Ἡ ἀστυνομία ξανακτυπᾶ τὴν πόρτα τῆς Ἐθνικῆς γιὰ τὴν Τράπεζα τῆς Ἀνατολῆς!

Ἡ ἀστυνομία ξανακτυπᾶ τὴν πόρτα τῆς Ἐθνικῆς γιὰ τὴν Τράπεζα τῆς Ἀνατολῆς!1

Του Ελευθέριου Ρήνου

Το δεύτερο αυτόφωρο κατά του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και δύο εκπροσώπων της Εθνικής Τραπέζης, εξέπνευσε το βράδυ της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2015. Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε αντιμέτωπη με συνέπειες από την πραγματική υπόθεση της Τραπέζης της Ανατολής, μακριά από τις φανφάρες και τις βολικές παλαβομάρες διαφόρων απένταρων «τρισεκατομμυριούχων». Η πραγματικότητα είναι πως η δικαστική διερεύνηση αυτής της υποθέσεως δεν έχει καν ξεκινήσει.

Εν μέσω της ανακεφαλαιοποιήσεως των ελληνικών τραπεζών και με απώλειες δισεκατομμυρίων για το Ελληνικό Δημόσιο και τους μικροεπενδυτές, με τις θυσίες του λαού να εξανεμίζονται σε ένα παιχνίδι καθαρής διαπλοκής ξένων και εγχωρίων παραγόντων, θα ανέμενε κάποιος ότι η Εθνική Τράπεζα θα προσπαθούσε να δείξει το καλό της πρόσωπο, ειδικά όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με την Ελληνική Δικαιοσύνη και με αποφάσεις δικαστηρίων που την αναγκάζουν να επιδείξει σημαντικά έγγραφα για μια υπόθεση που ακόμη προσπαθεί να υποβαθμίσει.

Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο. Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να αγνοεί αποφάσεις της Δικαιοσύνης, γεγονός που ίσως πηγάζει από την αλαζονεία του ισχυρού και την θεώρηση των ιθυνόντων της τραπέζης πως προστατεύονται από ένα ικανό νομικό επιτελείο και από την φήμη του ιδρύματος που υπηρετούν. Σύμφωνα με υπάρχουσα δικαστική απόφαση, στους πραγματικούς κατόχους μετοχών της παλαιάς Τραπέζης της Ανατολής πρέπει να επιδειχθούν η απογραφή της εταιρικής περιουσίας, λογιστικές καταστάσεις, εμπορικά βιβλία λογαριασμών, ισολογισμοί εκκαθαρίσεως, δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και άλλα έγγραφα που οφείλει να έχει στα χέρια της η Εθνική Τράπεζα.

 Το πρωί της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου 2015, ομάδα μετόχων της Τραπέζης της Ανατολής προσήλθε στα κεντρικά της Εθνικής Τραπέζης επί της οδού Αιόλου για να εκτελέσει αυτή την δικαστική απόφαση για δεύτερη φορά. Η προηγούμενη φορά είχε καταλήξει με την κατάθεση μηνύσεως για παραβίαση δικαστικής αποφάσεως και την διαταγή συλλήψεως λόγω αυτοφώρου του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τραπέζης κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ο οποίος κρύφτηκε για να αποφύγει την σύλληψη.

 Εικόνα 1. Η πρώτη προσπάθεια συλλήψεως κατά την διαδικασία του αυτοφώρου την 13η Οκτωβρίου 2015 του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ, για παραβίαση δικαστικής αποφάσεως σχετικά με την Τράπεζα της Ανατολής.


Εικόνα 1. Η πρώτη προσπάθεια συλλήψεως κατά την διαδικασία του αυτοφώρου την 13η Οκτωβρίου 2015 του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ, για παραβίαση δικαστικής αποφάσεως σχετικά με την Τράπεζα της Ανατολής.

