Τὸ dress code.

Τὸ dress code.Κάθε dress code, όποιο και αν είναι, εκφράζει μιαν άποψη.

Η Ελλάδα, εδώ και πολύ καιρό είναι ένας τόπος στείρος και δεν γεννά απόψεις, ιδέες, τάσεις, κινήματα. Διαθέτει μόνον αποτυχημένους αντιγραφείς κακοχωνεμένων ξένων προτύπων.

Και για τον λόγο αυτό οι Έλληνες είτε χρησιμοποιούν πρόχειρα και μιζεριασμένα τις εισαγόμενες συνταγές της διεθνοποιημένης μαζικής καταναλωτικής κουλτούρας, είτε αδιαφορούν και ρίχνουν ότι νάναι επάνω τους.

Οι Συριζαίοι είναι μια ειδική περίπτωση. Δεν αδιαφορούν. Απλά αρνούνται τα καθιερωμένα κομφορμιστικά dress codes της εξουσίας, στην οποία πλέον ανήκουν, για να δείξουν εναλλακτικοί και επαναστάτες.

Από την άλλη όμως δεν μπορούν να γεννήσουν και κάτι διακριτό, επειδή δεν έχουν πραγματική άποψη για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα και το οποιοδήποτε dress code προϋποθέτει άποψη. Και έτσι ντύνονται όπως ο πολύς, βαθύς λαός, όταν πηγαίνει στην δουλειά ή στο παζάρι. Αρνούνται την επίσημη στολή της εξουσίας αλλά δεν ξέρουν και με τι να την αντικαταστήσουν.

Και ο πολύς, βαθύς λαός, παρά το γεγονός ότι από πάντα ταύτιζε τα σκούρα κοστούμια και τις μεταξωτές γραβάτες με την δύναμη και το κύρος, με αυτούς που τοποθετούσε ενστικτωδώς επάνω από αυτόν και πάντα σεβόταν τον καθιερωμένο κομφορμιστικό ενδυματολογικό αυτό κώδικα, τώρα δεν δείχνει πια να ενοχλείται. Επειδή συνέβη κάτι οριακό. Στις συνειδήσεις των πολλών όλα αυτά ταυτίστηκαν πια οριστικά και αμετάκλητα με την υποκρισία, το ψέμμα και την απάτη. Για μια ολόκληρη γενιά αυτό είναι μη αντιστρεπτό.

Δεν χαίρεται κάποιος από τους πολλούς, λοιπόν, όταν βλέπει τον Τσίπρα χωρίς γραβάτα ή τον πρόεδρο της βουλής σαν επαρχιακό μανάβη. Δεν ξέρει αν είναι σωστό αυτό ή όχι. Τουλάχιστον, όμως, τους ξεχωρίζει από τους άλλους που σιχαίνεται. Άσχετα αν δεν μπορεί να τους τοποθετήσει κάπου με βεβαιότητα.

Θέμης Καζαντζίδης

φωτογραφία

(Visited 144 times, 1 visits today)
Leave a Reply