Ἄς ἀφήσουμε τὴν ἀδιαφορία ἔξω ἀπὸ τὴν ζωή μας…

Προσωπικά σαν ηθοποιός μου είναι αδιάφορος. Η μόνη ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε και μου άρεσε ήταν το Χάτσικο.
Αλλά δεν θα μπορούσα να μη μοιράσω την κίνηση του να κάνει ένα πείραμα, να βρεθεί άστεγος στην Νέα Υόρκη για να διαπιστώσει το μέγεθος της αδιαφορίας των ανθρώπων. Μόνο μια κυρία τον πλησίασε να του δώσει φαγητό.

Ἄς ἀφήσουμε τὴν ἀδιαφορία ἔξω ἀπὸ τὴν ζωή μας...

Κάποτε οι clochard όπως αποκαλούσαν τους άστεγους στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και στην Νέα Υόρκη (clochard στην κυριολεξία σημαίνει αλήτης) ως φαινόμενο δεν άγγιζε την ελληνική κοινωνία.
Μόνο που οι καιροί άλλαξαν. Τα δεδομένα του χθες μετατράπηκαν στην πολυτέλεια του σήμερα.
Την επομένη φορά που θα συναντήσετε κάποιον άστεγο, προσφέρετε κάτι, έστω κι από το υστέρημά σας.

Και επειδή κάθε φορά που συναντάω έναν άστεγο, δεν μπορώ να μην θυμηθώ τη δηλητηριώδη ατάκα που μου είχε τα Χριστούγεννα του 2011 ένας φίλος: «Για να είναι άστεγοι, κάτι θα έχουν κάνει  κι όταν του απάντησα ότι μπορεί να έχασαν από την τράπεζα το σπίτι τους, μου είπε με την παγερή ειλικρίνεια του κοινωνικού αυτοματισμού: «Ας μην έπαιρναν στεγαστικό»….και συνέχισε «για να μη πάνε ούτε στα παιδιά τους φαντάσου τι άνθρωποι είναι..»

Τέτοια φίδια όπως ο πρώην φίλος μου (γιατί δεν καταδέχομαι πλέον να του κάνω παρέα) που υπηρετούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, πατήστέ τα στο κεφάλι…
Άνθρωπος και κοινωνικός αυτοματισμός δεν πάνε μαζί..
Πολύ περισσότερο ο Έλληνας που είναι από την φύση του ανθρωπιστής.
Καλημέρα αδέρφια μου.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Χουλιάρα Γιώτα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply