Δέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη

Δέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη5

«…Η εξάλειψη της γλουτένης 100% από την διατροφή σας, σημαίνει 100%. Ακόμη και ίχνη γλουτένης από  φάρμακα ή συμπληρώματα μπορεί να είναι αρκετά για να προκαλέσουν μια ανοσολογική αντίδραση στο σώμα σας.

Ο κανόνας 80/20 ή «εμείς δεν το τρώμε στο σπίτι μας, μόνο όταν τρώμε έξω» είναι μια πλήρης παρανόηση. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2001, αναφέρει ότι για τα άτομα με κοιλιοκάκη ή  ευαισθησία στην γλουτένη, τα οποία τρών γλουτένη μόνον μία φορά τον μήνα, αύξησε τον σχετικό κίνδυνο θανάτου στο 600%.»

Γλουτένη, 10 προειδοποιητικά σημάδια της δυσανεξίας στην γλουτένη.

Δέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη1

H δυσανεξία στην γλουτένη και η κοιλιοκάκη συχνά χρησιμοποιούνται λανθασμένα για την ίδια κατάσταση.  Η δυσανεξία στην γλουτένη είναι μια αλλεργική αντίδραση στην πεπτική οδό.

Γλουτένη καὶ δυσανεξία στὴν γλουτένη (GLUTEN AND GLUTEN INTOLERANCE)

Η κοιλιοκάκη είναι μια κληρονομική αυτοάνοση ασθένεια (δεν συμφωνώ απόλυτα, αλλά είναι άλλο θέμα) που επηρεάζει και μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο. (AAAAI)

Ωστόσο, τα συμπτώματα για τις δύο αυτές ασθένειες είναι συνήθως τα ίδια.

Νόσος τοῦ crohn, τὴν θεράπευσε μὲ τὴν διατροφή.

Περίπου 1 στους 133 Αμερικανούς έχει κάποια μορφή δυσανεξίας στην γλουτένη και πολλοί άνθρωποι περιμένουν  6 έως 10 χρόνια για να διαγνωσθεί. Η δυσανεξία στην γλουτένη μπορεί να λάβει διάφορες μορφές ανάλογα με το πρόσωπο που επηρεάζεται. (Κοιλιακή Κεντρική)

Περισσότερες από 55 ασθένειες έχουν συνδεθεί με την δυσανεξια στην γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, την σίκαλη, και το κριθάρι. Υπολογίζεται ότι το 99% των ανθρώπων που έχουν είτε δυσανεξία στην γλουτένη ή κοιλιοκάκη δεν έχουν ποτέ διαγνωσθεί.

Ἡ ἀλήθεια γιὰ τὴν τοξικότητα τῶν τροφίμων χωρὶς γλουτένη καὶ τὴν κοιλιοκάκη.

Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε δυσανεξία στην γλουτένη:(Celiac Central)

Εδώ είναι 10 σημάδια και τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην γλουτένη:

1. Πεπτικά προβλήματαΔέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη2

Image Credit: Teen Naturopath

Υπάρχουν πολλά πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με δυσανεξία στην γλουτένη.

Ὅλες οἱ ἀσθένειες προέρχοναι ἀπὸ τὸ μυκόπλασμα (αὐτοάνοσα)

Πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα, διάρροια και ακόμα και η δυσκοιλιότητα.  Δυσκοιλιότητα ιδιαίτερα σε παιδιά μετά από φαγητό που περιέχει γλουτένη.  (Medicine Net)

Σύνδρομο GAP, ἘντεροΨυχολογικό Σύνδρομο, ἀπὸ τὴν Δρ Ν. Κάμπελ-McBride.

2. Θυλακική ΥπερκεράτωσηΔέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη3

Image Credit: Healthh

Θυλακική Υπερκεράτωση, αλλοιώς γνωστή ως το δέρμα κοτόπουλου, είναι μια κατάσταση του δέρματος που εμφανίζεται με σκληρά εξογκώματα στο δέρμα, συνήθως στο πίσω μέρος των χεριών  σας.