Από το κτίριο της διοικήσεως, οι μέτοχοι προωθήθηκαν στο γραφείο του βοηθού γενικού διευθυντή νομικών υπηρεσιών της Εθνικής Τραπέζης κ. Γεωργίου Τριανταφυλλάκη, στο γραφείο 139 του 3ου ορόφου του κεντρικού κτιρίου της Αιόλου 86, μόνο για να τους σταματήσει εντός της τραπέζης η υπηρεσία ασφαλείας και να τους μεταφέρει μήνυμα του κ. Τριανταφυλλάκη πως μόνο ένας εκπρόσωπος θα μπορούσε να περάσει και αυτός για να αφήσει κάποιο έγγραφο. Αφού εξηγήθηκε πως οι μέτοχοι βρίσκονταν εκεί για την εκτέλεση δικαστικής αποφάσεως και όχι για να περάσουν τον χρόνο τους, έγινε σαφής η άρνηση της Εθνικής Τραπέζης να υπακούσει στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και οι παρευρισκόμενοι συνοδεύτηκαν από την ασφάλεια του κτιρίου έως την έξοδο.

 

Εικόνα 2. Αναμένοντας στο ισόγειο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τραπεζης μαζί με τον πρόεδρο της END Τριπόλεως κ. Γεώργιο Γιαβή, τον κ. Θεοφάνη Μάζη, τον κ. Δημήτρη Μαντέ και τον δικηγόρο κ. Ευάγγελο Δαούτη.

Εικόνα 2. Αναμένοντας στο ισόγειο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τραπεζης μαζί με τον πρόεδρο της END Τριπόλεως κ. Γεώργιο Γιαβή, τον κ. Θεοφάνη Μάζη, τον κ. Δημήτρη Μαντέ και τον δικηγόρο κ. Ευάγγελο Δαούτη.

Στην συνέχεια οι μέτοχοι πήγαν στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης, όπου τους έχει καλέσει η τράπεζα με πολλαπλά εξώδικα, για να δουν τα έγγραφα που ορίζει η δικαστική απόφαση. Εκεί αναγκάστηκαν να περιμένουν μαζί με τον θυρωρό του ιστορικού αρχείου της τραπέζης για περίπου μια ώρα, όρθιοι ή καθήμενοι στα φιλόξενα μάρμαρα του κτιρίου, σε μια νέα παρελκυστική τακτική της Εθνικής Τραπέζης, της οποίας τα golden boys αρνούνται να κατανοήσουν πως με τα «καψόνια» δεν θα σταματήσουν οι δικαστικές διεκδικήσεις εναντίον της τραπέζης.

Αν δεν ήμουν ανάμεσα στους μετόχους, πραγματικά δεν θα το πίστευα. Αφού τελικά μας επετράπη η είσοδος, βρεθήκαμε μπροστά στην εικόνα οι εκπρόσωποι της τραπέζης να μην επιδεικνύουν τα έγγραφα, να μην θέλουν να παραδεχθούν πως τα έγγραφα αυτά δεν υπάρχουν στο μουσειακού χαρακτήρα κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ (αφού είναι οικονομικά, φορολογικά και νομικά σημαντικά έγγραφα που θα έπρεπε να έχει η εταιρεία και όχι το ιστορικό αρχείο), ωστόσο ισχυρίζονταν πως απλά δεν μπορούν να τα εντοπίσουν. Αυτή άλλωστε είναι η εντολή που είχαν λάβει από το νομικό τμήμα της ΕΤΕ, το οποίο απαγορεύει στους υπαλλήλους να απαντήσουν γραπτώς ότι έστω τα έγγραφα δεν εντοπίζονται, φθάνοντας στο σημείο η Εθνική Τράπεζα να οχυρώνεται πίσω από τους υπαλλήλους της και να τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινη ασπίδα.

