι του γιατρού, το χαρτζιλίκι του τελωνειακού, το δώρο του πολεοδόμου, το ποσοστό του εφοριακού).

Στις ημέρες που διανύουμε το φάσμα της μαζικής ανεργίας πλανάται ήδη απειλητικά επάνω από την χώρα. Σε λίγο καιρό θα γίνει δυσβάστακτη πραγματικότητα. Και τότε θα πρέπει να επιλέξουμε αν προτιμούμε την ανεργία των παραγωγικών ανθρώπων του καθημερινού μόχθου ή αυτήν των κρατικών μας υπαλλήλων. Με τα υποκριτικά ψευδοανθρωπιστικά κριτήρια της αγοράς οι δύο αυτές μορφές στερήσεως του «δικαιώματος στην ζωή» θα φαντάζουν όμοιες και ισοβαρείς. Με όρους όμως πραγματικής δικαιοσύνης και, κυρίως, με όρους προοπτικής του κοινού μας μέλλοντος, η επιλογή της δήθεν ισότητας θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα. Το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο να πάρει τις κατάλληλες, δύσκολες, αλλά σωτήριες αποφάσεις. Και όχι τόσο επειδή δεν διαθέτει ορθή κρίση. Αλλά επειδή του είναι αδύνατον να αποφασίσει αυτόβουλα την αυτοκατάργησή του. Κάτι πολύ φυσικό μέσα στα ανθρώπινα μέτρα.

Σε λίγο καιρό ο μέσος παραγωγικός Έλληνας της πραγματικής οικονομίας θα αντιληφθεί ότι, σε κάθε δύσκολο βήμα του, είναι υποχρεωμένος να κουβαλάει στην πλάτη του από έναν αυθάδη κηφήνα. Και ότι η σίτιση αυτού του κηφήνα θα προηγείται των δικών του αναγκών. Των αναγκών του σπιτιού και των παιδιών του. Η καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των απολυμένων φτωχοδιαβόλων θα θεωρείται φυσική και αναπότρεπτη για την σωτηρία της πατρίδας. Τα «κατακτημένο» δικαίωμα όμως των μονίμων υπηρετών του δημοσίου συμφέροντος «στην δουλειά» και «την ζωή», δεν θα μπαίνει σε καμμία ζυγαριά και καμμία διαπραγμάτευση.

Στην αρχή θα είναι ενόχληση. Μετά θυμός. Έπειτα οργή. Την συνέχεια κανείς δεν μπορεί να την προβλέψει. Περισσότερο από φόβο.

Ἕρμιππος Ἑρμιππίου

εἰκόνα

(Visited 230 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Στά πρόθυρα ἐμφυλίου;

 1. Το αυγό κάνει τη κότα η η κότα το αυγό ;

  Ιδού η Απορία .

  Οι ΄διεφθαρμένοι’ Πολιτικοί διαφθείρουν τους Πολίτες/Ψηφοφόρους ή οι Πολίτες/Ψηφοφόροι διαφθείρουν τους … Πολιτικούς .

  Η Κατάρα που … κατατρώει τα Σωθικά της Ελλάδας, είναι το ΔΗΜΟΣΙΟ-ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ, ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ, αποτέλεσμα των … Πολιτικάντηδων και Δημαγωγών που δημιούργησαν το Συνδικαλισμό ως … Επάγγελμα και Εφαλτήριο … ανέλιξης στη Πολιτική .

  Μόνον η Ιδιωτική Πρωτοβουλία και Ο ΝΟΜΟΣ … είναι τα ‘ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ’, που ο Έλληνας ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ για να Μεγαλουργήσει – Διεθνώς, αποδεδειγμένο .

  Ο Εχθρός της Ελλάδας είναι το ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που ΤΩΡΑ γίνεται ακόμη πιο διεφθαρμένο και ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΟ και ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΜΙΑΣ
  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ … ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ .

  Πουλάνε ‘ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ’

  Ο Κόσμος πλέον τα έχει … Χαμένα, ‘ΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΤΑΙ’ από την Νέα Ασχετοσύνη του ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ που το μόνο που ενδιαφέρεται επί της ουσίας είναι η ΕΥΡΕΣΗ Ονομάτων και Τίτλων για την Προώθηση και Υπουργοποίηση … ημετέρων … Μπακαλόγατων, ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ την ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ, το ΣΤΥΛΟΒΑΤΗ της Δημιουργίας Πλούτου .

  Αντ’αυτού … Υιοθετεί Χρεωκοπημένα και Διεφθαρμένα Λατινο-Αμερικανικά Πρότυπα .

  Το Άρθρο, δυστυχώς, … ‘ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ’

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ . ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΤΗΝ … ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ .

  ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ … ΚΟΥΤΣΟΥΛΙΕΣ .

  ΟΙ ΚΟΥΤΣΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ … ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ .

  ΑΝ Η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ… ΠΕΡΙΓΥΡΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ … ΕΩΣΦΟΡΟ .

  ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΚΑΙ Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΕΩΝ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ … ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ … ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ .

  ΜΟΝΟΝ Η … ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑ …Κ
  ΙΝΗΤΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ … ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΩΘΗΣΗ, ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ … ΒΑΡΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ … ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΩΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ .

  DR A

  • Ἡ ἀνάπτυξις γιὰ νὰ ἔλθῃ καὶ νὰ μείνῃ, χρειάζεται πρῶτα νὰ ξεπατωθῇ, διὰ παντός, ὅλος ὁ μηχανισμὸς ποὺ τὴν δηλητηριάζει.

Leave a Reply