Αυτή η κατάσταση του δέρματος, μαζί με την ερπητοειδή δερματίτιδα, μια παρόμοια κατάσταση του δέρματος, έχουν συνδεθεί με την δυσανεξία στην γλουτένη. (USNews).

Αυτό προκαλείται ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας λιπαρών οξέων και κατά δεύτερο λόγο ανεπάρκειας σε βιταμίνη Α, που προκαλείται από την δυσαπορόφηση λίπους, με την καταστροφή της βλενογόνου του εντέρου απο την γλουτένη. (USNews)

3. Απώλεια Ενέργειας ή διαταραχή Προσοχής
Δέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη4

Image Credit: Natural Health Improvement Center

Εάν αισθάνεσθε ότι το μυαλό σας είναι ομιχλώδες ή αισθάνεσθε κουρασμένοι, άγχος,  κατάθλιψη, μεταβολές στην διάθεση και ADD, διαταραχή συγκεντρώσεως ή προσοχής, μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος με γλουτένη, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της δυσανεξίας στην γλουτένη. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να αφαιρέσετε μια επιβλαβή ουσία. (Allergic Living)

4.Η διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου

Δέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη5

Image Credit: Yale News

Αν έχετε διαγνωσθεί με μια αυτοάνοση ασθένεια, όπως  θυρεοειδίτιδα, Hashimoto,  ρευματοειδή αρθρίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, λύκο,  ψωρίαση,  σκληρόδερμα ή σκλήρυνση κατά πλάκας, ο ένοχος θα μπορούσε να είναι μια δυσανεξία στην γλουτένη. Πολλοί άνθρωποι με δυσανεξία στην γλουτένη θα αναπτύξουν τα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης νόσου ειδικά εάν έχουν κοιλιοκάκη.  (Celiac Central)

Αὐτοάνοσες ἀσθένειες

Αὐτοάνοσες ἀσθένειες καὶ ἐπεξεργασμένα τρόφιμα

5. Νευρολογικά συμπτώματαΔέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη6

Image Credit: The Daily Sheeple

Τα νευρολογικά προβλήματα όπως η περιφερική νευροπάθεια (μυρμήγκιασμα στα άκρα), η επιληψία, η κατάθλιψη, το άγχος, και ADHD όλα συνδέονται με την δυσανεξία στην γλουτένη.  (About Health)

Μυϊκὴ δυστροφία καὶ τροφογενετική. Ἀπὸ τὸ 1953 ὑπῆρχε ἡ λύσις.

6.  Η υπογονιμότηταΔέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη7

Image Credit: The Dailypedia

Όταν ένα πρόσωπο, που έχει δυσανεξία στην γλουτένη και παρ’ όλα αυτά τρώει γλουτένη, βάζει το σώμα του σε μια φλεγμονώδη κατάσταση, τότε  αυτό μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και στα δύο φύλα. Ορμονικές ανισορροπίες, όπως PMS, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ανεξήγητη υπογονιμότητα. (Hillcrest Hospital South)

7. Ημικρανίες

Δέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη8

Image Credit: Medscape

Οι ημικρανίες προκαλούνται συνήθως από τροφικές δυσανεξίες όπως η σοκολάτα ή η γλουτένη. Εάν έχετε χρόνιες ημικρανίες, μπορεί να είναι μια δυσανεξία στην γλουτένη. Πολλοί ασθενείς, που έχουν διαγνωσθεί με κεφαλαλγίες και ημικρανίες, δεν μπορούν να βρούν την αιτιολογία.