Μάλιστα, ο στόχος είναι να οδηγηθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος στην ατομική έρευνα σε σχετικό κατάλογο που έχει συντάξει η ΕΤΕ, για να «εξυπηρετήσει» την δικαστική απόφαση, κατά την δική της «αντίληψη», χωρίς φυσικά να περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα έγγραφα που ορίζει η απόφαση. Απλά μπορείς να αναζητάς, χωρίς να έχεις το δικαίωμα να βρεις τα έγγραφα τα οποία ουδέποτε «εντοπίζονται»…

Πριν αποχωρήσουμε από το αρχείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, αριθμός 146 στο κέντρο της Αθήνας, εξηγήσαμε τις συνέπειες στους εκεί εκπροσώπους της τραπέζης, αφού η δική μας πλευρά τηρεί ακόμη το μονομερές «fairplay» που έχει επιλέξει από την αρχή. Η απάντηση τους είναι να κάνουμε αυτό που πρέπει, ουσιαστικά δείχνοντας ότι επιθυμούν να προστατέψουν την τράπεζα και φυσικά την εργασία τους, έστω και κατά παράβαση του νόμου.

Μετά την νέα άρνηση των εκπροσώπων της Εθνικής Τραπέζης να εκτελέσουν την δικαστική απόφαση, παρά την καλή πίστη εκ μέρους των μετόχων και τις πολλαπλές προσπάθειες μας, ενημερώσαμε το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τραπέζης κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, πως θα προχωρήσουμε στην κατάθεση μηνύσεως κατά του ιδίου και των εκπροσώπων της τραπέζης στο Ιστορικό Αρχείο της. Την 13η Οκτωβρίου 2015 η μήνυση είχε στραφεί μόνο κατά του διευθύνοντος συμβούλου, θεωρώντας ότι την πρώτη φορά θα έπρεπε να παραλείψουμε τους εργαζομένους, που απλά έκαναν την δουλειά τους. Από τότε έγινε σαφές πως πρόκειται για εκπροσώπους της τραπέζης, που δεν κάνουν «απλά την δουλειά τους», αλλά προασπίζουν τα συμφέροντα της εταιρείας τους με κάθε τρόπο.

 

Εικόνα 3. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εκτελέσουν το ένταλμα συλλήψεως στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης (3ης Σεπτεμβρίου 146) για την παραβίαση δικαστικής αποφάσεως.

Εικόνα 3. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εκτελέσουν το ένταλμα συλλήψεως στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης (3ης Σεπτεμβρίου 146) για την παραβίαση δικαστικής αποφάσεως.

Η μήνυση κατετέθη στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονος λίγο μετά τις 2μμ από τον πρόεδρο της END κ. Γεώργιο Γιαβή (πρόκειται για την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ellas Never Die της Τριπόλεως, που από νωρίς διεχώρισε πλήρως την θέση της από τα «τρισεκατομμύρια» του Σώρρα) και ξεκίνησε χρονικά η ισχύς του αυτοφώρου που ίσχυσε μέχρι την επομένη ημέρα, δηλαδή μέχρι το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 2015.

 Οι αστυνομικοί της αμέσου δράσεως, οι οποίοι έφθασαν μέσα σε λίγα λεπτά στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης, προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο στις 3μμ, ωστόσο ο θυρωρός που έχει οθόνη με την ροή από πολλαπλές κάμερες στο γραφείο του και σίγουρα έβλεπε αυτόν που καλούσε, δεν άνοιγε την πόρτα! Ο συνήθης χρόνος αποκρίσεως στο κτίριο αυτό, στο οποίο έχω προσέλθει δεκάδες φορές, είναι λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα. Οι αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, πατούσαν μάταια το θυροτηλέφωνο για περισσότερο από 3 λεπτά!

https://www.youtube.com/watch?v=vqnw64z0Szg

Βίντεο. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εισέλθουν στον χώρο για να συλλάβουν τους εκπροσώπους της Εθνικής Τραπέζης στα πλαίσια του αυτοφώρου, αλλά οι υπάλληλοι δεν ανοίγουν την πόρτα του κτιρίου!

