Θεσμοὺς χρειαζόμαστε…

Θεσμοὺς χρειαζόμαστε...Για να κάνει κάποιος αντιπολίτευση στον Σύριζα πρέπει να διαφοροποιηθεί μαζί του στην ουσία της πολιτικής και όχι, παραπλανητικά, στο στυλ της ασκήσεώς της. Ο κόσμος χόρτασε από λόγια και ηθικολογίες.

Για παράδειγμα, το να κατηγορείς τον Σύριζα ότι διορίζει αβέρτα κόρες, συζύγους και ανηψιές, όταν εσύ έκανες το ίδιο ακριβώς πράγμα σαράντα χρόνια, χωρίς μάλιστα να σου περάσει από το μυαλό να αποκηρύξεις σήμερα αυτήν την ασχήμια, είναι ήκιστα αποτελεσματικό.

Πολλώ μάλλον, και αυτό είναι το σημαντικότερο, όταν στον προγραμματικό σου λόγο δεν περιέχεται μια στοιχειωδώς πειστική υπόσχεση για το σφράγισμα των επί τούτου σχεδιασμένων θεσμικών θυρών, που συνεχίζουν να χάσκουν ορθάνοικτες, επιτρέποντας σε όποιον κατέχει την εξουσία την ανεξέλεγκτη πελατειακή χρήση της δημόσιας διοικήσεως και του δημοσίου χρήματος.

Το να λες με άλλα λόγια ότι εμείς θα διατηρήσουμε την δυνατότητα της πολιτικής να αυθαιρετεί αλλά δεν θα την χρησιμοποιήσουμε, επειδή είμαστε καλλίτεροι και πιο σώφρονες, δεν πείθει πια κάποιον. Ειδικά όταν η δημόσια σκηνή αποτελεί πεδίο ανακυκλώσεως των ίδιων πάντα γνωστών από καιρό, αποκρουστικών προσώπων που προσφέρονται ως μόνη εναλλακτική λύση.

Όσο και αν κάποιοι υποτιμούν τον πολύ, απλό κόσμο αυτός τουλάχιστον έχει καταλάβει με αλάνθαστο ένστικτο ένα βασικό πράγμα, που δεν θέλουν να βλέπουν οι δήθεν πιο προχωρημένοι. Ότι, όσο διατηρούνται οι ίδιες δομές εξουσίας, με την ψήφο του δεν επιτυγχάνει τίποτα περισσότερο από την αλλαγή τυράννων. Γι’ αυτό και δεν δίνει πια δεκάρα.

Δεν χρειαζόμαστε ηθικούς διαχειριστές του θεσμικού κενού. Χρειαζόμαστε θεσμούς. Και κανείς δεν μας τους τάζει.

Θέμης Καζαντζίδης

εἰκόνα

(Visited 90 times, 1 visits today)
Leave a Reply