(Gluten Free Society)

8. Xρόνια κόπωση, ινομυαλγίαΔέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη9Image Credit: Huffington Post

Σύμφωνα με μια μελέτη, μια δυσανεξία στην γλουτένη μπορεί να είναι η πηγή της χρόνιας κοπώσεως ή της ινομυαλγίας. (NCBI) Πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί με αυτές τις ασθένειες  δεν καταλαβαίνουν τι τις προκαλεί. Αυτές οι διαγνώσεις απλά δείχνουν ότι ο συμβατικός γιατρός σας δεν μπορεί να εντοπίσει την αιτία της κούρασης ή του πόνου σας.

9. Πόνος στις αρθρώσεις, φλεγμονή

close up of female hands holding kneeImage Credit: HealthMaxΠόνος στις αρθρώσεις, όπως δάκτυλα, τα γόνατα ή τους γοφούς, φλεγμονή και οίδημα είναι ένα κοινό σημάδι δυσανεξίας στην γλουτένη.  (Celiac Central)

10. Κυκλοθυμία, Αλλαγές διαθέσεως

Δέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη11Image Credit: Everyday HealthΗ κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη και εναλλαγές της διαθέσεως, ADD, διαταραχή συγκεντρώσεως ή προσοχής.  (SFGate)

Θυρεοειδὴς καὶ γλουτένη

Πώς να δοκιμάσετε (τον εαυτό σας) για δυσανεξία στην γλουτένη;

Έχω βρει τους καλλίτερους και πιο απλούς τρόπους για να ανακαλύψετε εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με την γλουτένη.
Το καλλίτερο είναι να κάνουμε μια διατροφή με αποχή από την γλουτένη για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες και στην συνέχεια να την επαναφέρουμε.

Παρακαλείσθε να σημειώσετε ότι η γλουτένη είναι μια πολύ μεγάλη πρωτεΐνη και μπορεί να πάρει μήνες, ή ακόμη και χρόνια, για να αποβληθεί εντελώς από τον οργανισμό σας, έτσι ώστε όσο περισσότερο διάστημα μπορείτε να την απομακρύνετε από την διατροφή σας, πριν από την επαναφορά, τόσο το καλλίτερο.

Η καλλίτερη συμβουλή που έχω μοιρασθεί με τους ασθενείς μου είναι ότι αν αισθάνονται πολύ καλλίτερα χωρίς γλουτένη, ή αισθάνονται χειρότερα όταν την επαναφέρουν, τότε η γλουτένη είναι πιθανόν ένα πρόβλημα για αυτούς. Για να έχετε ακριβή αποτελέσματα από αυτήν την μέθοδο δοκιμής θα  πρέπει η εξάλειψη της γλουτένης από την διατροφή σας, να είναι 100% .

Πώς να θεραπεύσετε την δυσανεξία στη γλουτένη;

Η εξάλειψη της γλουτένης 100% από την διατροφή σας, σημαίνει 100%. Ακόμη και ίχνη γλουτένης από  φάρμακα ή συμπληρώματα μπορεί να είναι αρκετά για να προκαλέσουν μια ανοσολογική αντίδραση στο σώμα σας.

Ο κανόνας 80/20 ή «εμείς δεν το τρώμε στο σπίτι μας, μόνο όταν τρώμε έξω» είναι μια πλήρης παρανόηση. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2001, αναφέρει ότι για τα άτομα με κοιλιοκάκη ή  ευαισθησία στην γλουτένη, τα οποία τρών γλουτένη μόνον μία φορά τον μήνα, αύξησε τον σχετικό κίνδυνο θανάτου στο 600%.

Σιτάρι, τοξικό γιά την καρδιά; Προκαλεῖ τήν ἀθηροσκλήρωση;

Ψωμί ἤ Sex – Ποιό θά ἐπιλέγατε;

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το βίντεο που ακολουθεί:


Επεξεργασία, μετάφραση

Μαριάννα Ευαγγέλου-Μπλάνα Βιοχημικός Msc,

Xρυσόστομος Μπλάνας Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

φύτρο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Δέκα προειδοποιητικὰ σημάδια τῆς δυσανεξίας στὴν γλουτένη

Leave a Reply