Τελικά, κάποιος εργαζόμενος άνοιξε την πόρτα και οι αστυνομικοί μπήκαν μέσα στον χώρο, ερευνώντας τα γραφεία για τους εκπροσώπους της τραπέζης. Στο σχετικό βιβλίο, στο οποίο καταγράφεται η είσοδος και έξοδος στο ιστορικό αρχείο, είχε σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι είχαν εξέλθει από το κτίριο, ωστόσο ακριβώς έξω από το κτίριο υπήρχαν μέτοχοι της Τραπέζης της Ανατολής, που δεν έφυγαν ούτε για μια στιγμή και φυσικά δεν είδαν τους μηνυομένους να εξέρχονται.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να ερευνούν το τεράστιο κτίριο, γραφείο προς γραφείο, ζητώντας ταυτότητες από τους εργαζομένους, ωστόσο παρά την έρευνα δεν έγινε δυνατός ο εντοπισμός των εκπροσώπων της τραπέζης. Φαίνεται πως τελικά μπορεί να είχε δίκιο η τράπεζα στην χρήση των λέξεων. Δεν ήταν σίγουρο πως δεν «υπήρχαν» στο σημείο, αλλά το σίγουρο ήταν πως δεν «εντοπίζονταν».

Μετά από αρκετές προσπάθειες έρευνας στο τεράστιο κτίριο του Μεγάρου Διομήδου, οι αστυνομικοί απεχώρησαν, αφού ήταν βέβαιο πως αν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Τραπέζης ήθελαν να κρυφτούν για να αποφύγουν την Ελληνική Αστυνομία και την Δικαιοσύνη μπορούσαν να το πράξουν επιτυχώς σε ένα  αχανές σύμπλεγμα κτιρίων που γνωρίζουν καλά. Αντίστοιχη έρευνα έγινε στα κεντρικά της Εθνικής Τραπέζης, στην οδό Αιόλου, αριθμός 86, ωστόσο και εκεί ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ήταν άφαντος, χωρίς να γνωρίζει κάποιος πού βρίσκεται.

Είναι δυστυχές οι εκπρόσωποι της Εθνικής Τραπέζης να υπόκεινται σε συλλήψεις και αυτόφωρα, για ζητήματα που δημιουργήθηκαν από προηγούμενες γενεές. Είναι σαφές όμως πως στην προσπάθειά τους να προασπίσουν τα συμφέροντα της ανωνύμου εταιρείας στην οποία εργάζονται παραβιάζουν τον νόμο και βρίσκονται σε δύσκολη θέση, απλά για να μην παραδεχθούν τα αυτονόητα. Ίσως η διοίκηση της τραπέζης να πρέπει να επανακαθορίσει την γραμμή της σε αυτό το ζήτημα, πριν οι εξελίξεις ξεπεράσουν το σημείο χωρίς επιστροφή. Άλλωστε, σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να βλέπει επιστήμονες και εκπροσώπους τραπεζικών ιδρυμάτων να βρίσκονται απέναντι στον νόμο και να αναζητώνται στα πλαίσια του αυτοφώρου, καταστάσεις που ταιριάζουν μόνο σε «πορτοφολάδες» και σε παραβάτες του ποινικού κώδικος.

Την 21η Οκτωβρίου 2015 εκδικάστηκαν και νέα ασφαλιστικά μέτρα επιδείξεως εγγράφων κατά της Εθνικής Τραπέζης, η οποία με νύχια και με δόντια προσπαθεί να αποφύγει την κοινοποίηση των στοιχείων που έχει στην κατοχή της. Η κατάθεση της νέας αιτήσεως με πρόβλεψη σημαντικών ποινών για την μη συμμόρφωση, θεωρήθηκε επιβεβλημένη, λόγω των παρελκυστικών τακτικών της τραπέζης που φθάνει στο ακραίο σημείο να προτιμά  τα εντάλματα συλλήψεως κατά των εκπροσώπων της, από την απλή επίδειξη εγγράφων.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: αφού η Εθνική Τράπεζα είναι τόσο σίγουρη, γιατί μπαίνει σε τόσο κόπο για να αποφύγει μια επίδειξη εγγράφων;

Τράπεζα Ἀνατολῆς

 

(Visited 519 times, 1 visits today)
Leave a Reply